Infotag: Stimate dle Ambasador, la încheierea mandatului Dvs. în R.Moldova, cum apreciați relațiile de colaborare dintre Polonia și R.Moldova?
Krzysztof Suprowicz: La 15 noiembrie 2009 am sărbătorit cea de-a 15-a aniversare de la semnarea Acordului bilateral de prietenie și cooperare dintre Polonia și R.Moldova. Au fost 15 ani foarte fructuoși, care au servit apropierii popoarelor și dezvoltării cooperării între instituțiile de stat. Am avut contacte atît la nivelul Președenției, Guvernului, ministerelor, cît și la cel al cetățenilor simpli. Anterior, peste 20 de mii de moldoveni vizitau Polonia anual. Din păcate, numărul acestora s-a micșorat simțitor odată cu aderarea Poloniei la spațiul Shenghen și introducerea plăților pentru vize. Anul trecut am eliberat circa 8 mii de vize și sperăm ca în anul curent numărul acestora să fie aproximativ similar.
Infotag: Care au fost direcțiile prioritare ale misiunii Dvs. diplomatice în Moldova?
Krzysztof Suprowicz: În primul rînd a fost vorba nu doar de menținerea, dar și de dezvoltarea relațiilor politice dintre țările noastre, precum și de dezvoltarea relațiilor directe la nivelul instituțiilor centrale de stat. Cred că am realizat aceste obiective. Dacă cu cinci ani în urmă volumul schimburilor comerciale dintre țările noastre nu depășea cifra de $74 mil., în 2008 acestea au ajuns la $300 mil. De asemenea, vreau să menționez că Moldova este un partener foarte bun pentru antreprenorii polonezi, fapt confirmat prin activitatea a peste 1,2 mii de întreprinderi poloneze importatoare de mărfuri în Moldova. În același timp, în Moldova există peste 200 de companii care se ocupă de exportul produselor moldovenești în Polonia. Cred că deficitul comercial cu Polonia poate fi diminuat prin promovarea mai bună a mărfurilor de export din Moldova.
Infotag: Care ar fi recomandările Poloniei pentru R.Moldova în ceea ce privește procesul de integrare europeană?
Krzysztof Suprowicz: Există un șir de recomandări care au fost expuse în raportul Comisiei Europene, Polonia alăturîndu-se acestora. Vreau să punctez doar cîteva aspecte. În cadrul UE avem de a face cu diferite interese ale țărilor membre. Mă refer la diferențele țărilor Europei de Sud-Est și ale celor din Europa Centrală. Pentru Polonia, desigur, regiunea cea mai apropiată este Europa de Est. Polonia împreună cu Suedia au lansat inițiativa Parteneriatului Estic, tocmai pentru a atrage atenția asupra problemelor din această regiune, care, de asemenea, face parte din civilizația europeană. Nu putem să ne concentrăm doar spre regiunea Mării Mediterane. Nu avem voie să uităm că în estul Europei există un alt spațiu care cuprinde Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia.
Infotag: Pe cît de reală este posibilitatea ca R.Moldova să obțină dreptul de liberă circulație în UE pînă la finele anului 2012, așa după cum au promis noile autorități?
Krzysztof Suprowicz: Chișinăul trebuie să conștientizeze faptul că obținerea dreptului de liberă circulație în UE nu presupune doar un proces de negocieri, dar și de realizări din partea R.Moldova. Sînt absolut convins că acest lucru depinde doar de țara Dvs., în special de elitele politice, precum și de eficiența grănicerilor, vameșilor și, în ultimă instanță, de fiecare cetățean în parte care va călători în anii următori în spațiul comunitar. Nu depinde de voința Bruxellesului, nici a polonezilor, bulgarilor sau românilor. Cred că succesul tuturor aspirațiilor legate de integrarea europeană depinde în proporție de 98% anume de R.Moldova. Cerințele au fost expuse foarte clar, Guvernul știe ce se așteaptă de la el. Problema constă în faptul că statul deocamdată nu este în stare să transmită cetățenilor ce se cere de la R.Moldova. Noi sîntem aici pentru a vă sprijini în acest proces.
Infotag: Polonia a fost printre primii parteneri ai R.Moldova care a răspuns solicitării Guvernului de a-i acorda ajutor financiar, oferindu-i un împrumut de $15 mil. pentru acoperirea deficitului bugetar. Prin ce se explică această promptitudine?
Krzysztof Suprowicz: Dacă autoritățile R.Moldova nu exprimau această solicitare și dacă nu se adresau la diferiți parteneri, probabil că nici nu am fi știut că există o asemenea problemă. Dar așa cum guvernul Filat s-a angajat în convorbiri cu diferiți parteneri, am încercat să fim cît se poate de receptivi. Polonia, deși nu este nici ea cea mai bogată țară, a găsit posibilitatea de a acorda Moldovei un împrumut în valoare de $15 mil. Ne simțim obligați să facem acest lucru, deoarece îmi amintesc că la începutul anilor 90, cînd a intrat pe calea transformărilor politice și situația internă era chiar mai dificilă decît cea înregistrată în Moldova în prezent, Polonia a beneficiat de ajutor din partea donatorilor străini. Anume din acest considerent a reușit să înregistreze performanțe la nivel economic. Pe de altă parte, vreau să subliniez că fără reforme profunde în sectorul real al economiei, fără liberalizarea pieței și fără lichidarea monopolurilor, economia nu se va dezvolta. Este vorba de niște procese foarte complexe, care necesită multă răbdare.
Infotag: Care sînt condițiile acestui împrumut?
Krzysztof Suprowicz: Sînt convins că acestea vor fi unele concesionale. Este vorba de un împrumut rapid și se așteaptă ca banii să fie puși la dispoziția Guvernului pînă la finele anului. Desigur, cînd este vorba de un împrumut atît de rapid și perioada rambursării este una scurtă. Acesta urmează să fie ramburasat timp de un an. Dar, așa cum am spus deja, condițiile vor fi avantajoase. Dealtfel, condițiile pentru acest fel de împrumuturi au fost discutate de autoritățile moldovenești și cu reprezentanții FMI. Prin acest acord Moldova are capacități foarte limitate de a împrumuta bani și de a lua credite. Deci, cineva trebuie să controleze să nu fie făcute prea multe greșeli pe parcursul procesului de guvernare. Însă guvernele țărilor care se află în situație dificilă au această tendință de a împrumuta prea mulți bani, îngreunînd prin aceasta povara fiscală a statului pentru viitor. Recomandările din partea FMI și a partenerilor ar fi ca Moldova să împrumute bani, dar să aibă grijă să nu depășească limita posibilităților de rambursare.
Infotag: Este cunoscut numele succesorului Dvs.?
Krzysztof Suprowicz: Desigur, acest nume este cunoscut, însă nu este făcut public, deocamdată. Sînt convins că viitorul ambasador al Poloniei în Moldova va fi o persoană care cunoaște acestă regiune și, nemijlocit, realitățile din R.Moldova. Va fi un bun cunoscător al limbii, culturii și problemelor moldovenilor.
Nota Redacției: Excelența Sa, Krzysztof Suprowicz, a activat în cadrul ambasadei Poloniei la București. A fost ambasador la Sana, Yemen. Vorbește fluent engleza, româna, araba și rusa. Este căsătorit și are doi copii.
Miercuri președintele interimar al Moldovei, speakerul Parlamentului, Mihai Ghimpu, l-a decorat pe Krzysztof Suprowicz cu „Ordinul de Onoare” pentru contribuția în dezvoltarea relațiilor moldo-polone.