Interviu cu Vladimir Iastribceak: Nici trecutul și nici viitorul nu cunosc cuvântul „dacă”. Infotag. 16.06.2010.

148

Infotag: Domnule Iastrebceak, care este scopul vizitei Dvs. la Berlin?

Vladimir Iastribceak: Mă aflu aici la invitația Forumului moldo-german pentru a participa la conferința „Probleme vechi și perspective noi? Conflictul transnistrean” și a aduce la cunoștința participanților punctul nostru de vedere la acest capitol. În afară de aceasta, am avut o serie de întrevederi cu reprezentanții organelor de conducere a RFG, unde, de asemenea, am făcut un schimb util și constructiv de opinii. Ne-a fost interesant să aflăm și poziția părții germane referitor la subiectele informaționale recente, care au trezit un viu interes. Am în vedere Memorandumul semnat în cadrul vizitei în Germania a Președintelui rus Dmitri Medvedev.

Infotag: Care sînt așteptările Transnistriei în privința acestui document?

Vladimir Iastribceak: Mai întîi de toate, sperăm că acesta va fi util în calitate de parte componentă a procesului de apropiere a pozițiilor Rusiei și Uniunii Europene în această problematică. Mai ales că UE și Federația Rusă sînt cele mai importante structuri regionale, alături de Ucraina, care, la fel, tind să-și demonstreze interesul. Acest lucru l-am constatat în luna mai, cînd a fost semnată declarația comună a lui Medvedev și Ianukovici în această privință. De aceea considerăm că procesele de apropiere a pozițiilor celor mai influenți jucători regionali vor fi în beneficiul reglementării conflictului.

Infotag: În discursul Dvs. ați vorbit despre progresul notabil în procesul de negocieri între Transnistria și Republica Moldova. În ce constă acest progres?

Vladimir Iastribceak: Întrevederile la nivel bilateral au căpătat un caracter regulat. Eu nu aș spune că acesta este un proces de negocieri, ci mai degrabă o dinamică a activității bilaterale, precum și a activității cu participarea partenerilor internaționali. În special, sînt desfășurate seminare, care prezintă un interes reciproc, consultări în formatul „5+2”, care, de asemenea, au căpătat un caracter ritmic și regulat. Cu toate acestea, urmează să întreprindem încă multe acțiuni pentru ca așteptările să devină realitate.

Infotag: Există careva premise pentru ca negocierile să devină oficiale?

Vladimir Iastribceak: Nu trebuie să supraapreciem importanța formatului „5+2”. Acesta este în esență un format consultativ, creat pentru a asigura un nivel minim de contacte politice între cele două părți ale conflictului prin mediatori și observatori internaționali. Nici un fel de formate de acest gen nu vor înlocui cooperarea deplină la nivelul persoanelor împuternicite să ia hotărîri politice și să controleze executarea acestora la nivelul conducătorilor Transnistriei și Moldovei. Dar importanța formatului nu trebuie nici să o subapreciem, acesta fiind o platformă importantă pentru dialog și consultări. Însă pentru ca formatul să funcționeze este necesară o agendă. Altfel, riscăm să ne pomenim în situația din 2006, cînd formatul și-a încetat activitatea pe o perioadă destul de îndelungată.

Infotag: Conducerea Moldovei s-a schimbat. Cum a perceput acest lucru Transnistria, a avut oare vreo influență asupra conținutului negocierilor?

Vladimir Iastribceak: Noua conducere are într-o anumită măsură noi abordări. Spre regret, abordarea politică de bază a Moldovei față de problematica reglementării transnistrene nu a suferit deocamdată modificări și legea din 2005 și Constituția unitară rămîn neschimbate. Cu toate acestea, considerăm că lucrul trebuie continuat. Faptul că s-a reușit reluarea activității grupurilor de experți și soluționarea unor sau altor probleme în baza unor modele deja existente reprezintă un semnal pozitiv. Situația de viitor este deocamdată departe de stabilitate atît la Chișinău, unde începe o nouă rundă de bătălii electorale, cît și la Tiraspol, unde în decembrie vor avea loc alegeri parlamentare. Dar acest lucru nu ne scutește de responsabilitatea continuării activității pe care am început-o.

Infotag: Potrivit experților, perspectiva reală de integrare europeană a Moldovei va deveni atractivă pentru Transnistria și va contribui la unirea țării. Ce credeți despre aceasta?

Vladimir Iastribceak: Depinde ce se înțelege prin integrarea europeană, în ce calitate Uniunea Europeană este gata să vadă R.Moldova și ca vecin sau ca ceva mai mult. Aici avem un drum cu sens dublu. Poți bate la ușă cît vrei, dar dacă este închisă și nimeni nu o va deschide, aceasta va fi o perspectivă existentă, dar închisă. Referitor la faptul cum poate acest lucru contribui la unele sau alte procese politice, cel mai important nu este perspectiva pe care o are cineva, ci voința politică reală și disponibilitatea de a îndeplini înțelegerile atinse: începînd cu anul 1994 și continuînd cu declarația comună a lui Smirnov, Voronin și Medvedev din 18 martie 2009.

Infotag: Și totuși, dacă Moldova ar deveni o țară prosperă din punct de vedere economic…

Vladimir Iastribceak: Iată cînd acest lucru va fi real, atunci vom avea ocazia să discutăm mai concret. Istoria nu cunoaște cuvîntul „dacă”, nici în această situație și nici în viitor. În orice caz, poporul Transnistriei va fi cel care va decide.

Infotag: În Transnistria continuă să se afle și astăzi 20 de mii de tone de muniții rusești…

Vladimir Iastribceak: Armamentul este al fostei armate a 14-a și deocamdată problema apartenenței acestuia rămîne deschisă pentru Transnistria, căci la căderea URSS armamentul a fost împărțit conform principiului pe ce teritoriul acesta a rămas. Transnistria, în măsură egală ca și toate republicile fostei URSS, a participat la crearea complexului industrial-militar sovietic, unde au muncit transnistrenii și întreprinderile transnistrene. Nu punem problema transmiterii acestui armament în proprietatea noastră, dar punem problema achitării compensațiilor, care sînt prevăzute inclusiv în acordurile bilaterale. Deocamdată aceste probleme se află în proces de soluționare. În opinia noastră, problema privind retragerea munițiilor este legată direct de progresul reglementării conflictului, căci aceasta este un element al securității fizice garantate a locuitorilor Transnistriei.

Infotag: O parte din muniții a fost nimicită sau retrasă, în conformitate cu acordurile de la Istanbul din 1999, înainte ca Transnistria să împiedice acest proces.

Vladimir Iastribceak: Progresul în retragerea munițiilor a fost atins în perioada în care era înregistrat progres și la nivel politic. Dacă va exista vreun progres în anumite probleme politice, nu exclud că va fi înregistrat și un progres în această chestiune. Există însă principii care nu au fost stabilite nici de noi și nici acum. Aceste principii au fost puse la căderea URSS și, în opinia noastră, ele sînt destul de actuale și în situația noastră.