Grigore Petrenco, Iurie Leanca, Igor Corman: Oriens et Occidens? Est sau Vest? – dilema diplomatiei moldave. Vasile Botnaru. Radio Europa Libera. 12.07.2009

125

O masă rotundă cu participarea a trei experți în relații externe din partea PLDM, PCRM și PD

Spatiul editiei de astazi il alocam pentru un subiect pe care l-am mai abordat in repetate rinduri si cel mai putin mi-as dori sa il percepeti ca pe unul electoral, chiar daca invitatii mei sunt reprezentanti ai unor formatiuni politice antrenate in campania electorala. Vom discuta cu ei despre unele aspecte ale politicii externe pornind de la intrebarea sacramentala quo vadis?” adica INCOTRO? Spre Uniunea Europeana, spune de ceva vreme Chisinaul incercind totodata sa nu arda podurile de pe directia opusa. Dar cum raspund la aceasta intrebare musafirii mei de astazi, Grigore Petrenco, candidat pe lista Partidului Comunistilor la functia de membru al Parlamentului, fost presedinte al comisiei parlamentare pentru politica externa, Iurie Leanca, candidat la parlamentarele anticipate din 29 iulie pe lista Partidului Liberal Democrat, fost viceministru de Externe, si Igor Corman, candidat pe lista Partidului Democrat, fost ambasador al Moldovei in Germania. I-am rugat sa imi spuna mai intii daca dipolomatia moldoveana este pusa in fata dilemei Est sau Vest”, ori totusi a reusit sa incetateneasca principiul Est si Vest”.

Grigore Petrenco: Noi niciodata nu am contrapus Vestul cu Estul in politica noastra externa. Pe de o parte, am declarat foarte ferm si clar cursul nostru de integrare europeana. Mergem pas cu pas in aceasta directie prin implementarea Planului de actiuli Republica MoldovașiUniunea Europeana. Prin pregattirea mandatului de negocieri asupra unui nou acord cu UE in timpul cel mai apropiat. Pe de alta parte, noi avem relatii foarte bune cu partenerii din Est, in special cu Ucraina, cu Federatia Rusa, si consideram ca aceste relatii trebuie sa le mentinem si in continuare. Noi trebuie sa avem prieteni peste tot, si in Est, si in Est.

Vasile Botnaru: Domnule Iurie Leanca, ati realizat actiuni de politica externa din pozitia de viceminitru. Acum aveti nemultumiri?

Iurie Leanca: Bineinteles ca am mari nemultumiri vis a vis de starea in care se afla politica externa de astazi a Republicii Moldova, vis a vis de felul in care sint concepute si realizate interesele nationale ale Republicii Moldova. In ceea ce priveste zisa dilema Estul sau Vestul?”. Cred ca este o problema falsa. Avem sansa dar si imperativitatea sa avem o relatie extrem de pragmatica cu cei din Est. Totodata avem datoria fata de noi insine sa ancoram Republica Modlova intr-un context european. Si prin asta ma refer in mod special la apropierea eficienta si rapida de UE. Sint nemultumit de starea in care se afla astazi Republica Moldova dupa opt ani care au trecut de la venirea la putere a PCRM deoarece, din pacate, nu avem relatii bine nici la Vest de noi, si nu avem o relatie buna, oricit de straniu ar parea, nici la Est de noi. Cu Ucraina, din pacate, nu avem niciun dialog politic. Nu mai tin minte cind a fost ultima data la Kiev presedintele sau premierul moldovean. La fel nu mai tin minte cind au fost la Chisinau vizitatori suspusi de la Kiev. Ucraina este un partener extrem de important si noi nu am folosit potentialul extrem de mare pentru a aborda si a solutiona probleme comune, problema conflictului transnistrean. Nu am incercat sa ne axam pe probleme in care avem abordari comune, cum ar fi integrarea europeana. De Romania banuiesc nici nu e cazul sa vorbesc. Relatia cu Romania este intr-un knock-out total si sufera nu doar cetatenii Republicii Moldova, ci sufera si agentii economici. Iar integrarea europeana in ultimii opt ani a fost doar mimata. Si nu ne-am apropiat nici la nivel de valori, nici la nivel de standarde de aceasta organizatie, care este vitala pentru destinele Republicii Moldova.

