Interviu cu Nicu Popescu: Reformele de europenizare sînt un test pentru guvernare. Radio Europa Liberă. 12.01.2012

109

Nicu Popescu: „procesul de integrare europeană a R. Moldova – o serie de măsuri mici, care ne vor aduce treptat mai aproape de UE pe diferite segmente”.

Europa Liberă: Ce este realist sa astepte Chisinaul de de la UE?

Nicu Popescu: Procesul de integrare în UE constă dintr-o serie de pași lungi. Bunăoară eliminarea necesității vizelor, crearea unor zone schimbând sfera serviciilor sau a bunurilor industriale. Multe din aceste măsuri, inclusiv pentru România sau Ungaria s-au întâmplat înainte de momentul aderării la UE. Altele, precum aderarea la spațiul Schenghen sau la zona euro, se întâmplă după momentul aderării la UE. Trebuie să vedem procesul de integrare europeană a R. Moldova ca o serie de măsuri mici, care ne vor aduce treptat mai aproape de UE pe diferite segmente: liberalizarea transportului aerian, democratizarea sistemului de justiție etc. Deci acest nou acord dintre UE și Moldova este doar unul din instrumentele care poate transforma Moldova într-un stat european.

Europa Liberă: Domnule Popescu, unii experți susțin că actuala guvernare liberal democrata exagerează atunci când spune că relațiile dintre Chișinăun și Bruxelles se apropie cu pasi rapizi?

Nicu Popescu: R. Moldova are niște probleme destul de serioase interne. Nivelul de fragmentare a spațiului politic este destul de înalt. Capacitatea instituțiilor statului de a guverna țara de o manieră europeană este destul de joasă și cred că succesul integrării europene al R. Moldova depinde în mult mai mare măsură de reformele care vor fi implementate la ministerul de interne, la ministerul agriculturii, la ministerul industriei, într-o măsură mult mai mare decât ceea ce face ministerul de externe sau ceea ce fac diplomații moldoveni pe exterior. Procesul de integrasre este extrem de dificil, care și pentru state ca Republica cehă sau Lituania încă nu s-a încheiat pentru că aceste state deocamdată nu au aderat la zona euro, nu au libera circulație a persoanelor în interiorul UE. Deci, procesul de integrare europeană este extrem de greu. Poate dura chiar și 20 de ani. Moldova acum începe să se poziționeze într-un proces extrem de dificil, dar care treptat are șansa să transforme Moldova într-un stat european.

Europa Liberă: Integrarea europeană ar fi un as în mâna politicienilor mai ales atunci când e vorba de campania electorală, pentru că și comuniștii care sunt actualmente în opoziție, dar și actuala putere folosește această carte de joc?

Nicu Popescu: Așa s-a întâmplat peste tot în Europa Centrală. Așa se întâmplă astăzi și în statele din Balcani sau în R. Moldova. Este un lucru absolut normal. Este chiar benefic. Practic toate partidele din R. Moldova sunt foarte pro-europene la nivelul declarațiilor. Deci adevăratul test pentru orice guvernare, inclusiv guvernarea actuală, ține de modul cum vor implementa reformele care vizează europenizarea R. Moldova. În timpul guvernului comunist a existat voință politică de a implementa anumite reforme menite să apropie R. Moldova de UE, însă nu a existat voință politică pentru a democratiza societatea, pentru a merge pe o paradigmă politică mai liberală, mai democratică față de mass-media, față de comportamentul poliției. Succesul actualei guvernări va depinde anume de modul cum această guvernare va gestiona reformele interne. Și anume de evoluțiile interne va depinde succesul european al R. Moldova.

Europa Liberă: La firul ierbii, omul simplu percepe, oare, la justă valoare această integrare europeană?

Nicu Popescu: Dacă Moldova face progres în direcția integrării europene, atunci cetățenii R. Moldova vor zbura în Italia sau Spania la prețuri de două-trei ori mai mici decât plătesc astăzi, poliția va fi mai puțin coruptă și va servi mai bine interesele cetățenilor, cetățenii R. Moldova vor putea călători fără vize în interiorul UE.

Europa Liberă: Domnule Popescu, în concluzie, sa va intreb daca autoritatile Moldovei vor obține ceea ce speră de la UE?

Nicu Popescu: Fără doar și poate treptat se va integra și de fapt deja se integrează în economia europeană, în spațiul cultural european și educațional. Principala întrebare este când anume Moldova va putea beneficia de aceste aspecte economice și politice al procesului de integrare europeană. Chiar astăzi Moldova este singurul stat CSI, care este cel mai integrat în UE. Majoritatea moldovenilor plecați peste hotare la lucru se află deja în UE. Moldova este statul cu cel mai mare grad de dependență comercială și economică de UE. Deja de câțiva ani peste jumătate din comerțul exterior are loc cu UE. Conflictul transnistrean este singurul conflict post-sovietic în care UE joacă un rol atât de sporit. Ceea ce-i lipsește Moldovei este o avansare de integrare politică cu UE.