Dmitrii Danilov: Transnistria și relația sinuoasă dintre Moscova și Chișinău. Radio Europa Liberă. 11.08.2010.

122

Conflictul transnistrean este o moștenire grea pentru Federația Rusă, care nu are însă și o soluție a acestei probleme. Totodată, Rusia continuă să utilizeze Transnistria ca pe un instrument de presiune asupra Republicii Moldova, dar și asupra cancelariilor occidentale, cu toate că interesul vital al Moscovei ar fi să aibă un partener stabil de dialog la Chișinău. Este opinia expertului de securitate de la Moscova, Dmitri Danilov, de la Institutul Europei al Academiei de științe ruse, care se află zilele acestea la Chișinău, la invitația Asociației pentru Politică Externă.

În opinia lui Dmitri Danilov, relația sinuoasă dintre Moscova și Chișinău, îndeosebi în ultima perioadă, s-ar putea explica prin îngrijorările pe care Rusia le-ar avea față de viitorul politic și geopolitic al Republicii Moldova.

„Rusia se face vinovată de multe lucruri, dar în această situație, cum se și întâmplă de regulă, vinovate sunt ambele părți”, spune Dmitri Danilov. „La actuala etapă, Rusia înțelege necesitatea rezolvării conflictului transnistrean și stabilirii unor noi relații de tip nou cu Republica Moldova. Însă Moscova nu dispune de o strategie clară în acest sens. Pe de altă parte, nici Republica Moldova nu dispune de un program de dezvoltare a relațiilor sale cu Rusia”, spune expertul.

În aceste condiții, Rusia continuă să utilizeze conflictul transnistrean ca instrument de presiune politică asupra Moldovei. Însă relația Moscovei cu Chișinăul, potrivit lui Dmitri Danilov, ar putea fi mult mai clară, dacă autoritățile moldovene ar dispune de o strategie clară și în raport cu Uniunea Europeană, în care să se spună clar ce își dorește Moldova de la procesul de integrare europeană – o colaborare mai strânsă cu Europa, colaborare ce și-o dorește de altfel și Federația Rusă în idea modernizării țării, sau perspectiva aderării Moldovei la Uniunea Europeană fie și una mai îndepărtată?

Dmitri Danilov: „Sigur că se ține cont și de factorul creșterii dispozițiilor pro-românești din Moldova. Acum în Moldova au loc procese politice importante. Va fi un referendum și alegeri. Cine poate oferi acum garanții pentru respectarea neutralității militare a Republicii Moldova? În actuala situație, conflictul transnistrean devine singura garanție că statutul de neutralitate al Moldovei nu se va schimba”.

Expertul în probleme de securitate de la Institutul Europei al Academiei ruse de științe zice că principalul interes al Rusiei este consolidarea statalității Republicii Moldova și dezvoltarea ei stabilă și previzibilă. După experiența relațiilor cu Georgia, spune Dmitri Danilov, Rusia preferă să aibă la Chișinău un partener de discuții, decât să nu aibă cu cine discuta. Comportamentul Moscovei, crede expertul, are explicații și în contextul mai larg al unui nou tip de relații pe care Rusia și Uniunea Europeană încearcă să-l edifice prin prisma unui posibil parteneriat pentru modernizare.