Interviu cu Iurie Leanca: „Vrem să construim aici o frontieră europeană”. Radio Europa Liberă. 29.01.2010.

96

Iurie Leanca: Am demarat un proces bilateral foarte important si sper sa-l finalizam cu succes, si asta va servi, bineinteles, consolidarii statalitatii Republicii Moldova.

Europa Liberă: Cum va arata aceasta amenajare a frontierei moldo-ucrainene?

Iurie Leanca: Se face demarcarea, si sunt fixati anumiti piloni, pe motivul ca e vorba de segmentul transnistrean, pe care din pacate, in virtutea anumitor circumstante, nu este controlat de autoritatile de la Chisinau. Suntem nevoiti sa fixam niste piloni intermediari, care sper ca, odata ce vom avansa cu solutionarea problemei conflictului transnistrean, vom reusi sa identificam si solutii permanente.

Europa Liberă: Domnule Leanca, sa inteleg ca aceste eveniment produs astazi ar putea fi unul care ajuta la solutionarea problemei transnistrene?

Iurie Leanca: Este un eveniment care, categoric, creaza anumite premise suplimentare, pozitive. Sunt absolut convins. Cu cat mai buna intelegere, si cu cat mai avansat este dialogul dintre Republica Moldova si Ucraina, cu atat mai multe sunt sanse pentru a avansa in acest sens.

Europa Liberă: Segmentul transnistrean de pe hotarul moldo-ucrainean este cel mai important si cel mai vulnerabil. Pe cat de cooperanta ar putea fi si administratia de la Tiraspol la delimitarea frontierei?

Iurie Leanca: Deocamdata, intr-adevar, este unul vulnerabil care creaza probleme nu doar de ordin politic, dar si de ordin comercial, economic etc. Guvernul de la Chisinau, din momentul in care a fost constituit acum 4 luni si ceva, a dat dovada de o atitudine extrem de pragmatica, una deideologizata, axandu-ne pe interese foarte precise, canalizandu-ne eforturile pe reglementarea si rezolvarea unor probleme care afecteaza activitatea zilnica a cetatenilor moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului. Am lansat o invitatie si administratiei de la Tiraspol sa delege reprezentantii autoritatilor locale sa participe la acest proces, dar din pacate, nu au raspuns intr-o maniera pozitiva si constructiva.

Europa Liberă: Si daca cei de la Tiraspol nu raspund si in continuare?

Iurie Leanca: Vom promova acest proces dinspre partea ucraineana, dar ceea ce este foarte important, impreuna cu reprezentantii EUBAM-ului. Vreau sa remarc ca au fost prezenti si reprezentanti ai presedintiei spaniole a Uniunii Europene si ai delegatiei Uniunii Europene. In luarea de cuvant a presedintiei spaniole s-a mentionat importanta evenimentului nu doar sub aspect bilateral moldo-ucrainean dar si intr-un context european. O astfel de actiune este conforma spiritului european, si ce este important, vrem sa construim aici o frontiera europeana. Care sper cu timpul, odata cu aderarea Moldovei si a Ucrainei la UE va fi una strict simbolica.

Europa Liberă: Dar daca Tiraspolul nu va avea o reactie adecvata si va incetini acest proces, autoritatile de la KIEV ar putea singure sa delimiteze frontiera?

Iurie Leanca: Doamna Ursu, autoritatile de la Tiraspol nu au cum sa incetineze acest proces, este un proces moldo-ucrainean. Unul in care sunt angajati reprezentantii ambelor parti si care se deruleaza deocamdata de pe partea ucraineana a frontierei.

Europa Liberă: Problema delimitarii hotarului moldo-ucrainean ar putea figura si pe agenda intrevederii pe care premierul Vlad Filat o va avea luni cu sefa executivului de la Kiev Iulia Timosenco?

Iurie Leanca: Acest subiect este unul cu o conotatie importanta pentru relatia bilaterala. Cei doi premieri il vor discuta. Mai sunt si multe alte probleme care pot fi solutionate si aceasta ar insemna o imbunatatire de substanta in relatiile moldo-ucrainene cu efecte pozitive pentru cetatenii din ambele tari dar si pentru crearea unui spirit cu adevarat european, de incredere, de creare a unei energii pozitive pe plan regional.