Vasile Botnaru: Domnule Corman, dumneavoastra ati fost interfata politicii externe in pozitie de ambasador. Ce spuneti despre aceasta dilema, falsa la parerea domnului Leanca?

Igor Corman: La modul general Partidul Democrat din Moldova opteaza pentru o politica externa eficienta, rationala, pragmatica, echilibrata, daca vreti. Optiunea europeana este una istorica, fireasca, in conditiile in care majoritatea cetatenilor isi doresc acest lucru. Dar aceasta integrare europeana trebiue sa fie confirmata prin fapte, nu doar la nivelul declaratiilor. Nu este suficient de prezentat rapoarte Comisiei Europene prin care sa se ateste numarul de sedinte care au avut loc in cadrul Comisiei nationale pentru integrare europeana. In exterior noi sintem judecati dupa fapte concrete. O integrare veritabila europeana mai inseamna si valori europene democratice. Si aici cred ca este problema cu care s-a confruntat si se confrunta actuala guvernare. Pe de alta parte, consideram ca nu trebuie sa existe intre optiunea ferma de integrare europeana, repet, probata prin fapte si nu doar prin declaratii, si relatiile foarte bune cu Estul. Si noi vorbim chiar despre un parteneriat privilegiat cu Federatia Rusa. Noi consideram ca Moldova poate si trebuie sa devina un model de cooperare intre principalii actori internationali, nu un teren de confruntari geopolitice. Si solutionarea conflictului transnistrean in mare masura depinde de identificarea unei solutii echitabile intre actorii importanti internationali, care participa la formatul de negocieri 5 plus 2”.

Vasile Botnaru: Domnule Petrenco, aveti mingea in teren sau manusa aruncata. Ce aveti de spus la reprosul ca nu s-a ajuns acolo unde v-ati propus?

Grigore Petrenco: Imi pare rau sa aud asemenea afirmatii de la domnul Corman, care a fost amabasador in ultimii cinci ani a Republicii Moldova in Germania. Daca nu ati fost de acord, domnule Corman, cu aceasta politica, trebuia sa formulati careva propuneri concrete in acesta perioada de cinci ani. Si daca nu ati fost de acord trebuia sa parasiti functia de ambasador. Fix aceeasi situatie aproape este si cu domnul Leanca, care a fost viceministru al Afacerilor Externe. Imi pare rau, dar in perioada cind ati fost viceministru de Externe, din pacate, Republica Modlova nu a avut acelasi nivel de relatii cu UE care este acum. Noi in ultimii opt ani am reusit sa indeplinim foarte multe din temele de acasa. Pentru prima data am declarat cursul nostru de integrare europeana. Pentru prima data a aparut un plan de actiuni cu UE, care a fost in mare parte indeplinit. Pentru prima data noi am reusit sa obtinem preferinte comerciale autonome. Pentru prima noi am reusit sa realizam un sir de proiecte impreuna cu UE cum esze introducerea musiunii UE la pe segmentul de frontiera moldo-ucraineana, EUBAM. La 1 ianuarie 2008 a intrat in vigoare un nou acord de facilitare a regimului de vize pentru cetatenii nostri. Toate acestea au fost realizate in perioada noastra, nu in perioada anilor 90 cind la guvernare au fost asa-numitele partide democratice. Consideram ca astazi ne-am apropiat de o etapa foarte importanta, istorica, as zice, pentru Republica Moldova și negocierile propriu zise a unui nou acrod cu UE, care, speram ca o sa fie un acord de asociere si care ne va deschide inclusiv mai multe perspective atit pentru cetatenii nostri, cit si pentru agentii economici din Republica Modlova. Speram ca ne va deschide posibilitatea de a obtine regimul liberalizat in viitor pe termen mediu, sa obtinem si un regim mai aprofundat de liber schimb cu UE. Eu absolut nu sint de acord ca nu exista rezultate. Rezultate sint. In comparatie cu guvernarile precedente cel putin avem ce raporta si avem ce spune oamenilor. Din pacate, nici domnul Leanca nu are ce aminti din perioda cind a fost viceministru al Afacerilor Externe.

