Interviu cu Iurie Leancă: Este absolut necesar să deschidem primul consulat la Iași. Radio Europa Liberă. 13.11.2009.

130

Premierul Vlad Filat și ministrul de externe Iurie Leancă se află la București la reuniunea Inițiativei Central-Europene. Este prima lor vizită în România după investirea noului guvern la Chișinău. Cei doi urmează să aibă întrevederi bilaterale cu demnitarii de la București. Cu aceasta ocazie va fi semnata Convenția micului trafic la frontieră menită să ușureze contactele dintre locuitorii de la graniță, a declarat Europei Libere vicepremierul Iurie Leancă, seful diplomatiei moldovene.

Iurie Leancă: Acordul prevede câteva elemente importante, care vor permite să transpunem în viață prevederile lui. Mă refer de exemplu, la pregătirea și emiterea permiselor în baza cărora deținătorii lor, vor putea să traverseze frontiera fără de vize. Aceste permise, elaborarea lor e în conformitate cu prevederile europene; e vorba și de componenta de securitate a acestor acte. Sper foarte mult că până la finele anului, ambele părți vor reuși să se conformeze acestei voințe politice de a transpune în viață cât mai rapid prevederile acordului.

Valentina Ursu: Tot în interesul cetățeanului este și inaugurarea celor două consulate românești de pe teritoriul R. Moldova și a unui consulat al R. Moldova pe teritoriul României. Au demarat acordurile?

Iurie Leancă: Guvernul României este foarte avansat în realizarea procedurilor interne, care le vor permite să inaugureze într-o perspectivă destul de rapidă aceste două consulate.

Valentina Ursu: Când ar putea Chișinăul inaugura consulatul la Iași și de ce un singur consulat? De ce nu a cerut și R. Moldova deschiderea a două consulate?

Iurie Leancă: Pornind de la condițiile și resursele financiare de care dispunem, pentru început este absolut necesar să deschidem primul consulat la Iași. Dacă ulterior vom constata că există o necesitate pentru a deschide un al doilea consulat general și vom găsi și rezervele, resursele necesare, vom merge și sunt convins că partenerii de la București vor fi deschiși pentru astfel de abordare.

Valentina Ursu: După doi pași deja făcuți, care ar fi cel de-al treilea pas? Se discută foarte mult despre negocierea sau chiar definitivarea celor două documente juridice bilaterale și acordul privind delimitarea frontierei și tratatul politic de bază.

Iurie Leancă: Edificarea unui cadru juridic bilateral, care ar fi conform principiilor și spiritului european, instituționalizarea dialogului politic, eficientizarea schimburilor comerciale, relansarea dialogului în domeniul învățământului, culturii, toate aceste dimensiuni sunt niște necesități și sunt pe agenda guvernului de la Chișinău. Din păcate, din motivul acestor evoluții dinamice de la București, a trebuit să așteptăm puțin să avem un interlocutor.

Valentina Ursu: Domnule ministru spuneți-mi totusi, care ar fi soarta acestor două documente?

Iurie Leancă: Pentru a ști care e soarta, trebuie să mă întâlnesc cu omologul meu de la București. Să trasăm care ar fi strategia, preluăm tratatul care a fost parafat în 2000 sau ne concentrăm pe acordul privind cooperarea și parteneriatul european, care a fost negociat de fosta guvernare. Deci, avem nevoie de un prilej, să ne vedem și acolo vom stabili când demarăm negocierile, în ce format, pe ce ne axăm.

Valentina Ursu: Poziția Chișinăului ramane a fi aceea că aceste două documente trebuie semnate in perspectiva consolidarii cadrului juridic bilateral?

Iurie Leancă: Chișinăul s-a pronunțat pentru oportunitatea și a unui document de bază și a unui acord de frontieră. Am primit un răspuns pozitiv și din partea Bucureștiului.

Valentina Ursu: Care ar fi poziția dumneavoastră referitor la urgentarea procesului de acordare a cetățeniei din partea României pentru cetățenii R. Moldova?

Iurie Leancă: Problema respectivă ține pe de o parte de poziția guvernului de la bucurești, care și-o corelează într-o anumită măsură și cu angajamentele pe care le are în contextul UE. Din punctul nostru de vedere, ceea ce este foarte important, este să asigurăm cetățeanului din R. Moldova o situație când în baza pașaportului moldovenesc, să poată călători nestingherit în același areal, în același spațiu. Este un obiectiv real, fezabil. Avem nevoie de ceva timp pentru a demara cel puțin dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Asta este datoria guvernului de la Chișinău.