„Republica Moldova poate exemplifica avantajele Parteneriarului Estic”. Radio Europa Liberă. 09.03.2010.

109

Într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, Comisarul european pentru extindere și relațiile cu vecinii, Stefan Fuele a lăudat guvernul Moldovei pentru reformele instituționale și a explicat cum pot beneficia moldovenii de programul „Parteneriatului Estic”.

Comisarul european Stefan Fuele a spus în interviul acordat Europei Libere că după Ucraina, Moldova este a doua țară dintre cele șase ale Parteneriatului Estic cu care Bruxelles-ul a început negocierea unui acord de asociere, la 12 ianuarie. Comisarul Fule a spus că speră ca foarte curînd să înceapă negocierea unui acord „aprofundat și comprehensiv” de comerț-liber cu Moldova. El a mai spus că Moldova este foarte activă în programul edificării instituțiilor de care are nevoie pentru a se apropia de Uniunea Europeană, dar și în diferite proiecte multilaterale din Partenieratul Estic, de la controlul frontierelor la protecția mediului și până la buna gospodărire a energiei.

Moldova, a mai spus Comisarul european, este un foarte bun exemplu că o țară cu un guvern pro-european poate fi activă și poate obține foarte multe de la Parteneriatul Estic. Fuele a spus că în curînd, guvernul moldovean va beneficia de ajutorul permanent al unui grup de nouă experți de la Uniunea Europeană, și a adăugat că țările Uniunii au oferit nu mai puțin de 250 de candidați pentru acest grup restrâns.

În amplul său interviu cu corespondentul nostru la Bruxelles Ahto Lobkajas, Comisarul european s-a ferit să atingă subiectul unei posibile transformări a țărilor din Parteneriatul Estic în țări candidate la aderare. Stefan Fule a insistat însă că programul poate aduce țărilor beneficiare avantaje foarte mari. Comisarul european a spus că pe termen lung, vecinii estici ai UE ar putea deveni membri în Spațiul Economic European (cum sunt în prezent Norvegia sau Islanda). „Parteneriatul și a explicat Fuele și este o cale de a-ți alinia economia, finanțele, administrația cu o mare parte din legislația Uniunii Europene, fără să fi membru în Uniunea Europeană.”

În privința liberalizării vizelor, Stefan Fuele a spus că Georgia a încheiat deja discuțiile tehnice cu Comisia Europeană, și acordul de readmitere și de facilitare a vizelor ar putea fi trimis în curînd spre aprobare Consiliului European și Parlamentului European. Discuțiile cu Ucraina au început deja, și urmează să înceapă și cele cu Moldova.

Întrebat dacă integrarea europeană a fostelor republici sovietice nu ar putea stârni animozitatea Rusiei, cehul Stefan Fuele a spus că această problemă s-a pus odată și la Praga. Stefan Fuele a spus că pe vremea când Cehia se pergătea să adere la NATO și Uniunea Europeană, mulți îi spuneau că va avea de ales între Moscova și Bruxelles. Dar răspunsul cehilor a fost că nu doresc să fie puși în fața unei asemenea alegeri.

Pe de altă parte, a spus Fuele într-o aluzie la relațiile ruso-georgiene, modificarea prin forță a frontierelor la începutul secolului XXI este inacceptabilă.