Radu Vrabie: Pentru Rusia Este mai Convenabil sa Obțină o Reglementare Formală pentru Conflictul Transnistrean. Ziarul Capitala.

119

Întrebare: Ce consecințe pentru Moldova poate avea recunoașterea Abhaziei și Osetiei de Sud de către Rusia?

Radu Vrabie: Conflictele din Moldova și cele din Georgia sunt diferite si in acest sens recunoasterea de catre Rusia a Abhaziei si Osetiei nu va afecta in mod direct conflictul transnistrean si implicit nu va conduce la recunoașterea Transnistriei. Totusi cred ca vor fi presiuni din partea Rusiei și regimului de la Tiraspol pentru a obtine cedari din partea Moldovei. Prin aceasta, transnistrenii speră să reintre pe agenda priorităților rusești, rușii vor încerca să demonstreze că pot rezolva un conflict altfel decât cu forța. La moment, pentru Rusia este mai convenabil sa obtina o reglementare formala pentru conflictul transnistrean, in urma careia ea sa fie singura tara care sa controleze Moldova. Considerându-se acum o țară puternică, ea va incerca sa mentina Moldova, exclusiv în sfera sa de interese. Si in formatul 2+1 (Medvedev, Voronin și Smirnov) anume Rusia va controla evolutiile evenimentelor în această zonă. De aceea cred ca un plan rusesc nu va duce la obtinerea unei solutii viabile si durabile pentru conflictul transnistrean.

Ce urmează să întreprindă Chișinăul pentru a preveni acest format și rezoluțiile lui?

Radu Vrabie: Avem nevoie de o coeziune internă, unire a forțelor politice din țară pentru a soluționa problemele cu care se confruntă Moldova, mă refer la independența justiției, presei, corupție, atragerea investițiilor și organizarea unor relații mult mai calitative cu UE. Totodată, se cere mai multă transparență în raporturile cu partenerii internaționali, mai ales cu membrii formatului „5+2” (UE, OSCE, Ucraina și SUA).

Monitorizarea de către APCE poate influența soluționarea corectă a conflictului Transnistrean?

Radu Vrabie: Consiliul Europei are alt mandat și nu este implicat în procesul de negocieri, însă ei urmăresc corectitudinea soluționării tuturor problemelor cu care se confruntă Republica Moldova, ceea ce, evident, este în interesul nostru. Un test în acest sens vor fi alegerile parlamentare din 2009, care ne va ajuta si la imbunatatirea relatiilor cu UE.

Cine din partenerii externi poate ajuta Moldova în soluționarea corectă a conflictului de pe Nistru?

Radu Vrabie: Toti partenerii nostri externi, in special UE, SUA si Ucraina. Si drept exemplu, luni, la Viena, in cadrul consultarilor dintre mediatorii si observatorii din cadrul 5+2, UE și SUA au declarat că ei nu vor sprijini un document semnat doar de formatul „2+1”, dacă nu vor fi consultați în prealabil. Daca vom face tot posibilul sa avem asa sustinere, vom putea mai usor sa obtinem o solutie viabila pentru conflictul transnistrean.

Radu Vrabie, Coordonator de Programe APE.