„Vizele moldovenesti pentru Romania, o anomalie”. Divers.ro. 02.07.2009

140

Presedintia suedeza a UE asteapta alegerile din Republica Moldova pentru ca apoi sa discute despre rezolvarea „anomaliei de a avea restrictii privind viza pentru o singura tara a UE”.

***

„In relationarea dintre UE si Republica Moldova, toate tarile membre au un cuvint de spus. Oricum, trebuie sa asteptam pina dupa alegeri pentru a vedea care este situatia, sa vedem ce guvern va avea tara si ce fel de guvern avem ca partner de discutie. Urmatorul pas este sa discutam cu acel guvern si presupun ca unul dintre punctele esentiale este sa oprim aceasta anomalie de a avea restrictii privind vizele pentru o singura tara a UE”, a declarat miercuri, 1 iulie, ambasadorul Suediei la Bucuresti, Mats Aberg.

Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), reuninunea ministrilor de externe ai UE, a adoptat in iunie o serie de concluzii privind Republica Moldova, textul documentului reflectind preocuparile UE in legatura cu evolutiile din acest stat. Consiliul a adoptat directiva de negociere pentru un nou Acord, cuprinzator, intre UE si Republica Moldova. La solicitarea Romaniei insa, UE a conditionat lansarea efectiva a negocierilor pentru un nou acord de asigurarea unui tratament egal pentru toti cetatenii statelor membre in materie de vize, subliniind totodata importanta respectarii de catre Republica Moldova a principiului relatiilor de buna-vecinatate.

Relatiile dintre Romania si Republica Moldova s-au tensionat dupa alegerile din 5 aprilie si dupa demonstratiile care au urmat la Chisinau. Arborarea steagurilor romanesti in timpul acestor revolte i-a oferit presedintelui Vladimir Voronin motivul perfect de a acuza Romania ca a organizat „o lovitura de stat”.

In consecinta, Voronin i-a expulzat pe ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, si pe diplomatul Ioan Gaborean, cu grad de ministru-consilier. Totodata, din 9 aprilie, cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Republica Moldova au din nou nevoie de viza.
Aceasta decizie a Chisinaului a fost catalogata de ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, drept o masura arbitrara si discriminatorie. „Stabilirea fara niciun fel de fundament juridic a criteriului cetateniei romane privind obligativitatea introducerii vizelor (…) este o masura discriminatorie, deoarece potrivitul acordului dintre Republica Moldova si Comisia Europeana, vizele pot fi introduse numai pentru categorii de vizitatori, in orice caz nu pe criteriul nationalitatii”, a punctat ministrul.

Suedia a preluat la 1 iulie stafeta presedintiei Uniunii Europene de la Cehia, cu obiectivul de a combate incalzirea climatica si cresterea somajului, provocata de criza economica mondiala. In urmatoarele sase luni, Suedia va prezida aproape 3.000 de reuniuni europene la diferite niveluri. Sint prevazute si summituri cu Rusia, China, Statele Unite, Brazilia, Ucraina, India si Africa de Sud. (DIVERS și www.divers.ro)

http://www.divers.ro/international_ro?wid=37457&func=viewSubmission&sid=10123