Interviu cu George Dura: „Trebuie să aibă loc limpezirea situației pe plan intern”. Radio Europa Liberă. 28.11.2010.

182

George Dura: „În ultimul an, Moldova a demonstrat că poate fi un partener serios al UE și poate parcurge drumul spre integrare europeană”

Invitatul acestei editii este domnul George Dura, cercetator la Centrul pentru Studii Politice Europene de la Bruxelles.

Europa Liberă: Va propunem sa incepem aceasta discutie pornind de la miza acestui scrutin parlamentar. In general, alegerile din Republica Moldova pina acum erau urmarite cu mai multa atentie si interes in exterior, doar din doua capitale – la vest Bucuresti, la est Moscova. De aceasta data miza parte mult mai mare. Sa continuam sirul capitalelor… Washington, Bruxelles. Ce asteapta Uniunea Europeana de la aceste alegeri ? Moldova neavind nici macar statutul de tara candidata la Uniunea Europeana. Si totusi…

George Dura: Si totusi… Eu cred ca in ultimul an, mai ales, Moldova a demonstrat ca poate fi un partener serios al Uniunii Europene si poate parcurge drumul spre integrare europeana si cine stie, mai incolo, spre o aderare, cu destul de multa seriozitate. Acum, toate eforturile care au fost depuse in ultimul an, mai ales, trebuie sa fie fructificate si in continuare. Pentru aceasta trebuie sa vina la putere, sa fie un guvern stabil in urmatorii 4 ani, ca sa se faca reformele necesare, sa se negocieze toate acordurile necesare care deja sunt in proces de negociere si asa mai departe. Trebuie sa fie deci o limpezire a situatiei pe plan intern, pe plan politic, si pe plan extern, ca sa poata Moldova sa faca fata, sa nu spun, obstacolelor, dar tuturor oportunitatilor care se gasesc in fata ei.

EL: Dar este oare Moldova un element esential in constructia unei vecinatati sigure pentru Uniunea Europeana ?

George Dura: Eu cred ca mai ales dupa alegerile din Ucraina Moldova a devenit un partener cheie, care are efectul de a da incredere si de a da mai multa credibilitate politicilor Uniunii Europene fata de partenerii din Est. Deci, in sensul acesta, Moldova ar trebui sa faca tot ce poate, sa devina un „success story” pentru Parteneriatul Estic, si in sensul asta are tot sprijinul si toata sustinerea nu numai a Uniunii Europene dar si a comunitatii internationale mai largi, mai ales a Statelor Unite si a altor state democrate.

EL: Electoratul din Republica Moldova cumva este divizat intre coalitia aflata la putere care pledeaza pentru apropierea de Uniunea Europeana si comunistii care si ei militeaza si pentru integrare europeana, dar si pentru consolidarea legaturilor cu Federatia Rusa. Nu de putine ori s-a spus ca alegerea moldovenilor este intre viitor si trecut. Ce-ar insemna un vot pentru viitor sau unul pentru trecut ?

George Dura: Cred ca moldovenii trebuie in primul rind sa mearga cu totii la vot si sa voteze pentru modernizarea tarii lor, pentru iesirea din saracie si din criza economica si pentru integrarea in Uniunea Europeana. Asta e singura cale de viitor. Eu nu vad un plan B, nu vad un fel de alegere, de a merge si cu Estul si cu Vestul. Cred ca aceste idei sunt destul de expirate la ora actuala si nu mai au viitor si cred ca trebuie sa se axeze pe modernizarea tarii cu sprijinul Uniunii Europene si sa mearga spre integrare. Caci se vede unde se afla toate statele cu adevarat democratice si dezvoltate economic si pe plan politic si pe plan social, toate se afla in Uniunea Europeana si acolo trebuie sa fie tinta si a Moldovei. Si in sensul asta, alegatorii trebuie sa dea votul lor partidelor care cu adevarat, si nu numai asa, in treacat, militeaza pentru aceasta optiune.

EL: Acum un an, daca imi amintesc eu corect, la alegerile precedente, chiar Dumneavoastra, domnule Dura, sugerati ca interese de natura economica fac ca Uniunea Europeana sa nu vrea sa isi strice relatia cu Federatia Rusa din cauza Republicii Moldova. Mai mentineti acest punct de vedere ?

George Dura: Sigur ca si asta este o realitate pina la urma, dar se vede totusi o destindere in relatiile, mai ales pe plan de securitate, si pe plan economic intre statele membre ale EU si Rusia. Nu mai sunt tot felul de blocade economice si declaratii ostile intre rusi, polonezi, finalandezi… tarile baltice si asa mai departe. Toata situatia aceasta s-a mai aplanat, ceea ce deschide si posibilitatea Uniunii Europene sa dezvolte cu adevarat relatiile ei cu Republica Moldova. Sa nu uitam ca Uniunea Europeana, SUA, FMI-ul, Banca Mondiala si asa mai departe, au facut, vor sa acorde pina la 1,9 miliarde de dolari, se pare, Moldovei in urmatorii ani si sa ne gindim ca de unde vin banii, vine si sustinere politica. Cred ca si in aceasta directie trebuie sa se indrepte si Republica Moldova.

EL: Bine, dar sunt concurenti electorali inscrisi in cursa care pledeaza pentru integrarea Republicii Moldova intr-un EU numarul 2… adica considera ca Moldova impreuna cu alte republici din spatiul ex sovietic trebuie sa formeze Uniunea Est Europeana, dupa analogia Uniunii Europene occidentale. Ar fi o reintegrare in doua etape in spatiul estic: la prima etapa ar fi aderarea la uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, apoi formarea uniunii politice dupa exemplul si principiile Uniunii Europene. E posibil ? Ar fi avantaje? Dezavantaje ? E o incurcatura pentru cel care ajunge astazi la urma de vot ?

