Interviu cu Monica Macovei: Moldova: o perspectivă europeană, categoric pozitivă. Radio Europa Libera. 10.06.2010.

148

Republica Moldova a ajuns, concomitent pe agenda a două foruri importante, pe cea a Comisiei Helsinki din Congresul American și pe agenda uneia dintre familiile politice a Parlamentului European. Iolanda Bădiliță a stat de vorbă la Bruxelles cu Monica Macovei, eurodeputată din Romania, despre audierile din cadrul Grupului Popular cu tema „Un an de la schimbarea pro-europeana din Republica Moldova”.

Europa Libera: Doamna Macovei, se implineste un an de cand guvernul Filat a preluat puterea in Republica Moldova. Care este perspectiva pe care acest guvern a dat-o Republicii Moldova?

Monica Macovei: O perspectiva europeana, democratie, drepturi, reforme. O perspectiva categoric pozitiva. In acest moment guvernul Filat are sprijinul tuturor institutiilor europene. Sigur ca stim din propria experienta ca reformele sunt foarte greu de facut, sunt dureroase, iar sprijinul UE depinde de continuarea reformelor.

Europa Libera: Sunteti una dintre persoanele care sprijina foarte mult acest parcurs european pe care Moldova doreste sa il aiba. Totusi, dupa cum stiti foarte bine si dumneavoastra ne asteapta niste alegeri care ar putea sa aduca la putere celalalt partid, de altfel foarte popular in Moldova, si care, se pare, nu este atat de convins de aceasta cale europeana.

Monica Macovei: Pana la urma soarta tarii este decisa de cetatenii din Republica Moldova. Problema este ca ei sa fie bine informati si sa poata decide ce viitor vor pentru ei si copiii lor. Este clar ca aceasta coalitie este prima, dupa foarte multi ani de zile, care a dat perspectiva europeana vietii oamenilor chiar daca asta nu se vede foarte direct in efectele asupra vietii multora de acolo. Dar exista aceasta speranta. Si, repet, incurajarile si sprijinul institutiilor europene este foarte mare si la nivel financiar si de asistenta tehnica si de specialitate. Iar informatiile care ne vin dinspre Comisia Europeana, adica acel nivel tehnic care verifica pe teren si lucreaza impreuna cu guvernul, sunt foarte bune. Se spune ca Moldova a facut foarte mult progres si ca a realizat, in mod concret, foarte multe lucruri.

Europa Libera: V-as intreba cum ati primit intentia doamnei Catherine Ashton de a desfiinta posturile de reprezentanti speciali ai UE in Moldova si Caucazul de Sud?

Monica Macovei: Eu, personal, foarte bine. Cred ca ambasadorul UE la Chisinau poate sa indeplineasca si aceasta functie, aceasta pozitie; inteleg ca o sa ii fie crescute puterile si mi se pare un lucru bun. Un singur reprezentant al UE asa cum este in majoritatea celorlalte state cu care avem relatii – si nu vorbesc, evident, de statele membre – este de ajuns si in acest caz nu vor mai fi probleme de coordonare.

Intr-un fel, este foarte bine pentru Moldova pentru ca tara ar intra in rand cu alte state cu care UE are relatii si in care exista o singura reprezentanta, o delegatie, a UE care se ocupa de relatia tarii respective cu UE. Iar ideea de „reprezentant special” se bazeaza pe supozitia ca in acea tara sunt „probleme speciale” pentru care ar mai trebui niste persoane si pozitii in plus. Cred ca, pur si simplu, se instaureaza o stare de normalitate in relatia UE- Moldova.

Europa Libera: Nu o sa va intreb de Transnistria dar o sa va intreb despre cazul Vardanean. Este o problema care, iata, se prelungeste; de curand autoritatile din Transnistria au anuntat ca au prelungit cu inca o luna arestul jurnalistului Vardanean. Ce stiti despre acest caz si ce informatii are UE. Ce parghii de actiune are UE daca doreste sa actioneze, desigur?

Monica Macovei: Informatiile pe care le avem sunt cele din spatiul public. Au aparut si informatii care arata si o alta fata a monedei, respectiv acele suspiciuni cu privire la alte activitati ale jurnalistului, dar dincolo de orice, nu se accepta, in nici un caz, o arestare nejustificata, nu se accepta tortura. Cand spun ca nu se accepta ma refer la institutiile europene si la Consiliul Europei, Moldova fiind o semnatara a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Revin la acest caz, relatia pe care trebuie sa o ai cu familia, faptul ca trebuie sa ti se permita sa iti vezi avocatul. Aceste drepturi i-au fost inculcate domnului Vardanean. Eu intentionez, de altfel, ca impreuna cu alti colegi sa fac o vizita la Chisinau si Tiraspol, la sfarsitul lunii iunie, inceputul lunii iulie si sigur ca voi discuta si aceasta chestiune.