Vasile Botnaru: Domnule Petrenco, dar sinteti de acord ca ati beneficiat de conditii mult mai avantajoase decit guvernarile precedente in ceea ce priveste contextul international, in ceea ce priveste startul intern. Sint cumva conditii incomparabile, sau nu?
Grigore Petrenco: Desigur ca intotdeauna pot fi gasite careva scuze. Consideram ca in acest proces in primul rind trebuie sa existe vointa politica. Si aceasta vointa politica a fost incepind cu 2001. Toate aceste rezultate dse datoreaza acestei vointe politice si sustinerii majoritatii parlamentare. Apropo, un numar foarte mare de proiecte de legi care deriva din Planul de actiuni Republica Modlova-UR nu au fost votate de formatiunile politice de opozitie. Au fost votate in exclusivitate de formatiunea de guvernamint.

Vasile Botnaru: Domnule Corman …

Igor Corman: Vreau sa amintesc domnului Petrenco, fiindca s-a vorbit despre calitatea mea de ambasador, este un lucru bine cunoscut ca nu poate sa existe o buna politica externa fara o buna politica interna. Iar in cazul meu am fost preocupat de relatiile bilaterale moldo-germane si am promovat din convingere, am depus eforturi, in contextul integrarii europen, asigurarii sprijinului acestei tari. Acei care cunosc ceea ce am facut eu acolo, ce realizari am avut impreuna cu echipa de la Berlin. Deci nu sunt eu acum in situatia sa ma laud, dar cred ca nu poate nimeni sa imi reproseze ca nu mi-am facut jobul cum am putut mai bine. Pe de alta parte, toate aceste realizari …

Vasile Botnaru: Dar este logica observatia ca daca ati avut dezacorduri, trebuia sa va fi dat demisia.

Igor Corman: Eu nu am fost de acord cu ritmul integrarii europene care nu era cel cuvenit. Dra am facut ceea ce am putut la locul meu si am facut totul din convingere. Pe de alta parte, acele realizari care au fost mentionate, desigur ca au fost niste pasi pe calea integrarii europene care se datoreaza in mare masura contextului. Nu trebuie sa uitam ca din 2004, cind a avut loc runda de extindere a UE, a crescut mult interesul europenilor fata de tara noastra, fata de intreaga regiune. Toate aceste realizari mentionate mai degraba vin din partea UE. A fost un avans si s-a asteptat ca si nou prin actiuni concrete sa facem pasi seriosi.

Vasile Botnaru: Domnule Leanca, aveti de spus ceva?

