Interviu cu Udo Burkholder: „Gestionarea integrată a graniței moldo-ucrainene: cel mai devreme în 2015”. Radio Europa Liberă. 26.07.2010.

290

Europa Liberă: Domnule Burkholder, de cinci ani ajutați Moldova și Ucraina să combată contrabanda, traficul de droguri și arme și alte forme de comerț ilicit, mai ales pe sectorul transnistrean al frontierei. Ce progrese au fost înregitrate în această perioadă?

Udo Burkholder: Statisticile și toți partenerii noștri recunosc că se observă o tendință de diminuare atît a contrabandei, cît și a crimelor tranfrontaliere în perioada în care ne aflăm aici. Am făcut eforturi atît în ceea ce ține de activitatea operațională, cît și în fortificarea capacităților și sesnsibilizarea opiniei publice. Drept rezultat am obținut o scădere a fenomenelor negative la frontieră.

Europa Liberă: Dar pe segmentul transnistrean, EUBAM continuă să colaboreze doar cu serviciile ucrainene, pentru că cele transnistrene refuză. S-a schimbat ceva între timp?

Udo Burkholder: În această perioadă, am făcut mai multe tentative pentru a stabili o cooperare între serviciile vamale. Am încercat să organizăm întîlniri reciproce, vizite aale ofițerilor vamali din Chișinău la Tiraspol și invers, însă din păcate, pot să vă zic, că semnalele din partea Tiraspolului nu au fost tocmai pozitive. Această rămîne o întrebare în suspans, deci, în care nu avem nici un progres.

Europa Liberă: Regiunea transnistreană era văzută de mulți din-afară ca o „gaură neagră” între Moldova și Ucraina. Se mai poate spune asta de cînd UE și-a trimis experții la granița moldo-ucraineană ?

Udo Burkholder: Noi niciodată n-am considerat regiunea transnistreană drept „o gaură neagră”. Desigur că noi nu avem o viziune completă a ceea ce se întîmplă aici. Dar luând în considerație datele OSCE, datele Comisiei Europene care este prezentă aici, nu cred că regiunea transnistreană ar putea fi numită așa. Cum am declarat și mai înainte oficial, nu există vreo probă privind existența unui traficul ilicit de armament în cantități mari. Am depistat careva cantități, dar foarte mici, de arme de vînătoare, muniții, dar nu în cantități foarte mari. Asta rezultă din datele comune pe care le deținem.

Europa Liberă: Deși inițial misiunea era anunțată pentru doi ani, cu posibilitatea extinderii pentru încă un an, suteți deja în Moldova de cinci ani. Mandatul misiunii a fost prelungit de mai multe ori – asta e o dovadă că lucrurile se îndreaptă cu pași rapizi, sau, dimpotrivă, că efectele sunt mult mai greu de atins decît se aștepta la început?

Udo Burkholder: Aderarea la Uniunea Europeană în general este un proces foarte îndelungat și există încă foarte, foarte multe lucruri care trebuiesc făcute. Mă tem că nici pînă în noiembrie 2011, pînă cînd a fost prelugit mandatul nostru ultima dată, nu vom reuși să finalizam tot ce ne-am preconizat. Așa că s-ar putea să fie nevoie de încă o prelungire a misiunii, pentru a realiza tot ceea ce ne-am pus în plan. Suntem într-un proces continuu, iar pe parcursul implementării unei acțiuni apar alte și alte provocări. Apare efectul de cascadă. Pot spune cert că avem sistemul preliminar de schimb de informații între sistemul vamal al Moldovei și Ucrainei, dar dacă vorbim despre un compartiment îngust cum ar fi gestionarea integrată a frontierei, aș putea să spun că această se va implementa nu mai devreme de anul 2015.