Interviu cu Oazu Nantoi: Un conflict anacronic și perspective diplomatice în raporturile dintre Chișinău și Moscova. Radio Europa Liberă. 26.07.2010.

92

Oazu Nantoi: „dacă Chișinăul va demonstra consecvență, principialitate și va fi activ în comunicarea cu toți actorii implicați, s-ar putea să se contureze o perspectivă realistă de reîntregire a Republicii Moldova și de scoatere de pe ordinea de zi a acestei probleme.”

Ministrul adjunct de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin își începe astăzi vizita de trei zile în Republica Moldova. Dl Karasin va avea întâlniri cu liderii coaliției de guvernare, cu șefii unor partide, cu deputați, dar și cu administrația autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene. Eveniment demn de așteptări sau rutină diplomatică? Discutăm în această dimineață cu analistul politic și deputatul PD, Oazu Nantoi.

Europa Liberă: Domnule Nantoi, dincolo de faptul că la Moscova vor fi plus 35 de grade astăzi și e o binecuvântare să te refugiezi diplomatic la Chișinău, unde sunt doar plus 29, ce încă că îl face pe domnul Karasin să-și viziteze partenerul strategic, Republica Moldova?

Oazu Nantoi: „Am înțeles ironia din întrebarea dumneavoastră. Se crează impresia că în ultima perioadă se întâmplă un lucru interesant și anume: importanța regimului transnistrean pentru Federația Rusă scade evident, ținând cont de ultimele mișcări care au loc la Kremlin. Este vorba de dialogul ruso-german în cadrul căruia diplomația moldovenească, bravo ei, a reușit să promoveze problema conflictului transnistrean, este vorba de noul sistem de securitate europeană promovat de dl Medvedev și existența acestui conflict anacronic cu prezența ilegală a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, contravine însăși esenței propunerilor dlui Medvedev. Este vorba de speech-ul rostit de către președintele rus Dmitri Medvedev în fața corpului diplomatic rus în cadrul căruia dl Medvedev a spus că partenerii principali ai Federației Ruse trebuie să fie țările UE și SUA.

Vreau să vă mărturisesc că în stânga Nistrului este un grup de persoane care este foarte sensibil la toate aceste schimbări în afara Republicii Moldova și toate acestei regiuni și ei sunt cam puși pe gânduri și unii se gândesc chiar la valize din nou. Rămâne de văzut care va fi esența, dar eu consider că partea moldovenească trebuie să spună clar și răspicat Federației Ruse cu orice prilej: «Stimați parteneri strategici aveți posibilitatea deocamdată să vă prezentați drept co-participanți la un proces constructiv de restabilire a integrității teritoriale a Republicii Moldova, peste un timp oarecare riscați să pierdeți și această oportunitate». Spațiul din stânga Nistrului degradează vertiginos, în opinia mea personală.”

Europa Liberă: Faptul că Federația Rusă a încetat sau a blocat temporar ajutorul financiar pe care-l acordă Transnistriei din 2008 este un semn că Moscova își schimbă ceva principial în atitudinea față de această regiune separatistă sau e vorba doar de o mică gâlceavă în familie, ca să spunem așa? Știți cum spun rușii: (милые бранятся – только тешатся!)

Oazu Nantoi: „Se cunoaște că această finanțare va fi menținută până la serbarea a așa numitei aniversări a 20-ea. La Tiraspol se consideră că după aceasta finanțarea va fi stopată. Circulă zvonuri precum că Kremlinul este foarte deranjat de faptul că unele structuri comerciale din stânga Nistrului, ținând cont de prezumția nevinovăției nu am să le spun pe nume, dar fac șotii groaznice în ceea ce privește încercările de realizare de contrabandă în Rusia. Se cunoaște că există probleme reale pentru sectorul bancar al Transnistriei, în special pentru banca „Gazprombank”, în fruntea căreia era familia Smirnov și aici trebuie să ținem cont că dl Medvedev a subsemnat un document prin care se cere ca în Rusia să fie modificată legislația pentru a evita spălarea banilor în sistemul bancar. Acolo ar putea să se depisteze scheme frauduloase cu implicarea băncilor transnistrene.

Așa că, repet, motive pentru optimism exagerat nu există dacă ne gândim din perspectia reîntregirii Republicii Moldova, consider că dacă Chișinăul va demonstra consecvență, principialitate și va fi activ în comunicarea cu toți actorii implicați, s-ar putea să se contureze o perspectivă realistă de reîntregire a Republicii Moldova și de scoatere de pe ordinea de zi a acestei probleme.”

