Convenția Națională pentru Integrarea Europeană: parteneriat moldo-slovac pentru impulsionarea adoptării acquisului comunitar. IDIS Viitorul. 9 noiembrie 2010.

156

„Convenția Națională pentru Integrarea Europeană” și un proiect care își propune să susțină și să dea impuls procesului de adoptare a legislației europene în Republica Moldova și a fost lansat azi, 9 noiembrie 2010, la Chișinău. Inițiativa este bazată pe un parteneriat între experții guvernamentali și non-guvernamentali din Moldova și Slovacia. Astfel, proiectul este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Asociația pentru Politică Externă și Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei.

Scopul inițiativei este de a stimula dezbateri ample și de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale cu participarea societății civile în vederea adoptării și implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova. Proiectul, cu o valoare de 85.000 de euro, are o durată de un an și va finaliza pe 30 septembrie 2011. Urmează a fi lansat și site-ul oficial al Convenției Naționale pentru Integrarea Europeană.

La deschiderea evenimentului, Președintele Comisiei parlamentare al RM pentru politică externă și integrare europeană, Igor Corman, a afirmat: „Este o onoare să particip la lansarea acestui proiect important, fiindcă este o contribuție concretă în realizarea scopului nostru de integrare plenară în Uniunea Europeană. Vreau să aduc mulțumiri Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Slovace, care finanțează această inițiativă. Sunt sigur că Convenția Națională pentru Integrarea Europeană va servi drept punte de legătură și de comunicare între experți și decidenți, prin dezbaterile ample.”

Omologul său, Președintele Comitetului pentru Afaceri Europene din Slovacia, Ivan Å tefanec, a subliniat că este onorat să fie prezent la inaugurarea unui proiect care și-a demonstrat deja utilitatea în Republica Slovacă: „Sunt sigur că această inițiativă va fi una de succes, în sensul apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Or, asta presupune stabilitate și prosperitate. Sunt încrezător în istoria de succes a Moldovei, tot este posibil și depinde atât de voința politică, cât și de susținerea de către cetățeni a ideii de integrare. Drumul parcurs de voi toți are toate șansele să fie de succes”.

„Este o plăcere să fiu aici azi la inaugurarea acestui proiect ambițios, susținut generos de partea slovacă, care își propune să faciliteze integrarea europeană a Republicii Moldova și să consolideze eforturile autorităților și societății civile. Experiența de succes a Slovaciei este utilă Moldovei și apreciem bunăvoința de a o împărtăși, ceea ce demonstrează solidaritatea Republicii Slovace.”, a declarat viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM, Natalia Gherman, în cuvântul său de salut.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Slovace, Mikuláš Dzurinda a accentuat: „Simt voința politică și motivația de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Iată de ce suntem gata să vă ajutăm cu ce putem. Convenția Națională pentru Integrarea Europeană reprezintă o platformă de comunicare, bazată pe dezbateri constructive. Sunt sigur că va fi de ajutor. E nevoie de angajament și comunicare între experți și decidenți.”

În cadrul proiectului „Convenția Națională pentru Integrarea Europeană” vor fi constituite și mobilizate trei grupuri tematice de lucru:
a)Grupul de lucru pe vize, frontiere și Transnistria;
b)Grupul de lucru pe agricultură și dezvoltare regională;
c)Grupul de lucru pe comerț, servicii, concurență.

Grupurile de lucru se vor întruni în câte patru mese rotunde, care se vor desfășura atât în Chișinău, cât și în alte localități. Participanții la mesele rotunde se vor axa pe problemele presante ce țin de adoptarea și implementarea acquis-ului comunitar, negocierea și semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb, introducerea regimului liberalizat de vize. Ca rezultat, vor fi elaborate recomandări, care vor fi propuse ministerelor de resort. Recomandările vor fi compilate într-o publicație, care va fi prezentată public la conferința finală din septembrie 2011.

Președinția Convenției Naționale pentru Integrarea Europeană este asigurată de Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, negociator-șef al delegației RM al Acordului de Asociere RM-UE. Activitatea celor trei grupuri de lucru va fi prezidată de doi co-președinți, reprezentând societatea civilă și, respectiv, structurile guvernamentale. Co-președinții vor fi selectați în mod democratic de către experții implicați în proiect. Înscrierea la mesele rotunde a experților autohtoni se va face în mod transparent, în urma publicării unor apeluri deschise. Deciziile în grupurile de lucru vor fi luate prin vot.