Guvernul de la Chișinău a semnat o decizie care prevede restabilirea legăturii telefonice directe între malurile drept și stîng ale Nistrului, ceea ce ar însemna convorbiri telefonice mai ieftine și servicii mai calitative. Conexiunea directă între rețelele de telefonie de-o parte și de alta nu există din septembrie 2003. Ce urmează acestei decizii a căutat să afle corespondenta noastră Lucia Diaconu de la expertul Radu Vrabie de la Asociația pentru Politică Externă.
Radu Vrabie: Guvernul a făcut un pas în întîmpinare, acuma e nevoie și de acțiuni concrete din partea administrației de la Tiraspol ca și din punct de vedere tehnic să se poată realiza toate detaliile necesare ca acest lucru să se întîmple. Dar este un lucru fezabil în următoarea perioadă.
Europa Liberă: Acuma am înțeles că se așteaptă ca operatorii de telefonie fixă din stînga Nistrului să se înregistreze la Chișinău.
Radu Vrabie: Am înțeles și eu că este nevoie de o cerere de la ei. Eu știu că există doar o formă prin care agenții economici din Transnistria se înregistrează la Chișinău, așa cum se înregistrează și alte companii. Ambele părți, și operatorii din Chișinău, și operatorii din Tiraspol, și populația au de pierdut din cauza regimului existent pînă acum. Eu cred că este un lucru tehnic și nu văd mari impedimente, doar din rea voință s-ar putea ca acest lucru să nu să se întîmple. Dar eu îmi exprim speranța că nu vor exista asemenea forțe.
Europa Liberă: Cum s-a ajuns la această situație?
Radu Vrabie: Această lipsă de comunicare între maluri a apărut la începutul anilor 2000. În 2003 a fost întreruptă în general legătura. S-a început de la anumite încercări ale Chișinăului de-a controla întreg spațiu informațional al regiunii transnistrene. Din cîte cunosc, agenții economici din Transnistria au stații mult mai puternice ca aici la Chișinău, ceea ce a făcut ca pe un timp și aici în RM să avem probleme de comunicare chiar în interior, pe malul drept al Nistrului. S-a ajuns la o ignorare totală. Mai mult ca atît, a existat acel scandal cînd compania din Tiraspol Interdnestrcom a încercat să cumpere o licență pe malul drept al Nistrului. A plătit 1 milion de dolari, licența nu le-a fost eliberată și nici banii n-au fost întorși. Ceea ce a constituit un motiv în plus pentru administrația de la Tiraspol să rupă legăturile cu Chișinăul. De atunci sîntem ostatecii acestei situații. Probabil că lumea care nu sună în Transnistria nu știe că sunetele sînt efectuate prin operatori străini sau prin telefonie IP, cu multe cifre înaintea numărului obișnuit. Costurile de asemenea sînt mult mai ridicate decît costurile care puteau să fie. De aceea, eu cred că asemenea scandaluri și asemenea situații neplăcute sînt la mîna celor care nu-și doresc reintegrarea RM, în special mă refer la anumite forțe de la Tiraspol. De aceea, ceea ce trebuie să facă guvernul RM, Biroul pentru reintegrare este să continue această linie și să poată atrage partenerii de la Tiraspol într-un dialog. Căci numai prin dialog putem să obținem rezultate vizibile.