Cu bune si cu rele am trecut de 2009. Moldovenii vor sa creada ca au pus punct unui an dificil, de criza economica reala, de criza politica dar si de criza morala. Anul pe care l-au încheiat cu sampanie si urari de mai bine pentru cel care a venit, le-a adus mari scandaluri politice, proteste pasnice care au culminat cu tortura si pierderi de vieti omenesti dar a fost si anul în care moldovenii si-au învins frica. Despre ce asteapta ei de la 2010 aflam la acest sfarsit de saptamana.
Sa fie un an normal, înainte de toate. Cu toate surprizele placute sau mai putin placute pe care ni le va aduce. Ne dorim sa avem sanatate, putere si pofta de viata, sa fie ales seful statului pentru a fi depasita criza politica, adica sa continuie schimbarea. Acestea ar fi doleantele unor trecatori de la care Europa Libera a vrut sa afle ce asteapta de la anul 2010.
„Poate un an al schimbarii radicale. Cel putin un speranta este. Ameliorarea economiei, poate se va solutiona si criza politica la noi”
„Sa se termine criza asta politica si sa fie o stabilitate asa, normala. Si oamenii sa aiba incredere in viitorul Republicii Noastre”
„As dori lumea sa aiba lucru. Sa se deschida granitele ca lumea sa poata lucra. Sa se duca unde are de dus. Sa lucreze peste hotare si apoi sa revina in tara”
„Cel putin ne incurajeaza faptul ca deja Europa vine mai aproape de noi si noi mai aproape de Europa. Asta e un succes.”
„Daca era vointa politica demult eram intr-un drum mai bun”
„Eu iubesc toata Europa pentru ca în Europa traim. Daca s-or deschide portile inimii sufletetesti pentru oamenii de conducere si s-a da libertatea legaturilor cu toata Europa, si om trai in prietenie cu megiesii nostri, atunci cred ca a da Dumnezeu sa fie tot bine. Eu va falicit, va doresc multa sanatate, sa nu sa se mai auda de arma atomica, chimica sau nucleara. Toate armele sa se duca in adâncul pamântului”
„In 2010 as vrea sa fie pace pe pamânt. Sa fie lumea linistita. A da Dumnezeu pace si sa ne rugam la Dumnezeu sa se inteleaga cei mari intre dânsii, asta noi dorim”
„Conducatorii in 2010 poate s-or gândi mai mult la popor. Poate o sa fie mai bine”
„Da Doamne sa se schimbe cumva conducerea asta noua. Dar nu stiu, e greu”
„In primul rand, locurile de munca”
„Contez mai mult pe niste solutionari mai democratice a fiecarei probleme, oricat de importanta ar fi”
„Stabilitate politica, economica. Cred ca in urma schimbarilor care au avut loc Moldova si-a luat cursul. Nu mai este nevoie de alte revolutii, schimbari radicale. Ceea ce a fost incetisor se readuce la normal si sa mergem spre stabilizare economica, politica si culturala. Desigur pentru cursul care l-a luat ea, integrarea europeana”
Valentina Ursu: Si daca simplul cetatean isi doreste promovarea acestui curs european, relatii bune cu statele vecine dar si cu toti cei care ii doresc binele Republicii Moldova l-am invitat in studioul Europei Libere de la Chisinau pe vicepremierul Iurie Leanca, ministrul afacerilor externe care ne va vorbi despre agenda diplomatiei moldave in acest an 2010.
Iurie Leanca: Agenda pentru anul 2010 este una foarte incarcata, plina de evenimente.
Valentina Ursu: Chiar in primele zile din 2010 ar putea sa dispara sarma ghimpata de pe Prut?
Iurie Leanca: Este adevarat. In primele zile sau saptamani ale anului curent va fi data jos sarma ghimpata. Va fi un gest mai mult simbolic. Sarma ghimpata este o reminiscenta din perioada razboiului rece. Este un fel de zid stabilit la frontiera vestica a Republicii Moldova. Este un zid intre noi si UE. Este un zid, efectele caruia s-au perpetuat chiar si dupa 91 incoace, daca e sa ma refer la capacitatea cetatenilor nostri de a calatori nestingherit peste acest zid. Demolarea acestui zid are mult mai multe conotatii. Sper ca gestul in sine va genera si alte actiuni cu implicatii mult mai profunde si mai puternice pentru cetatenii Republicii Moldova.
