Vlad Filat: „Nu vom fi o guvernare de sacrificiu”. Timpul. 17.08.2009.

206

Dle Filat, unele mass-media au anunțat că Lupu va fi șeful statului, dvs. – președinte al parlamentului, iar Urecheanu – premier. E adevărat?– Cineva, probabil, a vrut să se facă o anumită scurgere de informație, pentru a provoca discuții. Pe alocuri, poate că a reușit, dar vă spun cu toată certitudinea că decizia în acest sens încă n-a fost luată. Consider că nu e corect să privim separat cele trei funcții principale în stat. Doar în ansamblu ele ar putea să asigure funcționalitatea guvernării.

– După alegeri, ați declarat că nu vă veți supune în niciun caz șantajului. E adevărat, totuși, că prima condiție a lui Marian Lupu a fost ca el să fie președinte? – La începutul negocierilor, simțeam că s-ar putea invoca anumite alternative în activitatea Alianței și am atenționat opinia publică și partenerii de dialog. Acum însă vă asigur că, deși PLDM are cele mai multe mandate în Alianța pentru Integrarea Europeană (AIE) și dreptul moral pentru prima opțiune, niciunul dintre liderii Alianței nu condiționează.

Zilele astea, Ion Sturza, despre care anterior spuneați că ar fi un bun președinte, și-a dat demisia de la „Rompetrol”. AIE a pus măcar în discuție candidatura sa pentru una din principalele funcții în stat?– Îmi reiterez poziția că Ion Sturza are calități necesare pentru a fi un bun președinte și un bun prim-ministru, dar în cadrul AIE n-am discutat nimic despre aceasta. Partidele din Alianță au oamenii lor, care au un angajament enorm față de cetățeni și care vor deține, în mare parte, funcțiile în următoarea guvernare. Cei care vin din afară și n-au fost implicați în procesul politic nu sunt motivați pentru posturile-cheie.

Înainte de alegeri ați declarat presei din România că nu aveți încredere în Lupu. Acum aveți încredere deplină în el?– Acea afirmație am făcut-o la un moment anume și am adus argumente în sprijinul ei. Spuneam că, dincolo de declarațiile PDM, sunt necesare și fapte. Dar, la etapa actuală, vedeți că am semnat cu toții actul de constituire a Alianței, care sper că nu va fi distrusă din rea-voință sau interese înguste. Doar împreună putem să depășim situația foarte critică din economie, sfera socială și din celelalte domenii. Nu primim o moștenire stabilă, precum se lăuda Voronin, ci una foarte grea, care urmează să fie administrată cu pricepere, într-o solidaritate totală. Să lăsăm ca dl Lupu să infirme sau să confirme prin acțiuni, nu prin declarații, tot ceea ce se vorbește despre el.

Citez din ultimul unterviu pe care l-ați acordat pentru „Europa Liberă”: „Urmează să fim foarte atenți la sugestiile pe care ni le dau sincerii noștri parteneri externi, dar să ne gândim la interesele cetățenilor”. La ce parteneri și la ce sugestii v-ați referit?– E vorba de partenerii noștri occidentali, care au fost permanent alături de noi și au avut o deschidere sinceră față de cetățenii RM. Dincolo de declarațiile Chișinăului oficial, comuniștii n-au avut capacitatea să administreze această situație în interesul cetățenilor, să asigure un stat de drept, presă liberă, justiție și economie de piață funcționale, drepturile și libertățile cetățenești. Noi urmează să asigurăm aceste valori pentru a avea o deschidere și mai largă în Occident și pentru a asigura interesele cetățenilor: libera circulație, asigurări și protecție pentru cei care muncesc în străinătate și accesarea fondurilor externe pentru a ajusta infrastructura RM la standardele europene și pentru a depăși consecințele crizei și ale guvernării comuniste. Totodată, să fie clar: atenție la sugestiile primite, vom acționa numai în interesul național al RM, așa cum am făcut-o și după 5 aprilie. A fost greu, însă am oferit RM posibilitatea de a păși pe un făgaș firesc, de a deveni un stat care oferă cetățenilor săi libertate și prosperitate.

