Interviu Valeriu Chiveri: Încercăm să insuflăm viață formatului de negocieri 5+2. Radio Europa Liberă. 28.07.2010.

180

Valeriu Chiveri, noul ambasador la Viena: „Cu cât rolul UE și SUA va fi mai mare, cu atât mai mult ne apropiem de o posibilă reglementare a problemei transnistrene”.

Europa Liberă: Ce vă propuneți prioritar în funcția de șef al Misiunii diplomatice a Moldovei la Viena?

Valeriu Chiveri: „Vom încerca să implicăm cât mai mult comunitatea internațională în găsirea unei soluții pentru conflictul transnistrean. Interesele mari, care se află în diferite capitale, fac ca aceste lucruri se meargă destul de greu.”

Europa Liberă: Acest format 5+2 rămâne unul eficient?

Valeriu Chiveri: „Pentru moment nu avem alt format. Lucrăm cu acest format. Încercăm să-l aducem la viață formală, să spunem așa. Deocamdată avem doar consultări neformale. Sunt sigur că este un format care poate contribui dacă nu la soluționarea deplină, cel puțin la apropierea acestui deziderat.”

Europa Liberă: Concret ce poate face Moscova? Ce poate face Kievul? Pentru că sunt vecinii imediați ai Republicii Moldova.

Valeriu Chiveri: „Ce poate face Moscova? Moscova poate face mult, cel puțin prin faptul că legăturile economice, pe care le dezvoltă Moscova cu Moldova, și inclusiv cu regiunea transnistreană, pot fi un element important în procesul de negocieri. Ucraina poate face și mai mult, ținând cont de faptul, că avem un hotar comun.”

Europa Liberă: Moscova insistă cu fiece ocazie ca să pună pe picior de egalitate Chișinăul și Tiraspolul.

Valeriu Chiveri: „Este adevărat. Lucrul ăsta îl simțim de mai mult timp. Noi avem o poziție clară în situația dată: putem fi egali la masa de negocieri, dar nu putem fi egali în situația, când Moldova este un stat recunoscut în frontierele noastre. Deci, suntem în situații absolut diferite. Nu acceptăm acest lucru.”

Europa Liberă: UE și SUA, doi observatori în cadrul procesului de negocieri în formatul 5+2. Cu ce poate Bruxelles-ul și Washington-ul ajuta Moldova pe calea soluționării acestei probleme transnistrene?

Valeriu Chiveri: „Am vedea rolul lor mai mare, rolul Uniunii Europene și al Statelor Unite. Și nu numai ca observatori, așa cum sunt ei acum.”

Europa Liberă: Chiar ca mediatori?

Valeriu Chiveri: „Nu sunt gata să spun acuma ca mediatori. Dar cu cât este mai mare rolul acestor doi actori foarte importanți, cu atât mai mult ne apropiem de o posibilă reglementare. Și rolul UE și SUA aici îl văd, în primul rând, prin contactele care le au la nivelul cel mai înalt cu Rusia și cu Ucraina, de ce nu? Cunoașteți înțelegerea Merkel-Medvedev, memorandumul lor. Deci, este un semnal clar că așa actori importanți ca Uniunea Europeană, ca Statele Unite au un cuvânt greu de spus în soluționarea problemei.”

Europa Liberă: Ce prevede această înțelegere Merkel-Medvedev, cu referire la soluționarea problemei transnistrene?

Valeriu Chiveri: „Prevede, în primul rând, o implicare mai serioasă a Uniunii Europene. Evident, în cooperare cu Rusia. Deci, lucrul ăsta nu a fost observat până nudemult, iar implicarea unei țări așa de importante ca Germania, țară foarte importantă pentru Uniunea Europeană, dă anumite speranțe, că Europa a înțeles importanța soluționării acestui conflict și dorește o implicare cât mai activă.”

Europa Liberă: Acolo la Viena, bănuiesc, o problemă pe care o s-o abordați cu regularitate va fi și încălcarea drepturilor omului în regiunea de Est a Republicii Moldova. Pentru că sunt atestate foarte multe cazuri. Avem mai recent și cazul jurnalistului Vardanean, și cazul Cazac, și încă foarte multe altele.

Valeriu Chiveri: „Guvernul actual și-a propus, aș spune, o schimbare în abordarea unor probleme legate de conflictul din Transnistria, de soluționarea conflictului. Încercăm să nu ne lăsăm provocați de mai multe acțiuni întreprinse în ultima perioadă de regimul de la Tiraspol.”