După o vizită la Bruxelles, premierul Vlad Filat a promis că moldovenii vor scăpa de vizele europene într-un an și jumătate. Filat a spus că a ajuns la această prognoză urmărind experiența altor țări pe care Uniunea Europeană le-a scutit până la urmă de viză. Premierul a mai spus că liderii europeni cu care s-a întâlnit la Bruxelles au promis sprijin Moldovei nu doar în privința liberei circulații, ci și a depășirii dificultăților economice. Liderul Partidului Democrat Marian Lupu a făcut însă, aproape concomitent, o pledoarie pentru cultivarea relațiilor cu Federația Rusă.
Revenit dintr-o vizită la Moscova unde a încheiat un acord de parteneriat politic între partidul său și „Rusia Unită”, partidul premierului rus Vladimir Putin, Lupu a sugerat că moldovenii pierd prea mult timp în așteptarea integrării europene și cu „iluzia unificării cu România”, și ar trebui să înțeleagă importanța unei relații „pragmatice” cu Moscova. Republica Moldova între Est și Vest și este tema noastră de discuție din această dimineața cu Igor Corman, președintele Comisiei parlamentare de Politică Externă și Integrare Europeană , unul dintre fruntașii Partidului Democrat.
Europa Liberă: Domnule Corman, șpagatul și în sens politic și nu neapărat gimnastic și între Est și Vest a fost dintotdeauna un fel de exercițiu pe care orice guvernare de la Chișinău a fost nevoită să-l execute. Politicienii ca politicienii, mă rog cu mai multă sau mai puțină îndemânare în acest sens. Dar dacă vorbim de cetățenii simpli, și dacă admitem că ei trebuie să aleagă ca opțiune între două priorități pentru viitorul lor: ce credeți că așteaptă ei de la Est și de la Vest?
Igor Corman: Da, este o întrebare foarte bună și eu vreau să vă spun că constat cu regret că la începutul secolului 21 noi suntem atît de mult confruntați cu această întrebare tradițională și quo vadis Moldova? și spre est sau spre vest? Or, eu cred că deja a venit timpul ca să nu mai avem o astfel de abordare. Dacă vă referiți la ultimele evenimente care au avut loc și dicuții din societatea noastă, ce vreau să vă spun este că, da fapt, eu cred că interesul național este cel care trebuie să ghideze atît formațiunile politice, cît și politicienii. Cred că asta pînă la urmă așteaptă și cetățenii noștri.
Care este interesul nostru național? Sigur că integrarea europeană, dar pe lîngă asta este și un interes național să avem relații foarte bune și cu țările noastre vecine și și cu România, și cu Ucraina și fără îndoială cu Federația Rusă. Deci, eu nu aș spune că este vorba despre un șpagat, de o echilibristică, dar de o politică externă echilibrată, în sensul bun al cuvîntului, și de urmărire a interesului nostru național.
Europa Liberă: Da… să admitem că nu există nu dilemă nici pentru cetățeanul simplu și, totuși, ce așteaptă omul de la Briceni sau Giurgiulești de la Est, de exemplu, și de la Vest, respectiv?
Igor Corman: Eu cred că omul, atît de la Briceni, cît și cel din altă parte, așteaptă o viață mai bună, în primul rînd. Deci, noi cînd vorbim despre integrare europeană, ce înseamnă asta pentru omul simplu ? Își dă el seama neapărat despre toate aceste procese, ce trebuie noi să realizăm pe plan intern în primul rînd pentru ca să ajungem în UE? În primul rînd, îl interesează nivelul de viață, salariul, o societate normală, democratică, un stat de drept și să fie legea în capul mesei și ș.a.m.d. Or, noi știm că putem obține toate aceste lucruri anume în procesul de integrare europeană, chiar dacă și acolo, în Europa, nu sunt toate perfecte. Dar știm că omenirea încă nu a inventat nimic mai bun, prin urmare ne oricentăm într-acolo unde considerăm că vom putea ajunge în rînd cu lumea, cum se zice la noi. Pe de altă parte, să nu uităm de interesele noastre economice, interesele noastre comerciale. Sigur că an cu an crește exportul, importul, volumul comercial cu țările din Uniunea Europeană, dar pe de altă parte piața din Est rămîne și va fi în viitor o piață foarte importantă, nu doar pentru noi, ci și pentru țăările UE…
Europa Liberă: Dle Corman, președinte Lupu deplângea într-un fel și sau cel puțin așa s-a înțeles și după revenirea de la Moscova la sfârșitul săptămânii , absența unor și cum a spus domnia sa și „politicieni maturi, profesioniști și responsabili care știu să considere importanța unei relații privilegiate, mai ales cu o mare putere cum este Rusia”. Or fi fiind destui politicieni care nu întrunesc asemenea calități… Dar cum, concret, din punctul Dvs. de vedere se manifestă eventuala desconsiderare a importanței relațiilor privilegiate cu marea putere Rusia?
Igor Corman: Uita-ți-vă pe exemplul Parditului Democrat. Acum, cînd am fost la Moscova și dl. Lupu a semnat cu dl. Grîzlov acest important acord de cooperare cu „Rusia Unită”, partidul puterii din Rusia, care a semnat acest acord cu un partid și Partidul Democrat, care face parte din alianța de guvernare din R. Moldova și am observat iarăși multe comentarii care pun în discuție anumite formule, anumite etichetări și de „partide prorusești”, „partide proeuropene”. Eu cred că este vorba de fapt de un complex de care noi demult trebuie să ne debarasăm.