Europa Liberă: Ați spus că finanțarea rusă sau această asistență va dura până la două septembrie. Ce se va întâmpla după această dată? Este Transnistria viabilă fără injecții financiare de la Moscova?

Oazu Nantoi: „Transnistria nu este viabilă fără injecții financiare de la Moscova și aici nu este vorba numai de acel supliment echivalent cu 15 dolari pe care îl primesc pensionarii din raioanele de est ale Republicii Moldova. Se vorbește cum că reprezentanții unor structuri cum ar fi așa-zisul Minister al Securității de Stat din stânga Nistrului în frunte cu renumitul Antiufeev, ei tot primesc un supliment direct din partea Rusiei. Dar să nu uităm că există și problema plății pentru gazul rusesc.

Administrația de la Tiraspol declară că acțiunile care aparțin întrepridnerii Tiraspoltransgaz sunt transmise în gestionare prin procură Gazpromului. Este o situație paradoxală pentru că Gazpromul sie însăși își vinde gazul, îl consumă, nu se achită și drept consecință crește datoria Republicii Moldova în fața „Gazpromului”, care încearcă să atace în instanță de judecată „Moldova-Gaz” cerând despăguburi pentru gazul rusesc consumat în Transnistria pentru care regimul de la Tiraspol de vreo 20 de ani nu se achită. Anul trecut, în 2009, doar 4 la sută din suma care trebuia să o ramburseze Gazpromului, „Tiraspoltransgaz”ul l-a achitat și nu prin mijloace bănești dar din contul tranzitului gazului rusesc prin porțiunea gazoductului care trece pe teritoriul Transnistriei.

Așa că regimul nu este viabil, regimul este fragil, este erodat de problemele interne. Cunoaștem că la 10 iulie a fost aruncat din fotoliul de președinte al partidului „Obnovlenye” Evghenii Șevciuk, care se considera principalul oponent a lui Igor Smirnov, însuși Smirnov are probleme cu mezinul familiei, Oleg Smirnov a părăsit Transnistria și nu dorește să se implice în gâlceava politică internă. La 12 decembrie vor avea loc alegeri în așa zisul soviet suprem și iarăși situația este foarte neclară. Și mai multe probleme se conturează în perspectiva anului 2011 cînd Igor Smirnov împlinește 70 de ani și Rusia va avea probleme grave în ceea ce privește realizarea operațiunii „succesorul”. Eu consider că se conturează un tablou complex dar care oferă șanse pentru Republica Moldova cu condiția că vom fi activi, consecvenți, consolidați și principiali.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, ar avea Republica Moldova acum suficiente resurse ca să administreze și o regiune destul de înstrăinată și ostilă ?

Oazu Nantoi: „În primul rând nu sunt de acord cu noțiunea că Transnistria este ostilă. Să nu uităm că majoritate populației din raioanele de Est ale Republicii Moldova sunt cetățeni ai Moldovei. Da, acolo este un segment de populație cu creierii spălați de-a binelea de propaganda locală dar în cazul când se va schimba conjunctura internațională și va deveni clar că acest regim este pe ducă, acest segment va avea de ales: fie să plece de pe teritoriul Republicii Moldova, fie să se conformeze realităților existente iar în ceea ce privește resursele interne, aveți prefectă dreptate, societatea moldovenească trebuie să discute această problemă și anume: cât ne va costa pe noi reîntregirea țării și dacă suntem noi de acord să plătim acest preț, deoarece la noi de la începutul anilor 90 există această dilemă sau să vindem portvein contrafăcut în Rusia sau să avem țară și noi nicidecum nu ne-am decis ce este pentru noi prioritar.”

Europa Liberă: Ce credeți că va decide această vizită a dlui Karasin?

Ministrul adjunct de externe Grigori Karasin la o conferință de presă la Geneva.

Oazu Nantoi: „Probabil pentru dl Karasin este important să vadă cum evoluzează situația politică internă în Republica Moldova. Eu sunt cel care de mai mulți ani consider că cheia pentru soluționarea conflictului transnistrean este la Chișinău. Dacă vom avea o guvernare competentă, cu voință politică și necoruptă prin imlicare în afaceri murdare în Transnistria, atunci aceasta va fi condiția cheie pentru soluționarea problemei transnistrene. Probabil dl Karasin vrea să vadă, să simtă încotro evoluează situația internă îndeosebi în situația când principalul partid de opoziție, în opinia mea, a comis o greșeală politică gravă ocupând poziția de boicot a referendumului din 5 septembrie.”

Europa Liberă: Dle Nantoi vă mulțumim pentru acest interviu. Reamintim că am discutat în această dimineață cu analistul politic și deputatul Oazu Nantoi.