Valentina Ursu: Cand vor fi deschise cele 2 consulate ale Romaniei la Balti si la Cahul si al Republicii Moldova la Iasi? Am inteles ca procedura tehnica practic e depasita.
Iurie Leanca: Pentru consulatele românesti la Cahul si la Balti partea româna a apreciat deschiderea si sprijinul de care am dat dovada. Toate fazele au fost parcurse deja. Acum urmeaza sa ne informeze colegii de la Bucuresti in cate saptamani vor face operationale aceste 2 institutii. In ceea ce priveste consulatul R. Moldova la Iasi, cred ca intr-o luna sau 2 vom finaliza acest proces.
Valentina Ursu: Cand va intra in vigoare acordul de mic trafic la frontiera?
Iurie Leanca: Vom depune toate eforturile. Avem un sprijin deplin din partea Bucurestiului, astfel incat perioada asta sa fie foarte scurta.
Valentina Ursu: Intr-un termen foarte previzibil ar putea sa efectueze o vizita la Chisinau presedintele României Traian Basescu. Cat de importanta este aceasta vizita acum la inceput de an dar si de instalare a noii guvernari la Chisinau?
Iurie Leanca: Dorim un dialog institutionalizat cu Bucurestiul. Dorim sa discutam tot spectrul de probleme care exista între Chisinau si Bucuresti, dar nu artificiale, care au fost create de comunistii care au fost la putere aici, ci probleme, solutionarea carora ar avea un impact real pentru Republica Moldova, România si, in mod special, pentru cetatenii nostri. Frontiera vestica a noastra este si frontiera estica a UE. In sensul asta, România este mai interesata decat orice tara membra UE, sa vada aici un vecin, deocamdata vecin, stabil, previzibil. Vecin care nu genereaza fluxuri de oameni necontrolat si deseori ilegal. Romania a fost si ramane a fi cea mai mare piata de desfacere pentru produsele moldovenesti. Avem posibilitatea sa derulam mai multe proiecte transfrontaliere. Vom discuta problema conectarii la sistemul energetic romanesc, deci cel european. Vedeti cate probleme exista? Doar prin discutii active vom putea sa le abordam.
Valentina Ursu: Pe agenda relatiilor moldo-romane mai figureaza cele 2 acorduri privind delimitarea frontierei si tratatul politic de baza?
Iurie Leanca: Bineinteles ca vom discuta si aceste probleme. Iata ca in momentul cand va veni ministrul Baconschi la Chisinau, vom stabili cand va avea loc prima runda pe marginea acestor 2 documente, fiindca sunt convins ca e si in interesul Chisinaului, al Bucurestiului dar si al prietenilor nostri care urmaresc atent evolutia evenimentelor din regiune sa semnam aceste documente.
Valentina Ursu: Aceste documente sunt pregatite pentru semnare?
Iurie Leanca: Vom gasi formule acceptabile pentru ambele capitale care sa reflecte o relatie foarte importanta dar si sa arate contextul european al relatiilor noastre bilaterale.
Valentina Ursu: Chiar exista acum un dialog bun între Republica Moldova si Ucraina?
Iurie Leanca: Avem un dialog destul de activ, de intens. Mai exista probleme sensibile si delicate. Avem o realitate si trebuie sa facem in asa fel incat aplicand stipularile sau articolele din tratatul privind demarcarea frontierei sa nu cream bariere noi pentru cetatenii din Republica Moldova. Daca v-ati referit la soseaua de la Palanca, sa eliminam barierele care au aparut pentru cei din localitate. Premierul Filat pentru prima data la acest nivel s-a intalnit cu locuitorii din Palanca. A mers pe traseul respectiv, a vazut care sunt problemele cu care se confrunta cetatenii nostri le-a abordat deja cu partenerii de la Kiev si sunt convins ca vom gasi rezolvari pentru ca sunt probleme tehnice, pana la urma.
Demarcarea frontierei moldo-ucrainene a inceput mai demult. Nu s-a ajuns pana acum la segmenul transnistrean. Am convenit, de principiu, cu ucrainenii ca e si in interesul nostru sa demaram acest proces, fapt salutat de Washington si de Bruxelles. Am dori sa implicam reprezentantii autoritatilor locale din raioanele de est ale Republicii Moldova. Din pacate, raspunsul, ca si a altor initiative pragmatice, a fost unul negativ si foarte greu de inteles. Am impresia ca dansii isi dau seama ca s-a schimbat puterea la Chisinau si ca din 91 incoace a trecut ceva timp si e bine sa-si schimbe putin ochelarii. Dar am decis impreuna cu colegii dela Kiev ca in aceasta situatie vom implica reprezentantii europeni. EUBAM, misiunea respectiva, ne va ajute cu date concrete de pe teren, unde noi inca nu avem acces sa ne ajute sa facem asa ca demarcarea sa nu aduca atingerea intereselor nationale ale Republicii Moldova pe acest segment.
