Interviu cu Vlad Filat: Speranțe ca Acordul de asociere la UE să fie semnat pînă la sfîrșitul lui 2010. Radio Europa Liberă. 01.10.2009.

103

Valentina Ursu: Domnule Filat, ati plecat la Bruxelles optimist, revenit la Chisinau, mentineti acelasi spirit optimist?

Vlad Filat: Eu am plecat la Bruxelles fiind foarte realist si am revenit fiind tot atat de realist. Sigur ca asteptarile tot timpul sunt mai mari decat ceea ce obtii. Dar asta nu inseamna ca vom renunta sa obtinem ceea ce ne dorim.

Valentina Ursu: Ati spus ca multe sunt si mari sunt restantele pe care le are Republica Moldova. E o situatie complicata?

Vlad Filat: Sunt sanse ca aceste restante sa fie depasite. Prin actiuni si nu prin declaratii. Urmeaza sa liberalizam activitatea economica in Republica Moldova pentru a oferi posibilitatea tuturor acelor care au capacitate sa se implice in acest proces. Daca ma intrebati la ce ma refer, raspunsul ar fi urmatorul: scoaterea barierelor din comertul cu carne, cu peste, exportul divinului in vrac si a distilatelor. Deja am adoptat decizii referitor la liberalizarea exportului strugurilor tehnici din Moldova, vinului in vrac. Vor fi si alte actiuni, ceea ce inseamna ca trebuie sa demontam acea schema foarte complicata, pe alocuri diabolica in a mentine sub un control direct activitatea economica in Republica Moldova, in interesul unui grup foarte si foarte restrans de persoane.

Un capitol aparte in cadrul discutiilor cu demnitarii occidentali a fost cel cu privire la situatia presei din Moldova. Mesajul transmis din partea institutiilor europene a fost unul foarte clar: asa precum au cerut libertate presei pe timpul guvernarii comuniste, vor cere si guvernarii liberal-democrate. Asta inseamna ca si reformarea IPNA Teleradio-Moldova” urmeaza a fi privita exact in acelasi context, astfel incat sa fie asigurata informarea cetateanului si nu manipularea lui. Am vorbit si despre nevoia unei justitii independente. Si despre alte aspecte. Dar tot atat de important este ca si mesajul nostru sa fie unul coerent, unul exact. Conteaza si capacitatea diplomatilor nostri si a celor care participa in procesul de negocieri.

Valentina Ursu: Si despre acest Acord de asociere a Moldovei la UE, despre demararea unor negocieri se vorbeste mult si demult, despre impactul negocierilor mai putin.

Vlad Filat: Noi, urmeaza sa reluam negocierile, pentru ca acest proces a fost stopat. Speram ca pana la sfarsitul anului viitor sa avem posibilitatea sa semnam acest acord de asociere. Totodata speram sa avem si mesajele UE mult mai clare in ce priveste o eventual aderare a Moldovei la spatiul comunitar.

Valentina Ursu: Si despre liberalizarea regimului de vize, ce incurajari pot fi facute pentru moldoveni?

Vlad Filat: A fost un subiect aparte, discutat in cadrul tuturor intrevederelor. Si sansele sunt mari. Totul depinde de noi. Urmeaza sa reformam ministerul de interne, alte structuri. O problema aparte ramane a fi si combaterea traficului cu fiinte umane.

Valentina Ursu: Sa ne spuneti ce ati vorbit concret in discutiile cu demnitarii europeni despre problema transnistreana.

Vlad Filat: Nu am vorbit in detalii despre Transnistria. Dar mesajul este unul imbucurator pentru noi. Va fi o implicare si mai mare in procesul de negocieri, dupa care si in mesajul care va fi transmis si celor care urmeaza sa ia decizii.

Valentina Ursu: Stiu ca la insistenta politicienilor occidentali ati abordat si relatia moldo-rusa.

Vlad Filat: Am spus care este viziunea noastra si cum urmeaza sa ne construim relatiile cu Federatia Rusa. Am spus ca trebuie sa fie relatii corecte, bazate si pe acel angajament de parteneriat strategic pe care il are Republica Moldova, semnand Tratatul politic de baza cu Rusia. Noi intelegem exact care este importanta si rolul Federatiei Ruse. Dar aceste relatii urmeaza sa fie administrate cu demnitate si in interesul Republicii Moldova.