Interviu cu Igor Boțan: În ajunul negocierilor pentru un acord de asociere Moldova – UE. Radio Europa Liberă. 11.01.2012.

107

Igor Boțan: "La capitolul respectarea libertăților fundamentale nu mai există probleme"

Europa Liberă: De fapt cum trebuie sa dovedeasca Chisinaul, in faza negocierilor mai cu seama, ca are de gind sa fie mai serios decit a fost guvernul precedent care, asa cum spun expertizele, „a mimat democratia”, „nu si-a facut temele” si din aceasta cauza nu a avansat in relatiile cu Uniunea Europeana?

Igor Boțan: Noile autoritati de la Chisinau au un credit de simpatie din partera Uniunii Europene si din acest punct de vedere exista premize ca negocierile sa se desfasoare relativ repede.

Europa Liberă: Proverbul spune „frate frate, dar brinza e pe bani”. Cum anume trebuie sa probeze Chisinaul ca sa fie crezut si ce parametri trebuie sa isi asume Chisinaul astfel incit sa convinga Bruxellesul?

Igor Boțan: In primul rind nu trebuie sa existe mesaje negative din partea Republicii Moldova privind incalcarea drepturilor omului. De exemplu, pina la venirea Aliantei pentru Intergrare Europeana in permanenta existau rapoarte care aratau ca presa nu este libera in Republica Moldova.

Europa Liberă: Prezumptive „constringeri” la adresa presei comuniste ar putea constitui dovezi ca nu exista libertate a presei, asa cum se pling comunistii?

Igor Boțan: Acesta este un subiect foarte interesant, dar cred ca deocamdata actualele autoritati trebuie sa demonstreze ca presa asa zisa comunista sau afiliata Partidului comunistilor doar revine la normalitate dintr-o situatie privilegiata pe care a avut-o anterior. Este o problema pe care actualele autoritati vor trebui sa o explice celor de la Bruxelles atunci cind vor intra in procesul de negocieri. Iar in ceea ce priveste capitolul politic, este foarte important ca sa fie reinnoite noile institutii de cooperare dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Dar trebuie sa fie fixate si respectarea libertatilor fundamentale in Republica Moldova. Aici cred ca lucrurile evolueaza relativ bine si nu exista mari probleme. La capitolul „justitie si afaceri interne” cred ca o problema majora va fi totusi combaterea coruptiei si eficienta administrativa. La capitolul „dezvoltare economica” este foarte important statutul de tara care are relatii de liber schimb cu UE.

Europa Liberă: Intre timp Chisinaul merge sa semneze acordul in cadrul Programului Millenium Challenge Corporation. Faptul ca americanii semneaza un asemenea acord inseamna cumva un brevet de capacitate pentru Chisinau?

Igor Boțan: Cu certitudine da. Toate relatiile internationale si ajutoarele financiare economice pe care le primeste Republica Moldova sint oarecum interdependente si semnalul bun pe un anumit segment in mod normal genereaza atitudini pozitive pe alte segmente. Si putem spune ca acesta este un succes.

Europa Liberă: In concluzie, un cetatean care ne asculta acum ce va cistiga din acest acord de asociere?

Igor Boțan: Va cistiga foare mult din simplul motiv ca exista sperante relativ optimiste ca Republica Moldova poate iesi relativ repede din criza economica si financiara. Al doilea lucru pe care cetateanul trebuie sa il cunoasca este ca semnind acest acord nou cu UE, Republica Moldova va intra intr-o cooperare foarte strinsa cu UE si ulterior va urma integrarea economica care de fapt va insemna ca Republica Molodva ar putea sa isi gaseasca propria nisa in economia continentala, in economia europeana. Si finalmente intr-o perspectiva vizibila, cetatenii Republicii Moldova vor putea calatori in UE cu mai putine impedimente iar ulterior aceste impedimente vor fi inlaturate. Numai ca evident si autoritatile, si cetatenii trebuie sa depuna eforturi pentru a apropia aceasta perspectiva.

Europa Liberă: Pentru un transnistrean acesta este un motiv sa se uite mai atent la experienta Chisianului sau dimpotriva sa coboare „cortina de fier” pe Nistru?

Igor Boțan: Pentru cetatenii transnistrieni mesajele sint cit se poate de puternice. Emisarii UE au subliniat foarte clar ca in noul acord un accent special va fi pus pe fortificarea regimului de negocieri in format „cinci plus doi”. Iar UE va dezvolta programe speciale pentru apropierea celor doua maluri ale Nistrului, programe sociale si economice. Din punctul meu de vedere, este o oportunitate foarte buna pentru autoritatile Republicii Moldova tinind cont de resetarea relatiilor cu UE ale Federatiei Ruse si cu SUA ca problemele tarii noastre sa fie oarecum inserate in aceste procese de resetare.