Andrei Stratan: Republica Moldova, în prejma ministerialei OSCE de la Helsinki este susținută totalmente de partenerii noștri internaționali, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Ucraina. Poziția țării noastre a rămas neschimbată, mă refer la poziția politică, la reluarea negocierilor în formatul „5+2” și respectarea tuturor angajamentelor de către toți actorii, care au fost luate anterior.
Valentina Ursu:Printre acești actori este și Federația Rusă. Dle Ministru, ce șanse există ca Federația Rusă să-și retragă trupele și armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova?
Andrei Stratan: Șanse întotdeauna există, fiindcă aceasta este calea și aceasta este formula de soluționare a problemei transnistrene.
Valentina Ursu:O să reformulez. Ce zice Moscova despre retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei?
Andrei Stratan: Se examinează, fiindcă noi, spre regret, până în prezent nu am primit răspunsul la inițiativele noastre, la documentele în pachet. Deci, un bloc al acestor documente este anume dedicat procesului de retragere a trupelor și munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Mai devreme sau mai târziu vom ajunge și la acest sub-punct, fiindcă Republica Moldova este un stat neutru și acest lucru noi îl avem confirmat în Constituție, în Concepția securității naționale. Noi foarte mult am solicita ca această neutralitate să fie recunoscută și respectată de către toți partenerii internaționali, indiferent din care parte și care viziuni ei ar avea în prezent față de subiectul reglementării problemei transnistrene.
Valentina Ursu:Moscova condiționează retragerea armatei cu soluționarea politică a conflictului transnistrean?
Andrei Stratan: Nu. Acest subiect nu a fost discutat. Nici nu se abordează de către oficialitățile din Federația Rusă.
Valentina Ursu: Și niciodată n-a dat un răspuns, când vor pleca de aici?
Andrei Stratan: Sperăm că vor pleca, deși răspunsul a fost dat în 1999, în cadrul Summitului respectiv, dar spre regret aceste termene nu au fost respectate, dar continuăm să discutăm. Procesul nu este așa de simplu cum s-ar părea.
Valentina Ursu: Vocea Chișinăului devine mai puternică atunci când și cei de la putere, și cei din opoziție au același scop și să fie onorate angajamentele asumate de Federația Rusă la Summitul OSCE de la Istambul, privind retragerea?
Andrei Stratan: Tot este un semnal suplimentar, fiindcă trebuie să fie luate în considerație părerile și viziunile tuturor.
Valentina Ursu: Prezența reprezentantului Departamentului de Stat american, David Merkel, a însemnat ceva?
Andrei Stratan: Statele Unite ale Americii continuă și mai departe să manifeste un interes față de acest subiect. Schimbările care au avut loc, politice, în Statele Unite ale Americii, deci, nicidecum nu influențează negativ asupra consolidării relațiilor și aportului care l-a adus și ar putea să-l aducă în continuare Statele Unite ale Americii, inclusiv față de soluționarea problemei transnistrene.