Interviu cu Iurie Leancă: „Partenerii noștri de dezvoltare au fost convinși de viziunea guvernului”. Radio Europa Liberă. 24.03.2010.

135

Iurie Leancă: „Vizita delegației, în frunte cu primul ministru Vlad Filat, la Bruxelles este una extrem de importantă pentru prezentul, dar și în mod special pentru viitorul Republicii Moldova și a cetățenilor ei. Are mai multe obiective, pe care dorim să le realizăm. Un obiectiv foarte important este Conferința consultativă cu partenerii noștri de dezvoltare.”

Europa Liberă: Interlocutorii Dvs occidentali au accentuat totuși că situația din Republica Moldova este una dificilă și că Moldova ar merita tot suportul lor. Prin ce s-ar manifesta acest suport?

Iurie Leancă: „Sprijinul de care am beneficiat și de care vom beneficia în continuare este o recunoaștere a două elemente. În primul rând, al unui comportament de șase luni, care, nu la nivel de declarații, ci la nivel de acțiuni foarte concrete, i-au convins de seriozitatea noastră, de determinarea noastră de a promova aceste efecte. Și al doilea element, care le-a permis și-i va ghida în continuare, este faptul că dincolo de această determinare și coerență deplină în șase luni, avem o viziune.

Valoarea totală a asistenței de care vom beneficia, se cifrează la suma de 1,93 miliarde de euro.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar să ne spuneți cum este privită și înțeleasă această criză politică, criză constituțională din Republica Moldova?

Iurie Leancă: „Eu m-aș feri de cuvântul criză, neapărat. E o problemă, care trebuie rezolvată. Bineînțeles, există un interes nedisimulat din partea partenerilor noștri europeni, dar și al altor parteneri pentru această situație. Fiindcă toată lumea împărtășește cu noi principiul de bază că pentru a promova reformele avem nevoie de o previzibilitate și avem nevoie de o stabilitate politică. Prietenii noștri și partenerii noștri au spus, cât de important este ca orice decizie, care va fi luată la Chișinău, să fie luată în contextul obiectivelor, pe care le-am propus și în mod special construcția acestui stat de drept. Pe acest motiv, bineînțeles, că recomandările Comisiei de la Veneția, atitudinea față de aceste recomandări sunt un element esențial asupra căruia ne-au atras atenția partenerii noștri.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, totuși, am înțeles Comisia Europeană atenționează chiar Chișinăul să respecte recomandările Comisiei de la Veneția. Ce se poate întâmpla în caz că nu sunt respectate aceste recomandări?

Iurie Leancă: „Este, într-adevăr, poziția Comisiei Europene și această poziție este susținută și de cele 27 țări membre ale Uniunii Europene, dar, Valentina, nu aș vrea să mergem prea departe și să ne gândim la eventuale consecințe, în cazul în care nu am urma acestui sfat. Sunt absolut convins că conducerea Republicii Moldova are înțelepciunea, pe de o parte, dar totodată înțelegerea, că am pierdut opt ani. Dar nu este o pierdere ireversibilă și pentru a câștiga din spațiu, din teren, pentru a ne mișca foarte rapid, pentru a recăpăta încrederea și am recăpătat această încredere din partea cetățenilor și, la fel, din partea partenerilor, trebuie să ne mișcăm într-o manieră foarte coerentă. Deci, sunt convins că deciziile care vor fi luate, vor fi corecte și nu ne vom abate de pe acest drum, care se numește drumul integrării europene și modernizarii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Partenerii Republicii Moldova de dezvoltare, ei înclină să creadă că Alianța pentru Integrare Europeană va rămâne una monolită în caz, totuși, că se ajunge, fie la referendum, fie la alegeri anticipate?

Iurie Leancă: „Partenerii noștri apreciază că, în pofida tuturor discuțiilor, deseori aprinse, Alianța și-a păstrat această coerență, coeziune și, bineînțeles, una din doleanțele și din sugestiile firești, absolut, pe care le fac colegii noștri, este foarte important ca Alianța să existe și în continuare și este foarte important ca politicile pe care le promovează la nivel de Guvern, Parlament să fie la fel de coerente și dinamice așa cum am reușit să ne poziționăm în primele șase luni.”

Europa Liberă: Ce loc a ocupat subiectul ce ține de liberalizarea vizelor în cadrul întrevederilor pe care le-ați avut cu demnitarii de la Bruxelles?

Iurie Leancă: „Acest subiect este printre prioritățile agendei discuțiilor noastre cu colegii din Comisia Europeană și țările membre. Premierul s-a întâlnit cu noul comisar pentru Afaceri Interne, am discutat acest lucru.”