Valentina Ursu: Se fac auzite multe voci care spun ca daca Ucraina ar vrea cu tot dinadinsul sa fie solutionat conflictul transnistrean, atunci aceasta problema ar fi solutionata in foarte scurt timp.
Iurie Leanca: Reglementarea conflictului transnistrean nu tine doar de Chisinau, Kiev sau Moscova. E mult mai complexa. In linii mari, Chisinaul trebuie sa fie cel care contureaza anumite abordari. Aveti dreptate, trebuie sa avem un sprijin mult mai activ al Kievului si Moscovei, dar si al celorlati parteneri importanti, UE si SUA pentru a contura aceasta abordare care ne convine noua, dar care se regaseste si in abordari practice europene de descentralizare a puterii, de autonimie s.a.m.d. E absolut necesar sa avem un dialog mult mai activ cu Ucraina. Este vecina noastra, are anumite capacitati de a stimula procesul de negociere, de a stimula gandirea celor de la Tiraspol. Deci este in interesul nostru sa avem discutii si un dialog cat mai intens cu patenerii de la Kiev si, va asigur ca dupa ce se consuma alegerile prezidentiale si in Ucraina,indiferent cine e la putere, vom avea acest dialog.
Valentina Ursu: Actuala guvernare liberal-democrata vorbeste despre un dialog constructiv cu Federatia Rusa. Pe cat de constructiv este acest dialog?
Iurie Leanca: Am transmis semnale foarte clare ca nu suntem antirusi, antitransnistreni, nu suntem dezinteresati sa avem o relatie chiar foarte buna cu Federatia Rusa, chiar daca mai exista anumite abordari diferite, pe probleme importante, cum ar fi conflictul transnistrean, atitudinea Moscovei, cum ar fi prezenta militara rusa din Republica Moldova. Dorim sa avem acest dialog, sa avem o alta abordare, una foarte pragmatica, foarte deschisa, bazata pe recunoasterea anumitor interese ale Federatiei Ruse în zona, dar pornind de la ideea ca aceste interese trebuie sa fie promovate conform dreptului international intr-o maniera civilizata, printr-un dialog cu autoritatile constitutionale de la Chisinau.
Valentina Ursu: Dar dorinta Chisinaului coincide cu dorinta Moscovei?
Iurie Leanca: Si Chisinaul si Moscova sunt interesate sa aiba acest dialog, aceasta conlucrare eficienta. Dar eu pot vorbi in numele Chisinaului. Chisinaul este interesat, Chisinaul are nevoie de un dialog bun, de acces la marea piata de desfacere din Rusia. Are nevoie de o atitudine mai intelegatoare si mai constructiva a Rusiei in problema conflictului transnistrean si in mod special in problema retragerii trupelor din Republica Moldova. Le-am spus colegilor mei rusi ca cel putin pana in 2001, pana la venirea comunistilor la putere, anual macar un tren incarcat cu munitie si armament rus parasea zona. De ce n-am putea sa reluam acest exercitiu? Ar contribui si la consolidarea increderii intre ambele maluri. Prezenta unui element militar creeaza si probleme psihologice, transmit mesaje nu tocmai adecvate celor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului. Asa ca vom discuta, vom incerca sa-i convingem, pentru ca nu avem alternative. Si deja constat ca exista, din punctul meu de vedere, o atitudine mai pragmatica si mai interesata a Federatiei Ruse pentru un dialog cu Chisinaul.
Valentina Ursu: Va propuneti si va doriti niste relatii extraordinare intre Chisinau si Washington. Ce inseamna relatii extraordinare intre 2 state?
Iurie Leanca: SUA ramane a fi cea mai impotanta capitala din lume. De felul cum SUA percepe anumite lucruri, de felul cum americanii si Washington incearca sa imprime o anumita evolutie pentru un subiect sau altul, depinde foarte mult cum evoluiaza o situatie sau alta.
Valentina Ursu: Cum se explica acest interes al americanilor pentru populatia Republicii Moldova dar si pentru a statului Republica Moldova?
