Interviu cu Andrei Popov: Continuăm dialogul eficient cu Ucraina. Radio Europa Liberă. 09.07.2010.

107

Andrei Popov: „în urma recentelor consultări cu colegii din Ucraina, am reușit să asigurăm garanții pentru accesul nestingherit al locuitorilor satului Palanca pe teritoriile pe care le cultivă dincolo de drum”

Ministrul adjunct de externe, Andrei Popov crede că sanitarul-șef al Rusiei și-a depășit mandatul când a spus că vinurile moldovenești sunt de proastă calitate. Andrei Popov, care este și vicepreședintele comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare comercial-economica i-a spus lui Vasile Botnaru într-un interviu difuzat aseară că, în ciuda disputelor politice, Moldova nu trebuie să piardă piața rusă.
În a doua parte a interviului, pe care vă invităm s-o ascultați în continuare, tema principală a fost relația cu Ucraina.

Europa Liberă: Tocmai când Moscova se arată nemulțumită de calitatea vinurilor, din Ucraina auzim că Chișinăul, iarăși, nu și-ar fi onorat angajamentele în legătură cu transmiterea pământului de sub șoseaua de la Palanca.

Andrei Popov: „În primul rând este vorba doar de terasament, nu de pământ. Teritoriul de sub acest sector de drum controversat rămâne teritoriul inalienabil al Republicii Moldova. La fel, ca să liniștesc ascultătorii și să aduc mai multă claritate, la fel și 900 de hectare, care sunt dincolo de acest sector de drum sunt și vor rămâne cu siguranță teritoriu al Republicii Moldova. Și mă bucur să anunț, că în urma recentelor consultări cu colegii din Ucraina, am reușit să asigurăm garanții pentru accesul nestingherit al locuitorilor satului Palanca pe teritoriile pe care le cultivă dincolo de drum, precum și un set de condiții pentru activitatea normală de zi cu zi a oamenilor din regiunea Palanca. Am vorbit și despre reluarea controlului comun pe acest sector al frontierei, un lucru care vine în interesul ambelor state.

Dar, într-adevăr, în presă se discută foarte mult. Este un subiect foarte politizat, și la Chișinău, și la Kiev, dar din motive opuse. Politicienii ucraineni acuză autoritățile de la Kiev, că ar fi cedat interesele Ucrainei Republicii Moldova. Bunăoară, atunci când s-a făcut pachetul Giurgiulești-Palanca-Basarabeasca și granița nu a fost trecută prin Basarabeasca, ci întreaga localitate a rămas în componența Republicii Moldova și e vorba de peste o sută de hectare. Atunci când s-a obținut accesul Republicii Moldova, 430 de metri, la Dunăre și s-a construit un Terminal performant petrolier și de grâne, și acum se construiește un port și un terminal de containere, ceea ce afectează direct interesele Portului ucrainean de la Reni.

Iată, politicienii de opoziție ucraineni acuză autoritățile, că au cedat interesele Ucrainei. Și atunci, în pachetul complex Palanca-Giurgiulești-Basarabeasca, Moldova ar fi primit totul ce i se cuvenea la Giurgiulești și la Basarabeasca, iar porțiunea de drum, de 7,7 kilometri, pe care Ucraina a transmis inițial Moldovei în 95, nu ar fi transmisă înapoi Ucrainei în 2002, așa cum s-a convenit.”

Europa Liberă: Ne putem aștepta ca acum Kievul va revendica revizuirea aranjamentelor?

Andrei Popov: „În pofida schimbării guvernării la Kiev, am reușit să stabilim contacte de lucru la diferite niveluri și să continuăm dialogul eficient, pe care l-am pornit cu vechea administrație. Și chiar, cum spuneam, în cazul Palancăi am reușit să punctăm o serie de prevederi avantajoase pentru locuitorii satului Palanca. Negocierile încă nu s-au finalizat. Discutăm foarte strâns subiectul Palanca și subiectul Giurgiulești, avem nevoie să confirmăm acele 430 de metri. Procesul de demarcare nu s-a definitivat, dar de facto și Portul și Terminalul funcționează și cred, că în perioada următoare vom ajunge la un compromis rezonabil. Și este foarte important, că și din partea Uniunii Europene avem susținere.

Uniunea Europeană încurajează Kievul și Chișinăul să-și reglementeze cât mai rapid, de o manieră europeană, pozițiile neconcordate, pentru a se putea concentra pe proiecte mari, strategice și infrastructură, securitate energetică, cooperare economică. Proiecte în care atât pe linia partenerului estic, cât și pe linia altor programe europene, UE ar putea să ne ajute foarte mult să trăim ca doi vecini, așa cum se obișnuiește în Europa și să nu ne împotmolim în vechile discuții și să nu îngustăm palitra de teme doar la subiectul demarcării. Ci să discutăm mai larg, strategic, să ne uităm în viitor.”