Iurie Leanca: Am multe de spus. In primul rind vreau sa vin cu o rectificare de principiu pentru mine. Domnul Petrenco nu fece altceva decit sa reia o teza spusa de presedintele Vorinin in cadrul uneia din sedintele parlamentului ca eu as fi fost eliberat din functie. In realitate am plecat de buna voie, nesilit de nimeni, in semn de dezacord cu principiile comunistilor, aduse in 2001 la guvernare, in mod special in ceea ce priveste formularea si realizarea obiectivelor de politica externa. Chestiunea aceasta se poate verifica foarte simplu, domnule Petrenco, daca mergeti in cancelaria guvernului. Doi: in ‘97, ‘98 pentru prima data au fost formulate aceste obiective si nu a facut acest lucru nimeni altcineva decit eu in persoana. Si sint foarte mindru ca, impreuna cu colegii mei de la Ministerul de Externe, am reusit sa fim cu un pas inaintea altor institutii, altor structuri de stat. Noi am fost acei care am lansat acest obiectiv si l-am promovat cu multa insistenta. Si am reusit sa schimbam perceptia asupra Republicii Moldova drept un stat cu perspectiva europeana. Aduceti-va aminte, domnule Petrenco, ca atunci cind au venit la putere, comunistii nu au venit cu lozinca integrarii europene. Trei ani, daca nu ma insel, au luptat pentru integrarea in Rusia-Belorusia. Dindu-si seama ca ceteteanul moldovean, in mare parte, vrea altceva decit integrarea in Rusia-Belorusia, in scop strict manipulativ, a preluat aceasta lozinca. Din pacate, lozinca a fost preluata, dar in linii mari, aproape nimic nu s-a facut ca noi sa ne apropriem de valorile lor, de standarde, s.a.m.d. Slava Domnului ca Uniunea Europeana s-a apropiat de noi, in virtutea faptului ca Romania a aderat la UE in anul 2005. Eu nu vreau sa vorbesc prea multe despre realizarile acestei guvernari. E suficient sa ne uitam la rezolutia Parlamentului European din 5 mai curent, deci e ceva foarte proaspat, si o sa vedeti cu ochiul neinarmat care sint aceste performante si care este situatia democratiei in Republica Moldova in viziunea Bruxellesului, in viziunea Parlamentului European. Pe de alta parte, avem opinia nu doar a legislativului european. Avem opinia executivului european, si mai recenta, din 16 iunie, cind isi exprima ingrijorarea profunda vis a vis de felul in care guvernarea intelege sa respecte drepturile omului, vis a vis de conditiile inegale create de Partidul comunistilor concurentilor electorali. Isi exprima, de altfel, conditionarea. Imi pare rau ca nu o vedeti, domule Petrenco. Conditionare clara ca va incepe negocierile privind noul acord cu UE doar dupa ce, cum scrie acolo, veti asigura tratament echitabil tuturor cetatenilor europeni. Ceea ce inseamna ca atita timp cit dumneavoastra nu o sa ridicati acest regim de vize pentru cetatenii Romaniei, impus intr-o maniera voluntarista, in detrimentul Republicii Moldova, nu vor incepe aceste negocieri. In 2008 statistica a aratat clar ca cea mai mare piata de desfacere pentru noi a fsot piata romaneasca. Or, decizia luata de catre dumneavoastra, in mijloc de criza economica, nu face nimic altceva decit sa deterioreze relatiile si sa loveasca in primul rind producatorul moldovean.

Vasile Botnaru: Domnule Petrenco, aveti cuvintul.

Grigore Petrenco: Cred ca in primul rind nu trebuie sa ne enervam, domnule Leanca. Consiliul de ministri ai Afacerilor de Externe din UE nu suna chiar asa cum ati spus sau ati citat. Cit priveste relatiile cu UE si integrarea europeana, ati spus ca ati declarat in 97, 98 dorintele sa ne integram in UE. Una este a declara si alta este a realiza acele reforme care sint necesare. Inainte de 2001 nu puteam sa ne mindrim cu absolut nimic in relatiile noastre cu UE. Si aceste relatii totusi reprezinta un drum cu dublu sens. Nu este vorba doar de aproprierea UE si de contextul in care noi ne aflam. Totusi este vorba de un numar foarte mare de realizari si progrese care au fost atinse in ultimii ani. In fiecare an am fost monitorizati de Comisia Europeana, de mai multi experti care au confirmat multe progrese in acest sens. Haideti sa apreciem ceea ce a fost realizat cu adevarat. In privinta rezolutiei Parlamentului european, domnule Leanca, cunoasteti foarte bine ca nu sunt in competenta Parlamentului European problemele politicii externe. Pozitia oficiala a UE a fost expusa de Consiliul UE si Inaltul comisar Javier Solana. Parlamentul European este ca si orice parlament. Si in orice parlament exista pareri diferite si uneori se fac si gafe. Nu este pozitia oficiala a UE rezolutia Parlamentului European si va rog sa nu speculati la acest subiect si mai departe.

