Moldova, la un pas de Uniunea Europeană. MAEIE. 26.02.2010.

120

În timp ce Europa, cu cele 27 de state membre, își pune întrebări despre relevanța sa la nivel mondial, nu se poate afirma că edificiul comun european a fost pe deplin înălțat. Mai există încă spații în estul și sudul continentului, care trebuie ancorate mai stabil în inima Europei politice, economice și culturale. Din acest considerent, privim cu mare interes spre Parteneriatul Estic – un mecanism nou de cooperare între UE, țările din Caucaz, Moldova, Ucraina și Belarus, care își propune să promoveze securitatea și stabilitatea la frontierele estice, să înlăture barierele culturale și să stabilească arii economice dinamice de liber schimb.

Italia și Moldova susțin puternic acest Parteneriat și îl consideră complementar și necontradictoriu cu rigorile unei legături din ce în ce mai puternice dintre Europa și Rusia. Președinția suedeză a UE, în cel de-al doilea semestru al anului 2009, a dat un impuls decisiv Parteneriatului și a găsit imediat în Moldova un protagonist gata să se lanseze în această provocare și să deschidă negocierile pentru noul Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Și nu e doar un caz accidental. Așezarea geografică, istoria, religia, mentalitatea populației sale fac dovada vocației europene a acestei țări.

Guvernul Alianței pentru Integrare Europeană, care a câștigat alegerile din luna iulie a anului trecut și este sprijinit de patru partide anticomuniste, a demarat un proces de modernizare și un plan de reforme ambițios pentru a se apropia în ritm rapid de standardele europene și a lansa dialogul cu instituțiile UE. La rândul său, Europa trebuie să demonstreze că este un partener indispensabil al Moldovei în parcursul de democratizare și modernizare. Pentru Chișinău, a privi spre Occident înseamnă, de asemenea, a crea premisele adecvate pentru creșterea și diversificarea economiei, și pentru stabilizarea socială. Suntem conștienți că ambițiile Moldovei se confruntă în acest moment cu o realitate și mai complexă, din cauza crizei economice globale și a dependenței energetice. În plus, emigrarea unei părți cantitative și calitative însemnate de brațe de muncă, precum și starea precară obiectivă a infrastructurilor și a sistemelor de instruire și sanitare, impun un salt calitativ care trebuie să-și găsească un sprijin important în rândurile partenerilor europeni.

Pentru Italia și Europa, Moldova poate deveni o importantă platformă de oportunități pentru investițiile directe, într-o realitate în care trebuie de lucrat mult și în care sunt posibile multe realizări: aici brațele de muncă sunt calificate și au un cost redus, există sectoare care trebuie dezvoltate – de la serviciile de bază și până la infrastructură. Anul 2010 a început cu speranțe mari: se află în curs de desfășurare negocierile pentru un nou Acord consolidat UE-Moldova, care va elabora regulile unei vecinătăți treptate, dar constante cu spațiul UE. Sperăm ca acest Acord să includă crearea unei arii consolidate de liber schimb, care să conțină o referință explicită la perspectiva europeană a Moldovei și, mai ales, să prevadă un parcurs concret în materie de liberalizare a vizelor în favoarea cetățenilor moldoveni.

Dialogul din ce în ce mai strâns cu țările europene trebuie să servească și ca stimulent pentru normalizarea relației cu Rusia – o piață de desfacere esențială pentru produsele agricole moldovenești – și, mai ales, cu România, pentru a aborda, înainte de toate, problematicile comerciale și definirea frontierelor.

Italia, care găzduiește 90 de mii de lucrători moldoveni și este a treia țară după volumul de investiții în Moldova, susține puternic politica de deschidere a noului Guvern moldovean spre Europa. Țările noastre au inaugurat o nouă etapă de relații, care devin din ce în ce mai strânse: în luna noiembrie a anului 2008, la Chișinău a fost deschisă Ambasada Republicii Italiene, am intensificat ocaziile întâlnirilor noastre care au devenit periodice, iar Italia a aderat la inițiativa denumită „Prietenii Moldovei” pentru a susține Chișinăul în parcursul său european.

Italia consideră prioritară stabilizarea în partea sud-estică a continentului european și intenționează să fie alături de prietenii săi moldoveni. Este o datorie care rezultă nu doar din originile latine care apropie cele două țări, ci, mai ales, din obligația morală de a oferi o perspectivă unei țări care se află la hotarul dintre Europa Occidentală și cea Estică, în căutarea unei noi demnități pe care instituțiile europene nu pot să n-o recunoască, închizându-se în sine.

Anul 2010 a început cu speranțe mari: se află în curs de desfășurare negocierile pentru un nou Acord consolidat UE-Moldova, care va elabora regulile unei vecinătăți treptate, dar constante cu spațiul UE…

Acest articol apare astăzi, 26 februarie, în ziarele italiene „La Nazione”, „Il Giorno”, „Il Resto del Carlino” și „Piccolo di Trieste".