Interviu cu Pavel Felgenhauer și Natalia Belitser: Relațiile Moldovei cu statele vecine după alegerile din 29 iulie. Liliana Barbăroșie. Radio Europa Liberă. 30.07.2009.

114

Experții Pavel Felgenhauer și Natalia Belitser prevăd o ameliorare a legăturilor cu Ucraina și România, precum și reluarea de către Moscova a politicii de susținere fățișă a Tiraspolului

Expertul în probleme de securitate si politică externă de la publicația rusă „Moscow Times”, Pavel Felgenhauer, este de părere că, deocamdată, alegerile de ieri din Republica Moldova nu au atras prea mult atenția administrației de la Kremlin.

Pavel Felgenhauer: „După violențele din 7 aprilie, Moscova devenise brusc foarte atentă la ceea ce se întâmplă în Moldova. Acum, în linii mari, Moldova din nou este în umbră. Noi avem probleme mult mai serioase în spațiul fostei URSS, cum ar fi cele din Caucaz legate de Georgia, problemele privind relațiile cu SUA, la fel legate de Georgia, problemele cu Ucraina, negocierile cu Tajikistanul și Kirghizia legate de bazele noastre militare pe care le avem sau vrem să le avem acolo. Așa că în cazul Moldovei vom aștepta să vedem cu ce se va termina totul. Atâta timp cât Voronin nu va intra în coaliții neagreate de Moscova, el nu-și va pierde sprijinul Kremlinului.”

Totuși, o eventuală alternanță la putere a forțelor de opoziție, considerate la Moscova pro-occidentale și ostile Federației Ruse, va determina Kremlinul să reia politica de susținere fățișă a Tiraspolului, spune Felgenhauer: „Problema transnistreană a fost lăsată oarecum într-o parte odată cu escaladarea conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud. Moscova a arătat clar că va sprijini regimurile ce prietenesc cu Rusia. O schimbare politică în parlamentul din Moldova va modifica în mod clar și politica rusă referitoare la regiunea transnistreană.”

Natalia BelitserNatalia Belitser de la Institutul pentru Democrație în numele lui Filip Orlik de la Kiev, se arată însă încrezătoare în privința unei alternanțe de putere la Chișinău, capabilă să amelioreze relațiile R. Moldova cu toți vecinii, inclusiv Ucraina.

Natalia Belitser: „Nu știu cum vor arăta ultimele rezultate, dar varianta în care cele patru partide intrate în parlament în afara comuniștilor vor forma o coaliție majoritară, iar foștii majoritari vor pleca în opoziție, ar fi cel mai logic și firesc pas. Asta judecand dupa tot ce am citit și auzit în declarațiile de după alegeri. Dacă va fi așa, atât relațiile moldo-române, cât și cele moldo-ucrainene se vor ameliora.”

Belitser a preciazat că ar fi de așteptat, în primul rând, ca Chișinăul să renunțe la ceea ce ea numește „prostia de a introduce regimul de vize pentru cetățenii români” și „gesturi revoltătoare cu referire la Ucraina”, cum ar fi cel de a expulza cinci observatori ucraineni în ajunul alegerilor. Doar după aceasta, crede cercetătoarea, relațiile Republicii Moldova cu vecinii săi vor intra în albia firescului.