Vasile Botnaru: Domnule Corman, daca ar fi sa comparati aceste doua discursuri, unde ar fi adevarul? Domnul Leanca spune ca Moldova are note proaste. Domnul Petrenco spune ca avem note bune sau nu atit de proaste cum pretinde domnul Leanca. In Occident, unde ati exercitat functia de ambasador, ce note se dau Moldovei?

Igor Corman: De obicei adevarul este undeva la mijloc. Cred ca ar trebui sa vorbim mai putin despre istoricul relatiilor noastre cu UE si mai mult sa ne concentram pe stadiul actual. Cred ca pentru toata lumea este clar ca este o abatere grava de la cursul de integrare europeana tot ceea ce se intimpla in ultima perioada. Nu putem sa pretindem ca avem relatii bune cu UE in cazul in care facem declaratii prin care este santajata UE. Cind noi spunem ca vom ridica regimul de viza cu Romania numai in cazul in care UE va liberaliza regimul de viza cu Republica Moldova, trebuie sa ne punem intrebarea «cu cine discutam, cum discutam?». Este un santaj.

Vasile Botnaru: Domnule Petrenco, este un santaj ?

Grigore Petrenco: Nimeni nu santajeaza si nimeni nu pune asemenea conditii. Regimul de viza care a fost introdus cu Romania este o masura temporara. Este o masura de protectie, in primul rind, dupa evenimentele din 27 martie si cele din 6,7,8 aprilie anul curent. Imi pare rau ca liberalii nostri si colegii nostri din opozitie mai mult sint preocupati si ingrijorati de regimul de viza pentru cetatenii romani care vin in Moldova, si nu pentru cetatenii moldoveni care pleaca in Romania si in statele Uniunii Europene. De ce nu va intrebati care a fost cauza introducerii unor noi restrictii pentru cetatenii nostri care vor sa obtina viza pentru Romania? De ce ei au nevoie de acest depozit de 500 de euro in contul bancar ? Noi consideram ca putem imbunatati relatiile cu Romania si trebuie sa le imbunatatim. Vrem sa le imbunatatim, in primul rind. Dar trebuie sa fim respectati. Pina in ziua de azi nu am primit careva argumente convingatoare, din partea autoritatilor romane, de ce ei nu vor sa semneze acordul cu privire la forntiera de stat moldo-romana si de ce nu vor sa semneze acordul de cooperare si prietenie cu Republica Moldova. Acestea sint doua tratate care noi propunem sa fie semante si astfel va facut un pas inainte pentru normalizarea relatiilor moldo-romane. Dar mai este o problema in relatiile noastre moldo-romane, cea mai principala este recunoastrea identitatii moldovenesti. Nu este normal cind Romania este singura tara din lume si din Europa care nu recunoaste identitatea moldoveneasca. Autoritatile ei declara ca Republica Moldova este al doilea stat romanesc si moldovenii nu exista. Nu este normal. Nu poti sa impui identitatea nimanui.

Vasile Botnaru: Dar ce consecinte are asta, domnule Petrenco ? La fel ar fi sa intreb de ce nu recunoasteti dumneavoastra, ca autoritati statale, dreptul unei minoritati, fie si de doua la suta, de a se declara romani ?

