Experții despre Nota Verbală a MAEIE, din 26 noiembrie 2008, Adresată MAE Român. Timpul. News In.

194

Victor Chirilă, Asociația pentru Politică Externă

Comunicatul este lipsit de orice sens. În cariera mea diplomatică de zece ani, niciodată n-am întâlnit o notă verbală bazată pe presupuse evenimente și declarații ce ar putea avea loc. O notă verbală se referă, de obicei, la niște acțiuni care s-au produs deja… Chiar dacă admitem că există anumite informații ce îngrijorează autoritățile din RM, acestea nu ar trebui să fie făcute publice prin intermediul unor astfel de note verbale. Mai degrabă se comunică prin canale diplomatice, foarte atent, tacticos. În cazul dat se pare că diplomația noastră dă dovadă de lipsă de diplomație – ea nu știe să comunice, nu știe să se comporte în conformitate cu niște standarde ce ar defini relațiile de bună vecinătate între state. Este o mostră de cum nu ar trebui să se comporte o diplomație ce se declară europeană și adeptă a unor relații de bună vecinătate cu țările din regiune și, mai ales, cu vecinul imediat. Este total lipsit nu doar de diplomație, ci de elementar bun-simț, să dai indicații, și încă public, unor diplomați străini pe care îi aștepți în vizită, cum ar trebui aceștia să se comporte și ce ar trebui să spună ori să nu spună. Putem spune că această avertizare despre posibile provocări este, de fapt, ea însăși o provocare, la care Bucureștiul nu ar trebui să răspundă. Având în vedere că se apropie alegerile din 30 noiembrie și aniversarea a 90-a de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, cred că această notă nu este o simplă gafă diplomatică. E un avertisment adresat autorităților de la București, implicit ministrului de Externe Lazăr Comănescu, care urmează să vină la Chișinău, ca să fie foarte atenți ce declarații fac, la ce evenimente participă, cu cine se vor întâlni. Nu e întâmplătoare nici utilizarea termenului „minoritatea românească în RM”, intuindu-se faptul că acest lucru poate provoca supărări în anumite cercuri de la București. Nu-mi imaginez o astfel de notă verbală adresată de guvernarea comunistă Federației Ruse, bunăoară.

Igor Munteanu, Director IDIS „Viitorul”

Declarația denotă un fel de frică de un eveniment pe care cineva nu-l poate evita. Este aproape un ton isteric, legat de niște evenimente asupra cărora nu există niciun fel de certitudine, dar care provoacă mare neliniște. În general, asemenea gen de corespondență nu trezește niciun fel de încredere asupra capabilității profesionale a diplomaților din MAEIE. Mai mult, denotă lipsa de profesionalism. Cred că MAEIE a pierdut o mare șansă să-și țină gura, pentru că nu este clar pe ce bază consideră că sosirea unor înalți oficiali ai diplomației române ar putea să instige la insinuări privind statalitatea și integritatea teritorială a țării și să tensioneze relațiile moldo-române. Este necesar de a construi punți temeinice de comunicare între țările noastre, ce ne-ar fi de ajutor în procesul de integrare în UE, iar asemenea tonalitate nu contribuie decât la deraierea discuțiilor spre patetismul proletar-revoluționar al lui Che Guevara. Este regretabil că MAEIE face, de fapt, campanie electorală. Presupun că ar putea să existe o oarecare isterizare a anumitor lideri politici vizavi de cea de-a 90-a aniversare a Unirii din 1918, dar e vorba de un fapt istoric pe care nimeni nu-l va putea vreodată ignora, nega sau anula. Doar într-un sistem dictatorial cineva ar putea să interzică populației să nu serbeze un anumit eveniment, care e legat de identitatea unei bune părți a cetățenilor săi, cei care se consideră români. Faptul că o notă produsă de MAEIE trezește atâta contrariere și disonanță cu mandatul acestei instituții arată că este o acțiune negândită, care nu contribuie la întărirea relațiilor cu România.

Oleg Serebrian, Vicepreședinte al Partidului Deomocrat, Expert în relații internaționale.

Este o provocare absurdă și e regretabil faptul că după câteva luni de calm în relațiile dintre Chișinău și București iată că, în ultimele zile, s-a relansat războiul declarațiilor. Cred că această notă verbală este în strânsă legătură cu declarația de săptămâna trecută a MAEIE, emisă în legătură cu desfășurarea alegerilor pentru parlamentul României pe teritoriul RM. Sunt insinuări absolut nefondate pentru că, în afară de autoritățile moldovene, altcineva nu poate apela la provocări în relațiile dintre Chișinău și București pe teritoriul RM. Dacă există probleme și îngrijorări, în mod normal, se invită șeful misiunii și este informat despre acest lucru cât se poate de discret și diplomatic, ceea ce se mai întâmplă în relațiile dintre țări. Bănuiesc că au mai fost probleme de acest gen și în relația cu Rusia, cu alte state poate. Oficialii ruși care veneau în RM erau avertizați în legătură cu posibile manifestări de protest, dar asta era făcut de o manieră cât se poate de discretă. Faptul că nota respectivă e făcută publică – ceea ce poate fi interpretat și ca o lipsă de profesionalism, pentru că astfel de note nu se dau publicității – o aseamănă, mai degrabă, cu o declarație politică a unui stat față de alt stat. „Fiți atenți, vă puteți aștepta la provocări, pentru că opinia publică din RM condamnă comportamentul României pe teritoriul RM” – cam asta putem descifra printre rânduri. Părerea mea e că MAE de la București nu ar trebui să răspundă de aceeași manieră.

Vlad Lupan, Expert Independent.

Analistul politic Vlad Lupan spune că trebuie să se țină cont că această notă s-a făcut publică în ajunul zilei de 1 decembrie, fapt interesant și sugestiv în sine. "Asemenea note sau declarații de obicei survin în urma unor evenimente pe care le putem numi fie răsturnare de guvern, fie revoluție și sincer vorbind nu am simțit o asemenea atmosferă în Republica Moldova în ultima vreme, ceea ce ne pune pe gânduri. Nu este un lucru normal în comunicarea diplomatică astfel de mesaje, sunt foarte rare și se întâmplă în cazul unor crize cum a fost cea georgiană. Însă a vorbi de situația cu criza georgiană în Republica Moldova este nițel straniu. Nu consider că este momentul potrivit și nici mesajul potrivit pentru un asemenea moment. Considerentele guvernării sunt total neclare și este ceva nou această manieră de comunicare, care capătă valențe deosebite în contextul sărbătorii Zilei Naționale a României", a declarat Vlad Lupan. Potrivit expertului, trebuie să se mai țină cont de faptul că zilele acestea la Chișinău are loc summitul Inițiativei Central Europene și o asemenea reuniune nu ar fi fost organizată în situația în care s-ar fi presupus anumite răsturnări politice în Republica Moldova. "Dacă totuși se organizează o asemenea reuniune și în paralel se face o asemenea declarație înseamnă că este vorba despre un avertisment pentru ca autoritățile române să facă mai puține declarații la 1 decembrie vis-a-vis de subiectul Republicii Moldova", este de părere analistul politic Vlad Lupan.