Pentru că, repet, chiar dacă vedem, pe exemplul Partidului Democrat, că același Partid Democrat a semnat mai multe acorduri cu partide social-democrate, partide socialiste din Europa, care a devenit în iunie anul curent membru al Internaționalei socialiste, vom semna în timpul apropiat un astfel de acord și cu partidul democrat din Italia și pot să aduc mai multe exemple și dar aceste lucruri au rămas oarecum neobservate. Acum, cînd am ajuns la această înțelegere cu „Edinaia Rossia”, imediat au început iarăși astfel de discuții în societate. Prin urmare, eu cred că este vorba despre un complex, de care trebuie să ne debarasăm, și trebuie să știm că interesul național este cel care trebuie să ne ghideze și să nu punem iarăși întrebări legate strict de vectorul est sau vectorul vest…
Europa Liberă: Când se spune că, din nefericire, politica externă moldovenească „nu este făcută pentru cetățeni, ci pentru interesele celor care se află în funcții” , Dvs., ca diplomat, cum ați descifra, despre ce interese ale celor aflați în funcție ar putea fi vorba?
Igor Corman: Eu, ca să fiu sincer, nu pot să nu recunosc faptul, și cred ar trebui să o facă toți politicienii și cu părere de rău noi tot acest an ne aflăm practic într-un fel de proces electoral și cu mare părere de rău și de fapt din aprilie anul trecut noi suntem în parmanentă campanii electorale și pe alocuri, cred eu, pot fi sesizate anumite acțiuni, și pe plan intern, care au această tentă electorală. Eu nu o spun neapărat în sens negativ, pentru că există diferite partide politice și toți încearcă să se profileze mai bine. Este doar o constatare și cred că aceasta s-a avut în vedere…
Europa Liberă: Dle. Corman, ați remarcat un pic mai sus că e o atenție oarecum poate exagerată față de acest acord în comparație cu alte acțiuni ale liderului PD, dar, este totuși vorba despre un subiect mai sensibil. În acordul de cooperare între Partidul Democrat și Partidul „Edinaia Rossia”, semnat săptămâna trecută la Moscova, se menționează între altele că și citez și „legăturile dintre partide sunt o parte importantă a relațiilor moldo-ruse, menite să contribuie la dezvoltarea lor multilaterală”. Dar imediat după semnarea acelui acord, serviciul de presă al „Edinaia Rossia” a dat un comunicat despre întrevederea adjunctului secretarului prezidiului acestui partid, Konstantin Kosaciov cu președintele partidului „Obnovlenie” din Transnistria, și citez cum a fost scris, „președintele Sovietului Suprem al Republicii Moldovenești Nistrene, Anatoli Kaminski”. Este cumva vorba de un alt aspect, mai nuanțat, al „dezvoltării multilaterale a relațiilor moldo-ruse”?
Igor Corman: În primul rînd, nu consider că este o atenție exagerată față de acest acord. Este și normal, asta încă o dată denotă cît de importante sunt relațiile noastre cu Federația Rusă. Prin urmare se acordă o atenție sporită acestui subiect. Dar spuneam că nu s-a acordat aceeași atenție în cazul altor acțiuni, pe dimensiunea vestică. Asta era ideea.
Europa Liberă: Da, precizarea este potrivită. Mulțumesc.
Igor Corman: Acuma, ceea ce spuneață dv. și da, dl. Konstantin Kosaciov, care este președintele Comisiei pentru politică externă a Dumei de stat și ne-a informat despre faptul că va avea o astfel de întîlnire. De altfel, toate accentele care au fost puse în cadrul discuției se încadrează perfect în poziția pe care noi o cunoaștem și poziția oficială a Federației Ruse privind soluționarea conflictului transnistrean. Pe de altă parte, vreau să vă spun că toate aceste convorbiri care au avut loc la Moscova cu conducerea partidului „Edinaia Rossia” au avut accente pozitive și dacă ați observat în paralel cu cu această vizită a avut loc vizita la Moscova a viceprim-ministrului, ministrului economiei, Valeriu Lazăr, și dacă inițial era preconizată participarea sa la reuniunea CSI, ad-hoc au apărut și un program bilateral.
Nu știu dacă ați observat din presă, dar au avut loc și întrevederi importante cu dl Șuvalov și viceprim – ministrul rus, cu dl. Primakov…Și în cadrul acestor discuții putem constatat că de fapt au fost date niște indicații importante din partea guvernului rus către autoritățile ruse ca să fie deblocate unele probleme pe care le avem noi în ultima vreme. Or, noi știm că aici sunt două compenente și una politică și una tehnică. Iată că noi avem acum încrederea și speranța că această componentă politică acuma dispare, urmînd ca în viitorul cel mai apropiat experții noștri, autoritățile din ambele țări să ajungă la finalizarea înțelegerilor dintre ambele țări. Prin urmare, eu aș lua-o așa, într-un context mai larg – multe chestiuni sunt privite pe alocuri ca unele cu iz electoral acum, în prag de campanie. Dar eu zic să le separăm totuși de niște acțiuni care au fost din timp planificate, niște acțiuni care își au acum o anumită finalizare și sloganele strict electorale…
Europa Liberă: Domnule Corman, vă mulțumim mult că ați fost cu noi în această dimineață și vă urăm o săptămână pe potriva celor mai bune așteptări ale Dvs.