Ambasadorul Rusiei în Moldova Pledează pentru Reluarea Negocierilor de Reglementare Transnistreană în Orice Format. Infotag.

113

Valeri Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în R.Moldova, s-a pronunțat, luni seara, la 15 septembrie, în cadrul unei apariții în emisie directă la postul de televiziune PRO TV-Chișinău, pentru reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană în orice format. El a respins afirmațiile moderatoarei, conform cărora Rusia ar încerca să înlocuiască formatul "5+2" cu unul trilateral, la care să participe Moldova și Transnistria, și conform cărora Rusia ar influența Tiraspolul.

"Acum, orice negocieri sînt inexistente, dar există premise bune pentru rezolvarea conflictului. Noi dorim să profităm de ele, pentru a relua contactele între părți, a discuta măsurile de încredere și a rezolva problemele care s-au acumulat. Dacă doriți, în acest sens noi exercităm influență asupra Transnistriei, în vederea revenirii la masa de negocieri. Mediatorii și observatorii în procesul de tratative sînt meniți să contribuie la reluarea negocierilor de orice natură. Formatul "5+2" este constructiv, dar a apărut mai tîrziu. Primul a fost formatul "3+2" la care au participat partea moldavă, cea transnistreană și mediatorii – Rusia, Ucraina și OSCE. Acum, orice format care permite inițierea procesului de negocieri, urnirea acestuia din "punctul mort" este important.

Dacă vom discuta acum în contradictoriu în privința formatului, aceasta nu va face decît să amîne rezolvarea conflictului pe un termen nedefinit. Rusia, spre deosebire de alți mediatori și observatori, depune eforturi pentru reluarea negocierilor", a declarat diplomatul. Kuzmin a apreciat că confruntarea în jurul formatului de negocieri are un caracter speculativ și urmărește tergiversarea procesului de negocieri, că nu Medvedev, Voronin și Smirnov vor fi cei care se vor înțelege, "ei doar vor aproba decizia la care vor ajunge experții și care ulterior, prin intermediul parlamentelor, va fi adusă la cunoștința opiniei publice din Moldova și Transnistria".

Ambasadorul a presupus că acum în reglementarea transnistreană ar putea fi aplicate unele principii incluse, în 2003, în cunoscutul "memorandum Kozak". Abia după rugămințile insistente ale moderatoarei, Valeri Kuzmin a precizat că se referă la structura federativă a Republicii Moldova și renunțarea la modelul de stat unitar. Totodată, el a ținut să precizeze că "aceste principii fac subiectul discuțiilor și înțelegerilor între părțile implicate în conflict, Moldova și Transnistria, care trebuie să ajungă la compromis de dragul scopului major – reintegrarea țării".

Șeful ambasadei ruse a afirmat că evacuarea armelor și a munițiilor ruse nu este cel mai principal în rezolvarea politică a conflictului transnistrean, că pînă la obținerea înțelegerilor finale asupra statutului regiunii, autoritățile transnistrene "nu doresc ca Rusia să-și scoată munițiile pe care le păstrează în regiune". În replică la afirmațiile moderatoarei, potrivit cărora Rusia nu își îndeplinește angajamentele de evacuare a armelor, asumate la summiturile OSCE din Istanbul și Porto, Kuzmin a declarat că "era vorba nu despre angajamente unilaterale, ci despre unele condiții legate de îndeplinirea Tratatului FACE", tratat privind limitarea armamentelor strategice în Europa pe care "statele occidentale l-au ignorat totalmente".

Referindu-se la proprietățile companiilor ruse de pe teritoriul din stînga Nistrului, achiziționate conform normelor locale, ambasadorul a spus că nu cunoaște nimic despre faptul că R.Moldova nu recunoaște privatizările din Transnistria. În contextul exporturilor vinicole moldovenești către Rusia, Kuzmin a mărturisit că îi plac vinurile moldovenești și că el nu împărtășește nemulțumirile unor colegi din Chișinău privind calitatea vinurilor moldovenești. Diplomatul a anunțat că acum se rezolvă problema cu exporturile de vinuri moldovenești în vrac către Rusia, care, a accentuat el, trebuie controlate riguros, pentru a nu admite livrarea unor vinuri brute necalitative din republică. Întrebat cîți cetățeni ai Rusiei sînt în Moldova, Kuzmin a invocat datele ambasadei ruse, care arată că acest număr se ridică la 120 mii de persoane.