Marian Jean Marinescu: Prioritățile delegației PE de monitorizare a alegerilor. Iolanda Bădiliță. Radio Europa Liberă. 21.07.2009.

111

MARIAN JEAN MARINESCU : Modalitatea de vot, adică actele cerute pentru a vota și cum s-a intocmit lista de vot in fiecare circumscripție. O sa punem aceste întrebări luni și marți, să vedem cum s-au făcut listele de data aceasta, dacă s-au efectuat modificări astfel încît să nu mai existe problemele care au existat înainte, daca s-au efectuat și, în funcție de ceea ce vom vedea pe teren, pentru că miercuri vom fi in 4 locații, vom face și raportul final

Europa Liberă : Revin la alegerile precedente, mai exact la ce s-a intimplat după alegeri, cînd, in plenul Parlamentului European ați propus revizuirea suportului financiar pe care Uniunea Europeana îl acordă Moldovei, mai exact, ați solicitat să se vadă cum se cheltuile banii de către autoritățile de la Chișinau. Vă intreb de aceasta dată, dacă autoritățile, in eventualitatea unor manifestări post electorale, vor repeta scenariul din aprilie, pînă unde s-ar putea merge cu sancțiunile, dacă Uniunea Europeana va recurge la sancțiuni, desigur…

MARIAN JEAN MARINESCU : Eu zic sa nu facem comentarii pe niste supozitii. Dacă se va intimpla ce s-a intimplat și data trecuta… Eu sper ca de data aceasta sa nu mai existe astfel de manifestări, ca alegerile să se desfasoare normal. Eu am cerut sa se verifice cum s-au cheltuit banii, nu vreau sa se revizuiască aspectul financiar referitor la Moldova, ci, dimpotrivă. As vrea ca Uniunea Europeană sa se implice mai mult si sa poata sa aloce mai multi bani pentru Republica Moldova pentru diverse domenii unde este nevoie, mai ales in ceea ce inseamna administratia, institutii, instituirea statului de drept, justitie..

Europa Liberă: Este adevărat, însă, domnule Marinescu, pare că aceasta relație este un pic dezechilibrată, mai degraba Uniunea Europeană dorește să facă pași mai mulți către Moldova decît autoritățile de moment, e adevarat, din Moldova față de Uniunea Europeană…

MARIAN JEAN MARINESCU: Ultima declarație a președintelui ( în exercițiu) Voronin, dată înainte de summitul de la Praga, a fost că Republica Moldova dorește să mergă pe drumul către Uniunea Europeană și noi trebuie să respectăm aceste declarații . Eu cred că și cetățenii din Republica Moldova doresc acest lucru, însă, pentru acest lucru trebuie să se ridice la standardele cerute, adică, trebuie să îndeplinească acele cerințe ale Uniunii și asta se va întimpla și prin Parteneriatul Estic, noul instrument elaborat de Comisia Europeană, cît și prin noul tratat care se va încheia între Uniunea Europeană și Moldova…