Interviu cu Vlad Spânu: O manifestare de forță a Rusiei în problema transnistreană. Radio Europa Liberă. 18.05.2010

85

Vlad Spânu: „Astfel de declarații, care sunt bilaterale, vor să demonstreze că Rusia și Ucraina sunt o forță în acest format 5+2 și de ele va depinde foarte mult cum se va soluționa problema transnistreană. Deci, într-un fel, în special Rusia își arată mușchii vis-a-vis de problema transnistreană, arătând Republicii Moldova, dar și Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene, că ei sunt cei care vor decide cum se va rezolva conflictul transnistrean. Ăsta-i mesajul politic general.”

Europa Liberă: Dar această declarație ruso-ucraineană ar conveni Chișinăului, Republicii Moldova?

Vlad Spânu: „Tot ce se declară vis-a-vis de Republica Moldova trebuie privit de Chișinău atent. Și faptul că se face referință la declarațiile semnate între fostul președinte Voronin și Igor Smirnov ne pune să ne gândim foarte mult. Fiindcă la Chișinău lucrurile s-au schimbat, este o altă conducere, însă referire se face de către Kiev și de către Moscova la niște documente care au fost semnate și erau contrare intereselor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ar trebui să urmeze și reacțiile OSCE, UE și SUA?

Vlad Spânu: „Nu vor urma. Din cauza că în aceste instituții, am în vedere OSCE, Rusia este acel actor, care își va spune cuvântul și va bloca orice inițiative, care ar veni contrar spiritului acestei declarații de la Kiev. Și nu cred că SUA va face vreo declarație, fiindcă declarația se vrea a fi, cel puțin formal, forma ei pare a fi neutră. Și se bazează pe niște principii vis-a-vis de soluționarea conflictului, care nu sunt contradictorii. Însă în esență ele sunt. Dar ținând cont de situația geopolitică, care am putea s-o discutăm acum, lucrurile nu sunt favorabile pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar ca reacție la declarația comună a președinților Federației Ruse și Ucrainei a urmat declarația vociferată astăzi de premierul Filat, care spunea că retragerea completă a munițiilor Federației Ruse din Transnistria este una dintre condițiile necesare pentru rezolvarea problemei transnistrene.

Vlad Spânu: „Aceasta este foarte important de spus. Și de la orice tribună și cu fiecare prilej pentru a da de înțeles că Moldova are niște condiții, care, dacă nu se vor implementa, nu se va putea merge înainte cu soluționarea conflictului. Și acceptarea acestor condiții trebuie să fie înțelese de toate părțile implicate.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, am reținut mai recent o declarație, făcută de domnul Kramer, fost secretar adjunct de stat pentru Afaceri Europene și Euroasiatice în Administrația Bush, care spunea că în interesul de a elimina problemele iritante de pe agenda sa cu Moscova, Administrația Obama ar putea să vândă și Georgia, și Moldova, și nu va mai cere retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Vlad Spânu: „Da, eu la asta mă refeream. Că Republica Moldova se află în fața unei situații geopolitice care nu ne este favorabilă nouă. În primul rând, ce a spus David Kramer și Administrația de la Washington, dar și cu sprijinul unor membri ai Congresului, sunt gata să sacrifice unele principii și poziții în politica externă pentru concesii din partea Rusiei. De exemplu, în problema Iranului, în problema Tratatului FACE, care se referă atât la Republica Moldova, cât și la Georgia, și la reducerea arsenalului nuclear, care acuma sunt în negocieri dintre Washington și Moscova. Deci, asta e o problemă, care există la Washington de a-și schimba relațiile cu Rusia. Dar aceste schimbări Rusia le vrea doar având niște cedări din partea Administrației și cedări în ceea ce-i interesează pe ei, la granițele imediate de Rusia. Și, în special, se are în vedere Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Aș vrea să zic și alte chestii, legate de situația geopolitică ce ține de Transnistria.

Kievul încearcă acuma să-și schimbe radical politica externă, în special în relațiile cu Rusia. Și atunci este temerea că Transnistria poate fi cedată. Sau poziția Ucrainei față de Transnistria cedată. Așa, alt bloc de probleme cu care se confruntă Republica Moldova astăzi, este în interiorul NATO și UE. Există două blocuri de țări, care unele, în special Germania, Italia, Franța, sunt într-o poziție mai flexibilă față de Rusia. Și altele, un grup mai mic, țările din Europa de Est, care au poziție mai fermă, dar care sunt în minoritate și au o pondere mai slabă. Deci, asta este un context geopolitic general, care nu este favorabil Republicii Moldova. Și noi avem foarte multe de făcut, în sensul de a convinge fiecare din aceste țări: Ucraina, NATO, Uniunea Europeană și SUA pentru a-și revedea pozițiile și a susține independența Republicii Moldova și soluționarea problemei transnistrene.”

Europa Liberă: Domnule Spânu, dar credeți că în asemenea condiții, în asemenea situație, e posibil de reluat negocierile în formatul 5+2 fără anumite condiții prealabile?

Vlad Spânu: „Formatul 5+2 trebuie de reluat. Trebuie de discutat acolo, inclusiv ceea ce se declară la Kiev sau în alte părți. Cel mai important este ca în paralel la aceste negocieri, care deseori, de atâțea ani n-au dus la nimic palpabil, în sensul soluționării problemei transnistrene, trebuie ca să se lucreze cu societatea civilă din Transnistria.”

Europa Liberă: Și chiar credeți că administrația Smirnov nu va împiedica acest lucru?

Vlad Spânu: „Întotdeauna a împiedicat și va împiedica. Însă ne-a demonstrat faptul că URSS-ul a crăpat din două considerente: una și din considerentul economic. Și al doilea din considerentul deschiderii față de lume.”