Iurie Gotișan: Discrepanțele dintre nivelul investițiilor și nivelul de trai în România și Moldova. Radu Benea. Radio Europa Liberă. 21.07.2009.

244

România rămîne principala destinație a exporturilor moldovenești cu o cota de peste 20%

Iurie Gotisan: Potrivit datelor oficiale, comertul extern moldovenesc a scazut drastic in prima jumatate de an cu peste 22% la exporturi si cu mai mult de 34% la importuri, fapt care nu este deloc iesit din comun pe fundalul tendintelor regionale si internationale deja bine stiute. Cota exporturilor de marfuri destinate tarilor Uniunii Europene a constituit peste 54%, fiind intr-o usoara crestere, iar a celor destinate tarilor CSI și aproape de 36%, fiind chiar in scadere. In tot cazul, in ciuda reducerii semnificative a comertului extern al Moldovei, Romania ramine principala destinatie a exporturilor moldovenesti cu o cota de ceva mai mult de 20% la exporturi, iar la importuri aceasta imparte locul 3-4 cu Rusia.

Radu Benea: Romania este de aproape 2 ani principalul partener economic al Republicii Moldova. Statistica reflecta in vreun fel impactul proastelor relatii politice de astazi dintre Moldova si Romania, introducerea regimului de vize pentru romani?

Iurie Gotisan: Cifre palpabile in acest sens deocamdata nu sint. Dar pot spune cu certitudine ca relatiile comerciale cu Romania au avut de suferit mai mult decit cu celelalte state ale UE. Totusi, ori de cite ori Romania s-a aratat disponibila sa ajute Republica Moldova, fie oferindu-si suportul in aspiratiile de integrare europeana sau euro-atlantica, fie pentru obtinerea un regim comercial cu UE mai avantajos sau sustinerea Chisinaului cu drept de membru la unele structuri comercial-economice regionale, aceasta a fost tratata ca se implica in treburile interne ale Moldovei. Mi se pare ridicol atunci cind se fac tot felul de acuzatii la adresa unui stat, din momentul cind acesta iti absoarbe peste o cincime din productia destinata exportului. Ba mai mult, Romania a acordat Republicii Moldova cote mai mari la exportul produselor moldovenesti pe piata romaneasca, comparativ cu alte state din UE.

Si la tot „raul” care i s-a facut Romaniei, facind abstractie de sfera comercial-economica, ma refer la acuzatiile despre pretinsa implicare a Romaniei in treburile interne ale Moldovei sau mai recent la introducerea vizelor pentru cetateni romani, fapt care a afectat puternic atit businessul romanesc, cit si cel moldovenesc, oficialitatile de peste Prut dau dovada de toleranta si intelegere si nu raspund cu aceiasi moneda.

Radu Benea: Deci, dincolo de faptul ca Romania este tara membra a UE, credeti ca daca Republica Moldova nu se indeparta atit de mult de Romania, astazi economia moldoveana ar fi putut arata altfel, in toiul crizei economice globale?

Iurie Gotisan: Bineinteles, si asta se poate vedea din diferentele destul de semnificative dintre cele doua state. Sint mai multe exemple. Spre exemplu, in Romania media anuala a investitiilor straine este de 9 miliarde dolari, pe cind valoarea totala a investitiilor straine directe plasate in Moldova in 15 ani de tranzitie se apropie de 3 miliarde dolari. Cu un regim fiscal inflexibil, administratie corupta, un hatis legislativ si un guvern orientat spre trecut, Republica Moldova a fost incapabila sa primeasca multi investitori, care ar fi adus mai multe venituri la buget si ar fi creat mai multe locuri de munca bine platite.

Daca aruncam o privire asupra datelor referitoare la PIB pe cap de locuitor si a evolutiei acestui indicator din ultimii ani, observam cu ochiul liber ca Republica Moldova a fost constant si la mare distanta de Romania. Pragul psihologic de o mie dolari a fost depasit de Moldova in 2006, in timp ce Romania a fost mereu deasupra acestei valori. De asemenea, nivelul PIB pe cap de locuitor din Moldova a fost in 2008, potrivit FMI, undeva in jurul valorii de 1800 de dolari. Acest nivel reflecta nivelul de trai din Romania de la inceputul anului 2000. Astfel, in prezent moldovenii traiesc, in medie, cum traiau romanii in 1995-1996. Per ansamblu, nivelul de trai in Rromania este de trei ori mai mare decat in Moldova. Nemaivorbind de salarii si venituri care in Moldova sunt de 3-4 ori mai mici ca cele din Romania. Si exemplele pot continua.