Vizita lui Lavrov la Chisinau si Scenariile Moscovei. Europa Libera. Vladimir Socor.

125

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a oferit presedintelui moldovean Vladimir Voronin asistentza” Rusiei pentru a solutiona rapid conflictul din Transnistria,exact in etapa culminanta a campaniei electorale din Republica Moldova. Dupa cea blocat negocierile, practic, timp de 17 ani, si le-a inghetzat de-a bineleade trei ani incoace, Kremlinul a decis sa le dezghetze tocmai acum.

Solutionarea cat mai rapida a conflictului si reintregirea statului sint interesevitale ale Republicii Moldova.Leaderii de la Chisinau, indiferent de culoarea politica, au obligatia saexplore si sa cantareasca orice posibilitate in acest sens, inclusiv ofertad-lui Lavrov in numele presedintelui rus Dmitri Medvedev. Scopurile Rusiei sint insa cu totul alteledecit interesele Republicii Moldova.

Desigur, Kremlinul are in vedere o combinatie a doua scenarii in acest moment. Unscenariu Mefisto-Faust si un scenariu de tip mafiot. Conform primului scenariu, Moscova incearca sa ispiteasca Chisinaul oficial, propunind sa asigure victoriaelectorala a Partidului Comunistilor in schimbul unei false solutionari rapide a conflictului din Transnistria, inavantajul strategic al Rusiei. In aceasta ipoteza, Kremlinul ar dori ca presedintele Voronin sa-si vanda Moscovei sufletul.

In paralel, Moscova are in vedere scenariul mafiot, al ofertei cu santaj pe carevictima nu-l poate refuza. Kremlinul pare sa calculeze ca viitorul politic alPartidului Comunistilor si al d-lui Voronin depinde in asa masura de ointelegere separata cu Rusia in problema Transnistriei, incat seful statului si conducerea partidului comunistilor ar merge la o asemenea intelegere.

Pe scurt, Moscova spera ca presedintele Voronin ar lua in considerare posibilitatea de a jertfi interesele nationale ale statului, de dragul intereselor electorale ale partidului si chiar personale. Unii editorialisti si politicieni din Chisinau sint ingrijorati de aceasta posibilitate, sau chiar prevad ca anumeasa se vor desfasura lucrurile.

Totusi, declaratiile publice ale domnului Voronin, chiar prin intermediul mass-mediei rusesti, de loc nu anticipeaza scenariile dorite de Moscova. Dimpotriva: Ininterview-urile sale cu Radio Ekho Moskvy si cu ziarul moscovit Kommersant, din 25 si respectiv 27 februarie, seful statului a clarificat pozitia Republicii Moldova in modul urmator:

1. Negocierile asupra Transnistriei pot avea loc numai pe baza legii votate de parlament in anul 2005 despre statutul localitatilor din stinga Nistrului in cadrul Republicii Moldova. In declaratiile sale dl. Voronin a repetat amanuntit prevederile acestei legi, semnalizind in acest mod ca intentioneaza sa-i respecte prevederile.

2. Chiar daca Rusia propune negocieri pentru reglementarea conflictului in formatul 2+1, adica Chisinau-Tiraspol-Moscova, dl. Voronin spune clar ca formatulinternational 5+2, cu participarea Americii si a Uniunii Europene, estesingurul format legitim pentru orice negocieri si orice decizii. Chisinaul este de acord cu consultari,” nu negocieri si nu reglementari, in formatul 2+1. Deosebirea dintre negocieri si consultari este evidenta:

Chisinaul pune conditia ca Rusia sa nu joace rolul de arbitru intre Chisinau si Tiraspol, iar formatul 2+1 sa nu adopte vreo decizie sau vreun document care ar compromite desfasurarea negocierilor in formatul international 5+2 si reglementarea viitoare in cadrul acestuia.

3. Chisinaul cere retragerea trupelor rusesti, pretins pacificatoare, odata cu rezolvarea politica a conflictului. Moscova insa spune ca ar retrage trupele abia dupa rezolvarea politica. Aceasta ordine i-ar da Rusiei posibilitatea sa tergiverseze la nesfirsit solutionarea politica si sa mentina trupele propriii și ca si armata Tiraspolului și pe termen lung, exact capina acum.

Declaratiile citate ale presedintelui Voronin par sa indice ca dansul nu va participa nici la scenariul Mefisto, al vanzarii sufletului, nici la scenariul de tip mafiot al cedarii la oferta-santaj.