Interviu cu Gregory Feifer: Cred că inevitabil Moldova se apropie de Occident. Elena Cioina. Radio Europa Liberă. 30.07.2009.

112

Interviu cu Gregory Feifer (corespondent Europa Liberă)

Alegerile de ieri au fost monitorizate de aproximativ 500 de observatori internaționali și aproape 2 700 de observatori naționali. Comisia Electorală Centrală a acreditat, de asemeni, zeci de jurnaliști străini. Printe ei se află și corespondentul Europei Libere de la Praga, Gregory Feifer. Gregory e la Chișinău de două zile. A monitorizat în mare parte alegerile din mai multe țări din spațiul CSI, inclusiv din Rusia, Ucraina și Belarus. Am încercat să aflăm de la el cîteva impresii la aceste alegeri.

Gregory Feifer: Am stat de vorbă în aceste zile cu politicieni atît de la partidele din opoziție, cît și cu cei comuniști. De asemeni, cu observatorii și cu oamenii simpli pe care i-am întîlnit la secțiile de votare. Ziua alegerilor mi s-a părut liniștită. Pe oameni i-am întrebat de toate, dar în primul rînd cu cine au votat și ce speranțe au de la aceste alegeri. Cei de dimineață cu care am discutat s-au dovedit a fi simpatizanți ai Partidului Comuniștilor, care mi-au spus că ei susțin actuala putere, dar în același timp nu sînt de acord cu situația politică din Moldova, vor stabilitate. Mulți dintre ei speră la o îmbunătățire a situației.

Europa Liberă: Dacă e să vorbim despre accesul la informație. Ați făcut mai devreme o comparație cu Rusia, unde aproape 80 la sută din presă e controlată de putere. Ați simțit același lucru și în Republica Moldova?

Gregory Feifer: Cred că în Moldova presa e mult mai liberă. Asta chiar dacă atunci cînd am deschis televizorul, parcă aș fi avut un déjà-vu. Sunt foarte multe televiziuni rusești. Am trăit mulți ani la Moscova și am recunoscut multe din posturile Tv care există acolo. Totuși atmosfera alegerilor de aici se deosebește enorm de mult de cea din Rusia, unde de regulă se știe aproape cu exactitate cine va cîștiga alegerile. Ziarele, de exemplu, pot face asemenea analize, încît să știe aproape sigur ce partid și cît la sută din voturi va lua. Și nu e vorba de precizii de cîteva procente, dar de jumătate de procent. Aici, desigur, nu poți să afirmi așa ceva. E o situație asemătoare cu cea din Ucraina, unde nu se știa cine și cu cine se va înțelege, cu cine va face coaliție, cum vor forma Guvernul, etc.

De exemplu în Rusia e foarte greu să intri într-o instituție de stat. Aici, în principiu, e mai simplu. Nu zic că e ușor de tot, sunt și aici probleme legate de accesul în instituțiile de stat. Și nici nu pot să afirm că alegerile au fost în totalitate libere și corecte. Și aici au fost folosite resursele administrative, au fost semnalate încălcări. E de la sine înțeles, dar diferența e totuși mare de cea din Rusia sau Belarus, de exemplu. De două zile de cînd mă aflu aici, am observat că dacă oamenii au o părere, ei nu evită să și-o expună. Cel puțin acum, oamenii au posibilitatea să spună ceea ce cred.

Europa Liberă: Ați urmărit campania electorală din Moldova de la distanță. Ați citit cu siguranță multe articole. Cu ce impresii ați rămas? Analiștii și observatorii de aici a spus că a fost una din cele mai agresive campanii.

Gregory Feifer: Din observațiile mele, dar ele sunt generale, pot să spun că în mare parte campania a fost una inechitabilă. Avînd în vedere și faptul că televiziunile rusești au o mare influiență asupra publicului de aici, sigur că acest lucru le-a influențat oarecum și convingerile politice ale oamenilor.

Europa Liberă: Ați prevăzut înainte de afla rezultatele exit-polurilor cine va lua cele mai multe voturi?

Gregory Feifer: Sondajele pe care le-am văzut arătau că opoziția, luată împreună, va lua mai multe voturi decît partidul comuniștilor și, într-adevăr, vedem că această tendință e în creștere. Dacă într-adevăr Partidul Comuniștilor a pierdut 10 procente, așa cum arată datele exit-pollurilor, în comparație cu rezultatele din aprilie, aceasta e o mare înfrîngere și e o schimbare foarte mare. Pe de o parte se aștepta un asemenea rezultat, iar pe de altă parte, mulți politicieni spuneau că vor fi încălcări, falsificări, etc. Noi însă nu știm ce va fi azi, care vor fi rezultatele oficiale, ce declarații vor face partidele. În același timp, cred că oamenii au ales conștient, ei și-au exprimat opinia, în primul rînd mergînd la urne.

Europa Liberă: Vreți să spuneți că oamenii din Moldova au înțeles că au nevoie de o altă viață și că direcția în care au mers pînă acum nu e tocmai cea potrivită?

Gregory Feifer: Cred că e anume așa. Desigur că politica și societatea nu e alb sau negru. Sigur că presa străină a scris diferit depsre aspirațiile Moldovei și cea din Occident că Moldova vrea în Uniunea Europeană, cea din Rusia și că ar vrea să rămînă cu Rusia. Aici e o istorie lungă și complicată, cum sunt complicate și relațiile și alegerile nu sunt făcute pentru a determina în ce direcție vrea să o apuce Moldova și spre Occident sau spre Rusia. E important, în opinia mea, altceva – că societatea moldoveană a obosit de partidul comuniștilor, de corupție, de sărăcie și aceste alegeri sunt de fapt niște alegeri ale valorilor. Oamenii vor democrație, presă liberă, dezvoltare economică și toate aceste valori sunt valori ale Occidentului, deci eu cred că inevitabil – Moldova se apropie de Occident.