Interviu cu Iurie Leancă: Consiliul de Parteneriat și Cooperare între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Radio Europa Liberă. 17.12.2009.

111

Valentina Ursu: Impreuna cu premierul Vlad Filat veti merge luni la Bruxelles in speranta ca veti semna o declaratie comuna privind perspectiva europeana a tarii. Aceasta va avea loc in cadrul sedintei Consiliului de Parteneriat si Cooperare intre Republica Moldova si Uniunea Europeana. E un document despre care se vorbeste in premiera.

Iurie Leancă: Pentru prima dată in relatia dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană va fi adoptata o declaratie comună RM-UE. Atat presedintia UE cat si Comisia Europeana au decis asupra oportunitatii elaborarii unui astfel de document comun. Document care pe de o parte ar reflecta starea actuala in relatiile dintre noi. Pe de alta parte ar stipula care sunt prioritatile și denota faptul că la Bruxelles si in capitalele tarilor membre ale UE exista o atitudine mult mai benefica, mult mai favorabila Republicii Moldova. Aceasta atitudine, aceasta deschidere pe plan politic, pe plan economic, financiar, comercial, este o reactie fireasca, pozitivă la politica promovata de noul guvern de la Chisinau. Documentele acestea sunt constatari care deschid anumite perspective, nu doar pentru Moldova in ansamblu ci si pentru cetatenii Republicii Moldova. Pe de alta parte se vor trasa obiectivele. Bineinteles, pe de o parte sunt si responsabilitati, dar pe de alta, vor fi si libertati. Vom reusi sa avansam pe aceste libertati fundamentade de care beneficiaza deja cetatenii europeni, cum ar fi libera circulatie. Intr-o anumita perspectivă, nu zic de o zi, un an sau 1 an si jumatate. Libera circulatie a marfurilor, libera circulatie a capitalului.

Valentina Ursu: E un document premergator acordului privind asocierea Republicii Moldova la UE pe care Chisinaul il va negocia cu Bruxelles-ul la inceputul anului 2010?

Iurie Leancă: Aceste prioritati, stipulate in declaratie, se vor gasi reflectate deja in acordul de asociere pe care vom incepe sa-l negociem pe 12 ianuarie aici la Chisinau.

Valentina Ursu: Ce subiecte ar fi prioritare la moment in dialogul moldo-comunitar?

Iurie Leancă: De exemplu, pe subiectul transnistrean vom discuta cu demnitarii europeni cum am putea realiza aceasta implicare si mai profunda si mai puternica a Uniunii Europene. Or, UE dispune de multiple parghii politice, comerciale si financiare. Aplicarea lor ar putea sa ne ajute sa dezamorsam anumita stare de lucruri si eventual sa conturăm o miscare inainte, una poate nu spectaculoasa pentru inceput. Dar sa facem mici pași, dar care vor fi resimțiți in mod special de cetatenii nostri. Daca e sa vorbim de libera circulatie, stim ca aici exista probleme, sau daca e sa vorbim de problema functionarii scolilor moldovenesti cu predare in limba romana in Transnistria. Daca vom reusi sa avansam in aceste subiecte cu sprijinul UE, cred ca e un obiectiv fezabil, realist, care ne duce inainte spre identificarea acestor soluții.

Valentina Ursu: Am retinut ieri un discurs al lui Hillary Clinton, secretarul de stat american, rostit in fața studenților din SUA, despre Republica Moldova, accentuand sustinerea pe care poate s-o ofere Washingtonul pentru consolidarea democratiei. Aceste semnale de peste ocean denota sprijinul Casei Albe pentru noua guvernare de la Chisinau?

Iurie Leancă: Obiectivul revigorarii relatiilor cu cea mai importanta țară din lume, cu SUA, s-a aflat pe agenda activitatii noii guvernari chiar din prima zi. Din pacate, in ultimii opt ani si-au cam pierdut din vitalitate aceste relatii. Numai dupa ce am venit la putere si am demarat anumite politici si reforme, a fost posibila si finalizarea acestui acord in cadrul proiectului „Provocarile Mileniului” și care va fi semnat cu prilejul vizitei primului ministru Vlad Filat la Washington in ianuarie 2010. Ne bucuram sa constatam aceasta atitudine de deschidere si de sprijin din partea guvernului administratiei Obama. Sunt convins ca vom reusi sa abordam tot spectrul de relatii pe care le avem cu guvernul american și să vedem cum putem beneficia de acest sprijin mai concret, pe diverse segmente.