– Liderii AIE se declară convinși că cele opt voturi ale comuniștilor, necesare pentru alegerea președintelui, se vor găsi. Nu credeți că s-ar putea repeta, în variantă inversă, scenariul de data trecută, când Tkaciuk afirma că vor găsi cu siguranță mai multe voturi ale Opoziției?– Să nu facem comparații de genul ăsta. Eu nu-s Voronin și colegii mei nu sunt Tkaciuk. La 5 aprilie am avut o fraudă electorală clară, urmată de evenimentele dramatice din 7 aprilie. Să fi discutat atunci cu Voronin, ar fi însemnat că negociem cu cei care au venit la guvernare prin fals și au omorât oameni. Acum situația e alta – vom dialoga, dar fără a accepta condiționări, și vom asigura votarea președintelui nu prin șantaj, presiune sau corupere. E imposibil ca ei să nu voteze, căci lor le aparține responsabilitatea directă față de situația social-economică din RM, ca să nu vorbim de alte aspecte. Comuniștii înțeleg prea bine că, provocând iarăși anticipate, vor deveni un partid cu cel mult 20 de mandate. Și conjunctura pe care o avem, inclusiv cea internațională, îi va face să-și dea voturile, fără să tensioneze și mai mult societatea. De aceea vom avea președinte, dar și guvern.

– Garantați că nu veți accepta nicio condiție pusă de PCRM?– Eu nu știu ce vor ei, dar nu va fi decizia mea, ci una comună, a AIE. Până acum, am decis categoric să nu le dăm niciun post în executiv și nici în stat, cu excepția funcțiilor din parlament, care, în mod normal, revin Opoziției.

– Înainte de alegeri, spuneați că îl veți deferi pe Voronin justiției, dar acum presa scrie că i-ați dat unele garanții. Ce să înțelegem?– Jurnaliștii interpretează eronat unele declarații. Eu nu pot să-i dau garanții lui Voronin, iar imunitatea nu este oferită de către o persoană, ci de lege și în anumite condiții. Firește, în procesul de dialog putem da anumite garanții, dar nu personale, ci la nivel de partid sau de implementare a anumitelor procedee legislative, tehnice. Dar să fie clar pentru toată lumea că nu vom renunța la dezideratul promovat de la crearea PLDM, precum că toți cei care au încălcat legea în RM vor fi trași la răspundere. Dacă Voronin a încălcat legea, și acest lucru va fi probat în modul stabilit de lege, va răspunde și el.

– Mai sus afirmați că guvernarea comunistă a ucis oameni. Deci nu vă îndoiți că Voronin va face pușcărie? – Putem să ne așteptăm și la aceasta, dar să nu luăm ca bază declarațiile politice. Eu am făcut mai multe declarații pe care mi le-am asumat și pe care pot să le reiterez: că Voronin a uzurpat puterea în stat și că el se face responsabil aproape de tot ce s-a întâmplat în RM în acești ani. Însă urmează ca acestea toate să fie instrumentate sub aspectul normei legale și să fie calificate de instanțele abilitate.

– Pentru o anchetă corectă, e necesară și o reformă capitală a Procuraturii și a structurilor de forță. Având în aceste instituții și colaboratori inculți, corupți, agresivi, ar putea să apară piedici în acest proces…– Noi cunoaștem foarte bine cum trebuie să funcționeze instituțiile abilitate cu apărarea drepturilor și libertăților omului, folosite în ultimii ani ca instrumente pentru a satisface poftele celor care au guvernat. Noi vom asigura o reformă care să aducă eficiență în respectivele structuri. În plus, trebuie să separăm aceste instituții și fiecare să-și aibă atribuțiile sale, căci altfel se formează o interdependență totală și nu are cine pe cine sancționa. În aceste instituții sunt și oameni conștincioși. Pe alții sistemul i-a impus să se comporte într-un anume fel, dar în momentul în care schimbările vor fi pe măsură, toți își vor face serviciul așa cum prevede legea.

– Se vehiculează și ideea că organizatorii evenimentelor din 7 aprilie ar putea fi nu Voronin și comuniștii, dar Lupu, Tkaciuk și persoane din exterior, interesate în afacerile din RM. Puteți asigura cetățenii că toți cei vinovați vor fi pedepsiți?– Pot să reiterez că toate acele acțiuni au decurs într-o asemenea manieră, încât, la prima etapă, numai PCRM a tras foloase electorale. Sunt multe elemente care și pentru mine ridică mari semne de întrebare, dar n-am să mă dedau speculațiilor. Sunt puternic motivat ca adevărul să iasă la iveală, altminteri nu vom putea trăi liniștit, vom reveni la acele evenimente cu speculații și insinuări. De aceea vom institui o comisie de anchetă parlamentară, cu participarea experților externi, iar apoi vom ieși cu un raport amplu în fața societății, în care vom arăta exact modul în care au decurs evenimentele, cine au fost scenariștii și executanții. Atunci, sigur, autorii dezmățului vor fi sancționați.

Veți porni o investigație și referitor la metodele de acaparare a afacerilor de către Oleg Voronin?– Lucrul ăsta nu trebuie să-l facă politicienii, el va fi dictat de normele legale, în cadrul unor procese judiciare. Și atunci când oamenii vor avea posibilitatea să-și recapete înapoi proprietățile, afacerile acaparate, o vor face.

