Interviu cu Victor Osipov: Ilie Cazac și Ernest Vardanean vizitați în detenție de șeful misiunii OSCE Philip Remler. Radio Europa Liberă. 21.06.2010.

121

Vice-premierul Victor Osipov consideră că raportul prezentat ulterior tuturor delegațiilor OSCE este o dovadă a atenției deosebite care se acordă celor două cazuri la nivel internațional.

Victor Osipov: „Șeful Misiunii OSCE din Moldova s-a întâlnit cu ambii deținuți. Deci, i-a văzut fizic. Sunt integri. Mă rog, din punct de vedere moral, evident, nu cu cea mai bună dispoziție, ceea ce este de înțeles, dar fizic sunt integri și acest lucru este mai ales important în ceea ce-l privește pe Ilie Cazac, pe care până acum nu l-a văzut nici familia, nici avocatul ales de familie și acest fapt trezea anumite îngrijorări suplimentare. Tot aici ar fi de menționat faptul că în cadrul întâlnirii, Cazac a fost de acord să aibă întrevedere cu mama sa. Acest aspect este important, deoarece până acum se invoca refuzul lui de a se întâlni, pe când acest lucru era refuzat familiei, de fapt. Deci, iată că el și-a dat acordul, respectiv, de acum încolo, din punctul nostru de vedere, urmează ca structurile respective să ofere acces și posibilitate pentru ca mama lui să-l vadă. Dar o informație mai amplă și mai avizată despre starea sănătății n-a fost posibilă, pentru că nu s-a făcut o examinare corespunăzătoare. În general, eu v-aș sugera să vorbiți cu Philip Remler, șeful Misiunii OSCE, pentru ca să vă transmită din prima sursă ce impresii a avut”.

Europa Liberă: Din păcate, Misiunea OSCE nu poate să comunice mai multe informații, cel puțin așa ni s-a spus.

Victor Osipov: „Misiunea OSCE deja a informat, a prezentat un raport tuturor delegațiilor țărilor membre, fapt, pe de o parte, important în sensul informării, pe de altă parte, foarte concludent în ce privește atenția deosebită care se acordă acestor cazuri la nivel internațional, inclusiv datorită demersurilor întreprinse de autoritățile moldovenești. În cadrul întâlnirii pe care noi, împreună cu premierul Filat, am avut-o cu cele două doamne, noi le-am informat, în măsura în care acest lucru era posibil, despre toate acțiunile și eforturile pe care le întreprindem și public și vizibil, și într-o manieră mai discretă, dacă vreți, pentru a soluționa aceste două cazuri”.

Europa Liberă: Anterior, cele două doamne și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce au numit indiferența autorităților din Chișinău și a lipsei de atenție cuvenită față de cazurile lui Ernest Vardanean și Ilie Cazac.

Victor Osipov: „Pot să vă spun că este la înțelegerea oricui și este firesc faptul că familiile sunt îngrijorate. Dar la fel, toată lumea trebuie să înțeleagă că nu pot fi prezentate public toate acțiunile întreprinse de către autorități și de către anumite instituții implicate. Fără îndoială, efortul nostru la nivel diplomatic este mai ușor de prezentat și este un efort, aș putea să spun, de amploarea necesară, poate chiar fără precedent, dacă face excepție cazul Ilașcu, pentru că sunt niște cazuri ieșite din comun, cele două arestări ale lui Vardanean și Cazac. Însă, în rest, nimeni nu este mulțumit. Și vreau să vă spun că nici autoritățile moldovenești nu sunt mulțumite de această situație și de faptul că soluționarea ei se arată a fi, după cum ne și așteptam, destul de dificilă. De aceea, sentimentele și emoțiile celor două familii sunt de înțeles, însă guvernul are toată deschiderea și a reconfirmat astăzi acest fapt, pentru a examina și a căuta soluții la fiecare semnal venit din partea acestor două familii. Eu vreau să spun că și astăzi am avut întrevederi cu reprezentanții mai multor instituții – și care se ocupă de sănătate, și de ordinea de drept – mă refer la cazul celor doi protestatari, care sunt monitorizați și, dacă vreți, le este asigurată și securitatea și o patrulare în regim special, în cartierul în care se află locul în care ei protestează…”

Europa Liberă: …aveți în vedere familia lui Ilie Cazac?

Victor Osipov: „…da, familia lui Ilie Cazac, și o asistență, o monitorizare a stării lor de sănătate, luată la control la cel mai înalt nivel. Adică sunt o serie întreagă și de multe alte măsuri, care sunt măsuri normale pentru a oferi asistența necesară celor două familii, pentru a avea grijă ca situația să nu degenereze. Tot ceea ce noi putem face, spre regret nu putem să facem totul, nu putem să facem minuni, dar tot ceea ce noi putem să facem vă asigur că facem și familiile sunt la curent cu acest lucru”.

Europa Liberă: Dl Osipov, ați putea să confirmați că tânăra Elena Dobrovițcaia reținută pe 16 iunie la Bender a fost eliberată? Organizația PromoLex afirma că fata a fost luată ostatecă de miliția transnistreană pentru a o șantaja pe mama ei într-un dosar mai vechi legat de un accident rutier.

Victor Osipov: „Din informațiile pe care le-am primit pe linia organelor noastre de interne, a fost eliberată. Reținerea ei s-a produs sub clauza care permite reținerea pentru 72 de ore, în scopuri de – eventual sau inclusiv – chipurile, de identificare a persoanei – au așa, în acest domeniu, o asemenea prevedere care permite reținerea persoanei. Oricum, noi considerăm acest gest absolut dubios și nepermis și, iarăși, el este și monitorizat, dar sunt examinate și anumite posibilități de a elimina sursa acestei probleme”.