Grigore Petrenco: Noi recunoastem. Este dreptul fiecarei persoane. Daca cineva se considera roman, este dreptul lui. El astfel se autoidentifica. Dar daca cineva se considera moldovean, nimeni nu trebuie sa-i impuna alta identitate si sa declare « nu, nu ai dreptate, moldovenii nu exista, toti sint romani !» E tocmai ceea ce incearca sa faca autoritatile de la Bucuresti. Cunoasteti foarte bine declaratiile domnului Basescu despre « spatiul romanesc », despre « marea de romani », « Basarabia, parte din trupul statului roman » , « Republica Modlova, al doilea stat romanesc ». Toate aceste declaratii apartin autoritatilor oficiale din Bucuresti. Noi consideram ca este inacceptabil pentru lumea contemporana, in situatia de azi, sa fii atit de agresiv in exprimari si in declaratii. Trebuie sa existe un respect fata de Republica Moldova ca stat suveran, independent. Trebuie sa fie respectat, inclusiv si identitatea moldoveneasca.

Vasile Botnaru: Intrebarea mea este foarte simpla: se poate construi o relatie externa astfel incit sa nu fie victimizate persoanele care, de exemplu, sint romanofili, rusofili, israelofili, ucrainofili. Pentru ca ii lipsiti pe acesti oameni de relatia fireasca umana, sufleteasca cu capitala pe care vor ei sa o aleaga in orizontul lor ? Se poate face o astfel de politica externa ? Mai ales sa nu fie pendularile bruste, cind la un moment dat Basescu este bun, dupa ce nu mai este bun, apoi Putin este prieten, apoi nu mai este prieten. In principiu asta se poate face ?

Grigore Petrenco: Consider ca relatiile externe constituie o materie foarte complicata. Nu poate fi totul alb si totul negru. Intotdeauna pot sa apara si apar probleme in relatiile bilaterale. Trebuie treptat, pas cu pas, sa le depasim. Intradevar, noi avem probeleme cu Romania, probleme bilaterale care consideram ca pot fi depasite. Dar foarte mult depinde de vointa politica. Din partea noastra, a Chsinaului, exista aceasta vointa politica de a normaliza aceasta relatie cu Romania. Dar primii pasi trebuie sa fie intreprinsi intr-o atmosfera potrivita pentru normalizare. Deci nu trebuie sa fie aceste declaratii agresive din partea conducerii de la Bucuresti. Si eu cred ca noi avem toate sansele sa normalizam relatiile cu Romania. Dar nimeni nu este romanofob, nu duce o politica romanofoba. Noi nu avem fobii. Noi nu sintem impotriva unor sau altor etnii. Din pacate insa noi suntem acei care avem foarte multe intrebari. De ce autoritatile romane pana in ziua de azi nu inregistreaza diaspora moldoveneasca, a originarilor din Republica Moldova? Ea a fost interzisa de instanta de judecata. E primul caz in Europa cind se interzice inregistrarea diasporei moldovenesti. Acest dosar se afla actualmente la CEDO si noi speram ca va fi o politica mult mai deschisa din partea Romaniei in ceea ce priveste cetatenii Republicii Moldova in sens ca sa fie o recunaostre deschisa de catre autoritatile romane a moldovenilor ca etnie si sa fie un respect.

Vasile Botnaru: Domnule Leanca, este posibila o politica externa prin care sa nu se atagonizeze dorintele oamenilor?