Dle Filat, având în vedere criza financiară și situația economică a RM, guvernarea AIE va fi una de sacrificiu. Presa e unanimă vizavi de faptul că cea mai bună echipă este a PLDM. Dvs. ați dat de înțeles că vă doriți funcția de șef al parlamentului, de ce nu vă asumați cel mai riscant post – cel de prim-ministru?– Nu va fi o guvernare de sacrificiu, ci una complicată, dar cu șanse foarte mari de a depăși criza, având în vedere și sprijinul internațional care ni s-a asigurat. Cât privește funcțiile, guvernul va fi unul de coaliție, iar guvernarea nu va fi la executiv, nici la parlament, nici la președinție, ci în toate aceste instituții. Din cabinet vor face parte și reprezentanții PLDM, care își vor asuma responsabilitatea în actul de guvernare. Dar cea mai mare responsabilitate și-o va asuma cel care va conduce parlamentul. Oricât de capabil ar fi executivul, fără o majoritate parlamentară funcțională, nu va avea valoare.

Cât de constructivă va fi conlucrarea în cadrul AIE, în condițiile în care PDM își propune un parteneriat strategic cu Rusia și rămânerea în CSI, iar PLDM și PL au optat pentru aderarea RM la NATO? Oricum, o parte din alegătorii care au votat aceste partide vor rămâne dezamăgiți.– Și da, și nu. Prezența noastră în CSI este una formală, această instituție este una moartă în esență și oferă doar posibilitatea unor întâlniri, pentru degustări de vinuri într-o țară sau în alta. Este un angajament asumat de PDM, care la etapa actuală nu reprezintă pentru noi un impediment. În privința NATO, Constituția prevede că suntem un stat neutru, iar schimbarea acestui statut poate fi realizată numai printr-un referendum național. Nu ne va opri nimeni să realizăm acest lucru, pe care l-am discutat și în cadrul AIE. Până atunci, însă, avem nevoie și de sprijinul mass-media, pentru a informa cetățenii despre ceea ce înseamnă NATO și de unde pornește ostilitatea față de această instituție. Indiferent de voința noastră, pot să vă spun că, în doi-trei ani, vom decide vizavi de opțiunea populației asupra statutului RM. Alegerea nu ne aparține nouă, dar cetățenilor, care trebuie informați și despre NATO, și despre UE. Anume informarea cetățenilior este determinantă în acest proces.

Pe de altă parte, Rusia ar putea să mențină la nesfârșit conflictul transnistrean înghețat. Cum va mai fi posibilă, în acest caz, reglementarea acestuia?– Rusia are interese nu numai în Transnistria, ci, în general, în RM, pentru a-și menține platforma de influență în această regiune foarte vulnerabilă pentru ea, dacă observăm evenimentele de ultimă oră din Ucraina. Dacă vorbim de parteneriatul strategic cu Rusia, nu înseamnă că vom avea cu ei relații în dezinteresul național. Vom purta o politică bazată pe norme de drept internațional, pe angajamentele deja asumate de Rusia și pe drepturile noastre, ca stat independent, suveran și unitar. Vom face acest lucru, stând în poziție de drepți și ne vom administra relațiile cu demnitate. În consecință, urmează să reglementăm și acest conflict, prin implementarea deciziilor adoptate între părți până în prezent și prin lansarea altora.

Ați mai aflat care au fost condițiile pentru creditul de 500 mii dolari pe care Rusia s-a obligat să ni-l ofere?– Cu ambasadorul rus am vorbit, dar nu am ajuns la detalii. Urmează să aflăm condițiile creditului și, numai dacă merită, vom negocia.

Unii experți în economie au declarat că în septembrie ar putea să nu mai existe bani pentru achitarea salariilor și a pensiilor. Vă rog să numiți concret pașii pe care îi veți întreprinde pentru relansarea economiei și ieșirea din ciză.– Da, avem un deficit bugetar de 2,5 mlrd. lei, care până la sfârșit de an poate să ajungă la 6 mlrd., adică jumătate de miliard de dolari. Acesta nu poate fi depășit decât prin suportul din afară. Am avut întâlniri în această privință cu reprezentanții Băncii Mondiale, ai FMI și ai Consiliului Europei în RM și ei s-au arătat disponibili de a acorda sprijinul financiar necesar RM pentru următorul un an și jumătate. Numai de la aceste trei instituții vom primi circa 1,5 mlrd. dolari, cu care vom acoperi deficitul bugetar și vom lansa investiții de infrastructură mari. Vom beneficia și de circa 500 mln. dolari în cadrul proiectului american „Provocările Mileniului”, pentru drumuri și infrastructura adițională. În plan intern, e necesară o reformă rapidă, prin demonopolizarea proceselor economice în RM, prin atragerea circuitului legal sub aspect fiscal a tuturor activităților și prin întărirea unei discipline fiscale în RM. Vom avea discuții sincere cu mediul de afaceri, pentru ca salarile să nu fie plătite în plic, dar oficial. Astfel va fi suplinit Fondul Social necesar pentru achitarea pensiilor, iar lefurile bugetarilor vor fi asigurate din bugetul de stat, prin micșorarea deficitului, dar cu perspectivă de creștere.