Iurie Leanca: Fiind o putere globala au si interes global. Exista un interes din partea Washingtonului intr-adevar. Dar daca nu stii sa comunici cu cei care iau decizii la Washington, sa-i convingi de ce conteaza Republica Moldova, de ce americanii trebuie sa investeasca mult mai mult timp, capital politic, resurse financiare, atunci acest interes ar putea sa se diminueze. De noi depinde daca reusim sa devenim un subiect mai periferic in dialogul pe care il au ei cu alte capitale importante din regiune. Totusi suntem destul de mici. Permanent trebuie sa batem la usa Washingtonului. Noi am tot primit de-a lungul anilor sprijin financiar, proiecte, etc. Daca va uitati la impactul asupra economiei Republicii Moldova, cred ca nu o sa exagerez daca voi afirma ca este unul modest. Banii care ni s-au promis, si care vor veni la noi in urmatorii ani in cadrul acestui proiect sunt bani mari pentru o economie cum e cea moldoveneasca. De felul cum vom administra noi, de felul cum vom reusi sa asiguram un randament si o eficienta maxima, va depinde foarte mult daca banii acestia vor reusi sa marcheze o diferenta, sa arate schimbari. Guvernul e foarte motivat si decis, impreuna cu partenerii americani, sa lucreze intr-o maniera transparenta, cu regulile cunoscute de toata lumea, foarte deschis, astfel incat tot banul, pana la fiecare cent, sa fie cheltuit in interesul public.
Valentina Ursu: Asistenta despre cere vorbiti e cea pe care urmeaza sa o obtineti in cea de-a doua decada a lui ianuarie. Pentru atunci se preconizeaza semnarea acordului Compact cu corporatia „Provocarile mileniului”. Documentul va fi semnat de catre premierul Vlad Filat si secretarul de stat american Hillary Clinton, in baza caruia Republica Moldova va primi 262 milioane de dolari. Dar pana atunci, pe 12 ianuarie, Moldova si UE incep la Chisinau negocierile pentru un acord de asociere.
Iurie Leanca: Acordul de asociere are 3 componente distincte, dar foarte importante pentru prezentul, dar mai ales viitorul Republicii Moldova. In cazul in care vom fi suficient de abili si capabili sa negociem acest acord astfel incat sa reflecte pe deplin interesul national al Republicii Moldova. In momentul in care avem suficienta abilitate si capacitate si in momentul in care vom demonstra si in continuare aceeasi coerenta in promovarea reformelor in plan intern, ajustarii la rigorile si standardele europene, atunci acest document va fi in stare sa schimbe categoric relatia dintre R. Moldova si UE deschizandu-ne perspectiva clara europeana.
Valentina Ursu: Dumneavoastra spuneati ca ati imprimat o noua tonalitate acestui dialog dintre Republica Moldova si UE.
Iurie Leanca: Aceasta noua tonalitate care guverneaza acum relatia dintre Chisinau si Bruxelles se reflecta, pe de o parte in deschiderea foarte mare din partea UE de a ne sprijini politic, economic, financiar, comercial. Fiindca astazi, relatia din Moldova si UE deocamdata e intr-o faza de cooperare. Trecem la pasul urmator, care este o integrare in sensul in care Moldova va deveni deja tara candidat pentru aderarea la UE va incepe ceva mai tarziu. Or, pentru a apropia aceasta faza, urmeaza sa negociem foarte bine acest acord, urmeaza sa fim, dupa cum am spus, foarte coerenti in actiunile pe plan intern si atunci vom reusi sa deschidem o perspectiva foarte clara pentru Republica Moldova.
Valentina Ursu: Premierul Vlad Filat declara la microfonul Europei Libere ca totusi Chisinaul va insista ca inaintea obtinerii acordului de asociere a Republicii Moldova la UE, sa poata fi semnat acordul privind liberalizarea regimului de vize. E posibil?
Iurie Leanca: Dialogul privind liberalizarea regimului de vize, adica sa ajungem in faza cand putem calatori in spatiul european fara de vize e pe cat de tehnica pe cat de politica. Depinde foarte mult si de atmosfera care exista in tarile membre ale Uniunii Europene. Dar prin eforturi conjugate, prin argumente si diplomatie activa si chiar agresiva in sensul pozitiv al cuvantului, vom reusi ca acest subiect distinct sa nu dureze prea mult ca timp.