Interviu cu Vlad Spânu: Priorități ale dialogului moldo-american. Radio Europa Liberă. 19.01.2010.

156

Premierul Vlad Filat, însoțit de miniștrii de externe, economie și agricultură, începe astăzi o vizită de 4 zile în Statele Unite. Agenda vizitei se anunță a fi una foarte încărcată. În prima zi, delegația se va afla la New-York, unde va fi primită de secretarul general al Națiunilor Unite, Ban-Ki-Moon, iar seara va pleca în capitala statului Carolina de Nord, unde a doua zi va fi semnat un memorandum de colaborare.

Și tot miercuri, delegația moldoveană va pleca spre Washington, unde în următoarele două zile are programate numeroase întâlniri și discuții în Congresul american, la Departamentul de Stat, Agenția pentru Dezvoltare a Statelor Unite (USAID), la sediile Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, în Comisia Helsinki pentru Drepturile Omului, la Fondul german Marshall, și Muzeul Holocaustului, cu care, între altele fie spus, Arhiva de Stat a Moldovei va semna un acord de colaborare.

Dar evenimentul cel mai așteptat probabil va fi întrevederea cu secretarul de stat Hillary Clinton, cu care premierul moldovean va semna acordul privind sprijinul financiar nerambursabil în valoare de peste 250 de milioane de dolari în cadrul programului Provocările Mileniului destinat reabilitării unor drumuri și a sistemului de irigație din Republica Moldova.

Obiectivele vizitei par să fie multe, deci, spunea și aseară într-un interviu pentru Europa Liberă ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, dar cel mai important este că această vizită ar urma să pună începutul unui parteneriat strategic în relația cu Statele Unite.

L-am întrebat pe invitatul ediției de astăzi analistul politic de la Washington Vlad Spânu, președinte al Fundației Moldova din caipata americană ce crede el despre intenția guvernului de a dezvolta un parteneriat strategic cu Statele Unite, având deja unul cu Federația Rusă?

Europa Liberă: Dle Spânu, ce credeți despre intenția guvernului de a dezvolta un parteneriat strategic cu Statele Unite, având deja unul cu Federația Rusă?

Vlad Spânu: Eu cred că guvernul de la Chișinău este în situația când poate să-și aleagă un parteneriat cu cine crede el de cuviință și nu ar trebui să fie o gelozie din partea nimănui. Politica externă se bazează pe politicile interne și orientarea care este în fiecare țară. Vizavi de orientarea pro Rusia sau SUA, eu nu cred că este o problemă, fiindcă cu fiecare țară, Rusia sau SUA, Ucraina sau România, Republica Moldova își are prioritățile sale în dialog. De exemplu, cu Rusia este altă prioritate în dialog, în special în ceea ce ține de problema economică și problema transnistreană, cu SUA însă este altceva, la fel și cu România.

Europa Liberă: Care ar putea să fie aceste priorități în dialogul cu SUA, ce domenii Republica Moldova ar putea să mizeze pe sprijinul american în rezolvarea problemelor sale interne?

Vlad Spânu: Eu cred că vizita poartă două caractere, unul simbolic, de a arăta că SUA este un partener strategic și al doilea este caracterul de substanță al acestei vizite. Sunt câteva priorități pe care le-aș vedea eu, în care Moldova ar putea să-și dezvolte relațiile cu SUA, în primul rând este vorba de niște consultări politice, sau obținerea sprijinului politic din partea SUA și a coordonării pe plan extern. O altă prioritatea ar putea fi atragerea investițiilor de capital american în economia Republicii Moldova, soluționarea conflictului transnistrean, consultări în domeniul militar, care deja au început cu vizita ministrului apărării săptămâna trecută, și asistența tehnică pe care Republica Moldova o primește prin acest pachet de la Corporația Provocările Mileniului, pentru care, de fapt, și prim-ministrul vine să semneze memorandumul cu guvernul SUA.

Europa Liberă: Este vorba de un ajutor nerambursabil în valoare de peste 250 de milioane de dolari, memorandumul va si semnat înpre premierul Vlad Filat și secretarul american de stat Hilary Clinton. Dar ați pomenit de eventualele investiții de capital american în Republica Moldova. Ce ar trebui să facă Republica Moldova ca aceste potențiale investiții să se realizeze?

Vlad Spânu: Republica Moldova în primul rînd trebuie să arate lumii întregi și oamenilor de afaceri din SUA că este o țară stabilă, politicile ei sunt pro bussines iar capitalul străin este bine-venit. Acesta este mesajul politic principal. A doua categorie de probleme pe care trebuie să le rezolve Moldova este să expună în exterior foarte clar ce fel de proiecte sunt prioritare pentru Republica Moldova ca țară, să formuleze aceste proiecte și să vină să le prezinte cercurilor oamenilor de afaceri din SUA.

Europa Liberă: Știu că dvs sunteți animatorul cercului de prieteni ai Moldovei la Washington și organizați o întâlnire a acestora cu delegația moldoveană în prima zi a aflării acesteia la Washington.

Vlad Spânu: În prima zi noi vom avea o discuție cu grupul de prieteni ai Moldovei la Washington și cu delegația în care sunt oameni de valoare din cadrul Societății Civile de aici de la Washington, foști reprezentanți ai Guvernului, care au lucrat în administrațiile precedente, ambasadori americani și vrem să avem o discuție, să spunem cum vedem noi lucrurile și să spunem ce ar trebui să facă Republica Moldova, care ar trebui să fie prioritățile și cum să se angajeze în acest parteneriat strategic cu SUA.