Iurie Leanca: In primul rind vreau sa intervin cu precizare importanta. Ceea ce facem noi, luarile de atitudine ale partidului pe care il reprezint, Partidul Liberal Democrat, are in capul mesei preocuparea pentru interesele cetatenilor Republicii Moldova. Am zis-o foarte clar ca introducerea regimului de vize afecteaza in mod special producatorii moldoveni. Am zis, piata moldoveneasca a fost cea mai mare pentru produsele moldovenesti. A ajuns chiar si ministurl Dodon sa recunoasca faptul ca acest regim impiedica derularea normala a acestor relatii comerciale. Chiar si noul vicepremier Rosca a ajuns sa spuna ca dupa introducerea acestui regim investitiile merg preponderent in Ucraina si nu in Moldova. Deci noi aici punem in fata in primul si in primul rind interesul cetateanului din Republica Moldova. In al doilea rind, haideti sa nu deturnam discutia noastra pe culoarul responsabilitatii celor de la Bucuresti. Haideti sa vorbim despre ceea ce am facut noi. Haideti sa analizam daca am fost noi oare suficient de deschisi. Am incercat noi sa reanimam acest dialog. Romania este extrem de importanta pentru noi, daca noi vrem intradevar sa mergem pe calea integrarii europene. Pentru simplul motiv ca nu e nevoie sa cheltuim milioane de euro pentru traducerea in limba și numiti-o cum doriti, dar este romana, deci romana legislatia europeana. Romania poate sa ne ajute foarte mult si proiectele transfrontaliere finantate cu abundenta de UE. Deci e timpul sa vedem daca am facut noi tot ce ne sta in puteri. Nu uitati la urma urmei ca sintem regim paralmentar, totusi. Ma intreb, cite declaratii a facut guvernul de la Chisinau in acesti opt ani prin care ar fi chemat executivul de la Bucuresti sa se aseze impreuna, asa cum fac, de exemplu, guvernele de la Bucuresti si Budapesta, care se aseaza impreuna si gasesc solutii. Ati spus corect, domnule Petrenco, e problema de vointa politica. Or, din pacate, atest aceasta lipsa de vointa politica la Chisinau. Si o chestiune foarte importanta: dumneavoastra ati vorbit despre identitati, probleme interetnice si asa mai departe. Este cazul dupa 18 ani de independenta sa intelegem ca pentru noi cel mai importanta nu este afilierea etnica, ci tentativa de a construi o societate moldoveneasca din cetateni moldoveni maturi, intelepti. Si sa ne uneasca nu afilierea etnica, ci dorinta de a trai intr-o Moldova independenta, democrata, prospera si europeana. Apropo, iarasi despre relatiile interetnice. In urma cu mai bine de o saptamina am avut o conferinta de presa in care am vorbit despre faptul ca in momentul in care venim la putere vom reveni la acest subiect extrem de delicat, relatiile interetnice, in acelai timp, un subiect care, daca nu il abordam, va conduce la faptul ca vom avea doua comunitati si nu o societate. Si am vorbit ca in momentul cind venim la putere vom dezvolta un concept, o strategie de integrare a minoritatilor nationale in Republica Moldova. Astfel vom face ceea ce ne recomanda organismele internationale. Stiti foarte bine, ca am fost doi ani angajat al Inaltului comisar OSCE pentru minoritati nationale. Si ceea ce am spus a fost exact in conformitate cu aceste recomandari. Si am zis ca strategia obiectivului este foarte simpla: pe de o parte sa ajutam aceste minoritati, bulgarii, gagauzii, ucrainienii, rusii sa-si pastreze identitatea, sa-si dezvolte cultura, sa-si dezvolte limba, iar pe de alta parte, sa se integreze plenar in socetatea moldoveneasca. M-am referit la reforma necesara in invatamint, de exemplu. Am zis ca astazi de exemplu avem multe situatii cind cei care absolvesc scolile alolingve nu pot sa devina angajati ai ministerelor, departamentelor fiinca nu vorbesc suficient de bine limba de stat. Or, acesta este un obiectiv asupra caruia trebuie sa lucram. Uitati-va cum a fost prezentat punctul mei de vedere. Distorsionat. Si nu e vorba doar de mine. Este vorba ca prin aceasta distorsionare si falsificare a ceea ce am spus eu nu se face altceva decit o invrajbire intre cetatenii Republicii Moldova. Or noi am spus: nu sintem in razboi, nu ne paste razboiul civil, sintem intr-o competitie de idei, ar trebui sa fim in competitie de idei. Permanent se deturneaza aceasta lupta pe alt fagas, se obtine doar tensionarea situatiei din Republica Moldova. Nu stiu cine cistiga din asta.