George Dura: Nu. E un dezavantaj major si ar insemna ca Republica Moldova isi amina o eventuala aderare cu 50 de ani, sau pentru totdeauna. Sunt acele doua chestiuni compatibile sau se merge pe integrarea europeana sau ramine Moldova un stat pe jumatate dezvoltat la marginea Europei si fara sustinere politica de niciunde. Eu cred ca aici trebuie sa se sesizeze si clasa politica dar mai ales cetatenii Moldovei ca nu mai e posibil sa se mearga pe doua cai. Si cred ca in sensul acesta liderii politici din acest an, care au negociat cu Uniunea Europeana mai multe acordruri si mai negociaza, au inteles treaba asta si Uniunea Europeana, pe de alta parte, a marit sprijinul pe care il acorda Republicii Moldova. Vedem si la ultimele declaratii din Consiliul EU din octombrie, declaratiile au fost foarte, foarte pozitive, si asta inseamna ca Uniunea Europeana chiar crede ca se poate. Ca se poate mai departe cu integrarea europeana a Moldovei si in sensul acesta nu cred ca Moldova va mai avea optiunea de a merge cu tot felul de grupari regionale din spatiul post sovietic.

EL: Domnule Dura, rezultatul alegerilor de azi, spun observatorii, nu va aduce schimbari spectaculoase in configuratia politica a legislativului de la Chisinau unde ar urma sa fie prezente practic, aceleasi formatiuni politice ca si pina acum, poate cu exceptia Aliantei Moldova Noastra. Ce aliante previzibile pot fi create dupa acest scrutin electoral ?

George Dura: Totul depinde si de distributia voturilor. Nu s-a lamurit treaba asta si nu stiu cita incredere putem avea in sondaje – marja de eroare si asa mai departe. Dar cred ca scenariile sunt destul de clare: exista o continuare a Aliantei actuale, fara AMN sau si cu AMN, sa vedem ce va fi si acolo, dupa aceea mult trimbitata posibila alianta intre PDM si PCRM. Eu totusi ramin sceptic la acest scenariu. Si din punct de vedere al distribuirii voturilor ce va fi, presupun ca acolo, daca vor fi destule mandate pentru a alege presedintele cu o alianta actuala, adica PL, PDLM si PDM, atunci nu cred ca ar mai fi cazul sa se negocieze si cu comunistii. Si cred ca acesta va fi scenariul cel mai probabil. Acum, alte scenarii exista si sa vedem. Miza imediata este alegerea presedintelui si acolo se va juca „jocul aliantelor”. Deci, ideea e ca oamenii sa meraga la vot sa voteze viitorul lor si sa se gindeasca acum sa voteze cu partide politice europene, cu adevarat europene, care pot scoate Moldova din saracie si pot moderniza Moldova. Si sa o aduca mai aproape de standardele europene, standardele democratice, standardele economice, sociale si asa mai departe. Si in sensul asta cred ca cea mai buna optiune este continuarea Aliantei sub o forma sau alta, dar Alianta aceasta pro europeana.

EL: Mai nou, mai multi vorbesc despre crearea unei coalitii nationale unde sa fie cooptate toate partidele care vor accede in parlament. Cum priviti un asemenea scenariu ?

George Dura: Nu cred ca ar fi neceasr. Asemenea aliante se prabusesc dupa un anumit timp, adica, destul de usor. Cred ca, daca pentru alegerea presedintelui nu vor fi suficiente mandate, se poate gasi un candidat de compromis, se poate face un fel de alianta, in sensul alegerii presedintelui, nu alianta pentru guvern. Alianta trebuie sa fie facuta intre partide care sunt pe o linie politica, idelogica, mai mult sau mai putin similara, care au aceleasi obiective si acum aliante ad hoc pentru alegerea presedintelui sau, stiu eu – pentru modificarea Constitutiei sau tot felul de alte aliante ad hoc, se pot gasi ad hoc, nu trebuie sa fie o alianta batuta in cuie, cum ar fi.

EL: Multi votanti ar avea o neincredere fata de toate partidele politice din Moldova pentru ca oamenii sunt preocupati mai mult de dificultatile traiului zilnic, cum ar fi cresterea preturilor sau pensiile mici. Multi spun ca nu isi doresc decit stabilitate si progres economic. Ce-i sfatuiti pe cei care inca nu au luat o decizie pina la aceasta ora, 13 si 25 de minute ?

George Dura: Cred ca asa cum si liderii politici trebuie sa se maturizeze in continuare, adica si scena politica din republica Moldova, care deja s-a maturizat mult fata de ultimii ani, asa trebuie si electoratul si cetatenii Republicii Moldova sa se maturizeze politic, sa isi dea seama ca ei detin viitorul in miinile lor si mai ales in zile de vot cum e astazi si sa voteze pentru viitorul lor si in sensul asta cred, inca o data, Alianta a facut cit a putut in opinia mea in ultimul an, sa nu uitam ca era descrestere economica in 2009 s-a ajuns totusi la o anumita crestere economica, s-a gestionat totul cu un mare deficit bugetar, faptul ca guvernul actual a fost agreat in Uniunea Europeana si in alte capitale vestice a insemnat si ca s-au adus bani in Moldova si asa mai conteaza si capitalul politic pe care ti-l creezi in exterior si cred ca asta i-a reusit foarte bine guvernului Filat si ceea ce nu au reusit comunistii in 8 ani de zile. Deci, in sensul asta cred ca s-au facut lucruri si daca voteaza oamenii se pot face si mai multe.

EL: Multumim foarte mult. De obicei se spune ca guvernele rele sunt alese de catre cetatenii buni care nu voteaza.