Interviu cu Vladimir Filat: Discuții pragmatice cu Iulia Timoșenco și Vladimir Putin. Radio Europa Liberă. 20.11.2009

222

Vlad Filat: Atât cu Ucraina, cât și cu Federația Rusă avem din păcate probleme, care grevează relațiile noastre și în consecință afectează viața și activitatea cetățenilor, dar și a agenților economici.

Valentina Ursu: Domnule Filat sa precizam: in relatia cu Ucraina putem vorbi că în viitorul apropiat vom avea eliminarea barierelor la tranzitul unor mărfuri moldovenești pe teritoriul țării vecine?

Vlad Filat: Am primit asigurări din partea premierului ucrainean, doamna Iulia Timoșenco, că aceste decizii vor fi luate, deoarece ele sunt stranii, încalcă chiar si un șir de prevederi ale Organizației Mondiale a Comerțului, parte la care suntem și noi, și Ucraina. Dincolo de aceste diferențe de accize, taxe suplimentare pentru tranzitul produselor alcoolice pe teritoriul Ucrainei, am discutat și despre perspectiva relațiilor noastre. Am avut o discuție foarte pragmatică, care a avut obiective clare.

Valentina Ursu: Și perspectiva cooperarii moldo-ucrainene care ar fi?

Vlad Filat: Perspectiva este una foarte bună. Depinde acum de noi. Trebuie să fim implicați în procesul administrativ, să asigurăm și un rezultat, valorificând această perspectivă.

Valentina Ursu: Despre această porțiune de teritoriu de la Palanca ați vorbit?

Vlad Filat: Am vorbit și despre problemele ce țin de marcarea frontierei moldo-ucrainene. Săptămâna viitoare urmează să se deplaseze la Kiev experți de la Ministerul afacerilor externe și integrării europene pentru a da o nouă vigoare și de ce nu, mai multa consistență în procesul de negocieri. Sperăm că într-o perioadă scurtă de timp sa rezolvam și această problemă, care este una atât de importanta atat pentru Moldova, cât și pentru Ucraina.

Valentina Ursu: Domnule premier, desigur că o importanță aparte o are prima întrevedere pe care ați avut-o cu omologul dumneavoastră de la Moscova, Vladimir Putin. Care au fost problemele prioritare incluse pe agenda discuțiilor?

Vlad Filat: Am parcurs toate problemele de ordin politic, economic. Am discutat, nu în detalii, dar și despre problema transnistreana. Am primit asigurări din partea domnului Vladimir Putin, am dat și noi asigurări că vom avea o relație bazată pe respect reciproc, care va fi ghidată de fapt, de pragmatism.

Valentina Ursu: Domnule premier, ați înțeles de la omologul dumneavoastră rus Vladimir Putin, în ce măsură poate Chisinaul miza pe exportul de mărfuri moldovenesti pe piața rusă?

Vlad Filat: Am punctat toate problemele ce țin de îngrădirea accesului mărfurilor moldovenești pe piața Federației Ruse. Am văzut înțelegere și chiar o decizie de a rezolva această problemă. Noi vom fi foarte insistenți în acest sens, pentru a oferi posibilitate producătorilor noștri să revină pe piața Federației Ruse.

Valentina Ursu: Cat de curand ar putea ajunge în Moldova creditul rusesc promis de ceva timp?

Vlad Filat: Am abordat și acest subiect. Urmează la nivel de miniștri ai finanțelor să discute în primă instanță și să verifice toți acei parametri tehnici necesari pentru semnarea acordului de împrumut. Deschidere este. Acest credit avea ca scop ajutorarea cetățenilor R. Moldova într-o perioadă complicată pe care o traversăm.

Valentina Ursu: Ce atitudine a exprimat premierul Putin vis-a-vis de soluționarea conflictului transnistrean?

Vlad Filat: Bine, discuția a fost pe alocuri și emotivă, având în vedere o situație ce ține de perioada anului 2003. Însă, important este că am ajuns la același punct de vedere comun că aceste negocieri în vederea reglementării conflictului transnistrean să obțină o nouă dinamică. Ambele părți, adica Moscova si Chisinaul au spus foarte clar că formatul de negocieri este 5 plus 2 și urmează să-l activăm.

Valentina Ursu: Unele medii de informare încercau să vă prezinte ca pe un adversar aprig al Kremlinului. Cum l-ați văzut și înțeles pe omologul dumneavoastră de la Moscova?

Vlad Filat: Bine, am avut un prim contact și vreau să vă spun că am văzut o persoană foarte și foarte pragmatică, care înțelege exact lucrurile. Nu prin prisma speculațiilor sau prin prisma înțelegerii de catre altii, ci mai degraba prin înțelegere proprie. Am sesizat, încă o dată spun, pragmatism, înțelegere și o deschidere pentru R. Moldova, pentru relațiile noastre bilaterale.