Masa rotundă la tema Perspectivele reglementării transnistrene după războiul din Caucaz: privire din Ucraina”, cu participarea lui Grigori Perepelitsa, Directorul Institutului pentru Cercetări în Domeniul Politicii Externe (Kiev).

117

Interviu realizat de Radu Benea, Radio Europa Liberă cu domnul Grigori Perepelitsa, Directorul Institutului pentru Cercetări în Domeniul Politicii Externe (Kiev).

Grigori Perepelitsa: „Întrucît aplicarea unui scenariu militar în această regiune este foarte puțin probabilă și chiar de nedorit pentru Rusia însăși, eu cred că Rusia va încerca, în perspectiva apropiatelor alegeri din Moldova, să transforme spectrul forțelor politice în așa fel, încît acestea să fie mai ușor de convins în privința planurilor Rusiei din regiune”.

O altă consecință a schimbărilor din regiune după războiul din Georgia și pe care Moldova ar putea să le suporte este că Rusia va încerca să izoleze Chișinăul de partenerii săi occidentali în procesul reglementării transnistrene:

Grigori Perepelitsa: „Rusia va încerca să poarte negocieri pe la spatele Moldovei cu Uniunea Europeană pentru a o convinge că ea este cea care răspunde de spațiul post-sovietic și stabilește regulile de joc, să convingă Uniunea Europeană că ea este responsabilă, în ghilimele, de această zonă a securității europene. Pentru că Rusia nu este interesată doar de reglementarea conflictului transnistrean. Rusia este interesată de transnistrizarea întregii Moldove, ca să obțină controlul asupra întregii țări”.

Numai în acest caz Rusia va susține reîntregirea teritorială a Moldovei, consideră Grigorii Perepelitsa. Singura cale de a contracara realizarea acelor planuri, în opinia sa, este calea integrării europene a Republicii Moldova.

Este puțin probabil ca Rusia să poată aplica în Republica Moldova, prin intermediul regiunii transnistrene, un scenariu militar de felul celui pe care Kremlinul l-a aplicat în Georgia, consideră directorul Institutului pentru politică externă de la Kiev, Grigori Perepelitsa. Ceea ce împiedică Rusia să-și realizeze în forță anumite ambiții revizioniste, este în primul rînd Ucraina, care, în opinia sa, joacă astăzi rolul unui soi de barieră naturală pentru Rusia.