Interviu cu Nicolae Cernomaz: Cum vor evolua relațiile cu estul și cu vestul Moldovei? Radio Europa Liberă. 07.09.2009

338

Fostul ministru de externe Nicolae Cernomaz despre pomparea artificială a anti-românismului în Moldova

Nicolae Cernomaz: Inca in anul 2001 parlamentul a votat unanim decizia ca Republica Moldova sa acceada pe calea integrarii europene. Altceva e ca putine angajamente asumate de catre Chisinau au fost onorate. Dar aceasta cale este inevitabila. Este normal, e firesc, pentru ca acolo ne regasim, acolo ne este locul.

Valentina Ursu: Cu ce ochi va privi Moscova, cei de la Kremlin, aceasta vointa a Moldovei de aderare la UE?

Nicolae Cernomaz: Voi raspunde tot cu o intrebare – dar care ar fi obligatiile noastre fata de Moscova, ca neaparat trebuie sa facem plocon si sa ne cerem voie. Federatia Rusa este un partener strategic care ne livreaza gaze la cele mai inalte preturi. Dar, este Republica Moldova, stat independent care isi determina soarta? Nu trebuie sa ne cerem voie nici de la Bucuresti, nici de la Moscova, nici de la Washington. Este vointa alesilor poporului care au reconfirmat ca aceasta e cale, cea a integrarii europene. Asta este si vointa populatiei Republicii Moldova.

Europa Liberă: Domnule Cernomaz dar care ar trebui sa fie relatia dintre Chisinau si Bucuresti, pentru ca din cate observam a fost readusa in actualitate problema unionismului.

Nicolae Cernomaz: Unionismul este demult depasit de realitatea din veacul al XXI-lea. Este Uniune Europeana, comunitate fara frontiere, cu libera circulatie a cetatenilor, a marfurilor si a capitaluilui. Aceasta este si ceea ce ne dorim.

Europa Liberă: Dar a fost, oare, vreodata unionismul o amenintare, pentru ca se vorbeste mult desprea asa-zisul pericol al unirii Republicii Moldova cu Romania?

Nicolae Cernomaz: El este pompat artificial. Ba chiar mai mult, s-a ajuns pana la introducerea regimului de vize pentru cetatenii Romaniei. Ma surprinde ca UE nu reactioneaza. Fiindca si Bruxellul a fost dezonorat, dar si Chisinaul n-a respectat prevederile acordului moldo-comunitar privind libera circulatie. S-a ajuns la o situatie absurd in relatiile moldo-romane. A fost pompat pana la refuz acest antiromanism, aceasta situatie, ca uite, fratele meu de sange imi este cel mai mare dusman. Dupa mine, totul a fost calculat, totul a fost regizat pentru a ne certa pe mult timp inainte.

Europa Liberă: Dar cum ar trebui sa fie relatia dintre cele doua state vecine?

Nicolae Cernomaz: Una civilizata. Este realitatea istorica. Sunt doua state care au avut o istorie comuna, o limba comuna. Prin voia istoriei s-au creat aceste state. Noi avem o sansa unicala de a edifica un stat suveran si sa ne dirijam de unii singuri soarta. Romania a declarat cu diverse ocazii ca e avocatul Moldovei pe aceasta cale de integrare europeana. De mirare ca acest antiromanism este si mai al naibii decat cel care a fost pe timpul Uniunii Sovietice. Este oare normal, ca Romania nu are un ambasador la Chisinau si Republica Moldova nu are un sef al misiunii diplomatice la Bucuresti?