Vasile Botnaru: Stimati invitati, acesta este paradoxul ca toata lumea se jura ca vrea acelasi lucru și pace interetnica, pace civica, dar in realitate se intimpla razboi.

Grigore Petrenco: Eu as sugera, domnule Leanca, ca sa nu fie interpretat in mod diferit de diverse institutii de presa, trebuie sa va exprimati mai bine data viitoare la conferintele de presa. Dar mai bine sa nu interveniti in relatiile interetnice. Noi nu avem probleme interetnice in Republica Moldova. Imi pare rau, dar pe lista dumneavoastra electorala nu exista niciun reprezentant al minoritatilor etnice pe primele douazeci de locuri. Acest lucru inca o data arata care este atitudinea formatiunii dumneavoastra fata de minoritatile etnice care locuiesc in Republica Moldova.

Iurie Leanca: In primul rind, cred ca ma exprim suficient de clar, coerent si pe intelesul tuturor in limba mea materna. Si o fac poate mai bine decit altii. Exista deja studii pregatite de ONG-uri despre felul in care am fost interpretat, denaturat in mod vadit. Pentru ca nu este vorba de lipsa de intelegere sau despre o exprimare de a mea care nu ar fi suficient de explicita, ci despre o falsificare premeditata a ceea ce am spus eu. Doi : cred ca nu este bine sa spunem ca nu avem probleme. Ati spus pina pe 5 aprilie ca nu avem probleme economice, ca nu avem probleme sociale, ca sa descoperim ca acum sintem in plina ascensiune a crizei. Tot asa e si cu problemele interetnice. Domnule Petrenco, vreau sa va informez ca eu vin dintr-o familie mixta. Mama mea este bulgaroaica, sint mindru de aceasta origine a mamei mele. Vorbesc suficient de bine limba bulgara. Stiu cit de greu le vine minoritarilor etnici sa se integreze, inclusiv bulgarilor. Am fost deunazi la Taraclia. Localnicii nu vorbesc din pacate romana, dar nici bulgar nu o vorbesc suficient de bine. Le vine foarte greu in lipsa unei politici a statului. Or, asta este in responsabilitatea statului sa li se asigure integrarea in societatea moldoveneasca.

Vasile Botnaru: Insist ca si domnul Corman sa ne spuna de ce toata lumea ca se jura ca vrea pace, dar se intimpla razboi ?

Igor Corman: Cred ca exista o explicatie simpla, dupa parerea mea. Tot ceea ce se intimpla la noi in tara, deci problema identitatii, care este una prezenta si nu o putem nega, de fapt ea are o relatie directa cu relatiile naostre cu Romania. In aceasta situatie, cind politicienii prea mult vorbesc despre aspectele identitatre, despre istorie, despre lingvistica, atunci bineinteles aceste subiecte foarte sensibile ocupa un loc prea important pe agenda politica. Cred ca ambele parti poarta vina, am in vedere si Bucurestiul si Chisinaul, intr-o anumita masura, pentru relatiile foarte proaste la care am ajuns. Cred ca exista o singura iesire din situatie. Cind ambele parti o sa inteleaga ca trebuie sa se aseze la o masa si sa reconstruiasca aceste relatii intr-un mod de tip european. Alta solutie nu exista. Deci, politicienii trebuie sa priveasca in interior si sa incerce cit mai putin sa discute aceste aspecte, repet, foarte sensibile si care ne duc in impas.

Vasile Botnaru: Ne reauzim duminica viitoare, la aceeasi ora si pe aceleasi frecvente, cind iar vom profita de campania electorala ca sa aducem fata in fata pe reprezentanti ai diferitor formatiuni politice ca sa se confrunte in subiecte de interes public. Nu pretindem sa ne angajam neaparat in dezbateri electorale, dar nici nu vrem sa ratam ocazia sa ii aducem la masa rotunda pe reprezentantii formatiunilor politice care peste trei saptamini ar putea constitui mozaicul viitorului Parlament.