– Adică pensiile și salariile se vor plăti oricum? – Eu sunt sigur că avem capacitatea de a asigura oamenii cu salarii, pensii și, în general, cu asistența socială, pe care o vor avea în premieră. Este meritul cetățenilor pentru munca lor, nu al guvernării sau al unei singure persoane, precum s-a insistat până în prezent.

Aș vrea să-mi răspundeți DA sau NU. Va semna RM tratatele de bază și de frontieră cu România?– Nu vreau să discut despre denumirea acestor documente, dar, până la urmă, acestea sunt actele necesare pentru a scăpa odată și pentru totdeauna de speculațile românofobe comuniste și pentru a debloca o relație de perspectivă între RM și România. În baza comunității noastre de cultură, tradiție și limbă, urmează să avem o relație specială cu România, care ne va servi ca locomotivă pentru aderarea la UE.

Dle Filat, există o modă în politica de la noi. Când sunt în opoziție, politicienii susțin presa care critică Puterea, iar când vin la putere, îi bagă pumnul în gură. Cum veți proceda dvs. cu jurnaliștii care până astăzi v-au susținut, iar mâine vă vor critica?– În activitatea mea politică, am avut parte de o atenție deosebită din partea presei. Am fost și criticat, și susținut. Cu unii am avut aceleași idei și am urmărit același scop. Sunt de accord că actul de guvernare trebuie să aibă parte de o monitorizare foarte strictă și, atunci când cel care guvernează greșește, urmează să fie atenționat și criticat. Un sistem funcțional există numai cu o presă liberă, care spune lucrurilor pe nume, obiectiv, și îi mobilizează pe guvernanți. Indiferent dacă am fost sau nu într-o acțiune comună în demontarea regimului comunist, e necesar ca presa să fie în continuare la fel de atentă la actul de guvernare.

Constantin Starîș, bunăoară, a susținut toți președinții RM, dar numai atâta timp cât se aflau la putere. Dacă va încerca să conlucreze și cu dvs., veți accepta? – Starîș n-a fost niciodată cu cineva, pe el l-au avut permanent cei de la putere. Starîș nu e decât un killer, care îndeplinește anumite sarcini. Numai unul ca el, probabil, poate să accepte un asemenea rol. Vă asigur că eu n-am nevoie de killer, nici de pază de corp. Eu am capacitatea să-mi transmit singur mesajele și am deplină încredere în calitățile jurnaliștilor din RM. Unii pot să fie critici față de mine, alții pot să înțeleagă ceea ce promovez. Asta și este concurența, iar oamenii aleg ce e mai bun.

Va fi pedepsit Starîș pentru filmul „Atac asupra Moldovei”?– Tot legea va stabili, dar cu certitudine vom cere și noi în instanță sancționarea celor care au distorsionat evenimentele din 7 aprilie, aducând acuze grave și un prejudiciu moral enorm cetățenilor.

Care va fi soarta posturilor municipale „Euro TV” și „Antena C”, privatizate în mod ilegal de către PPCD și, respectiv, PCRM? – Prin judecată, urmează să le întoarcem minicipialității, fiindcă de acolo au fost luate. Ulterior, municipalitatea va decide, deși eu nu cred că aceasta trebuie să aibă posturi de radio și televiziune. Mai degrabă, printr-un proces public, ele ar trebui tranformate în posturi publice sau privatizate în mod legal.

Ați spus că n-aveți nevoie de gardă de corp. Veți renunța la bodyguarzi, dacă veți ajunge spicher?– N-am nevoie. Crede-mă, n-am ajuns să mă gândesc la asemenea lucruri. Prea mult am avut de îndurat și de luptat în toată perioada asta, dar nu m-am plâns niciodată. Mi-am asumat această activitate, am mers și voi mege în continuare cu capul sus și nu voi permite numănui să mă îngenuncheze. Eu nu am de ce să mă tem. Am avut marele noroc ca, de foarte tânăr, să am multă putere, după care brusc am pierdut-o. Așa am înțeles că funcțiile sunt trecătoare și că din urma ta rămâne numai ceea ce faci.