Victor Chirila: Concluziile Consiliului UE sunt un succes al diplomației de la Chișinău. Info-Prim-Neo. 03.11.2010.

112

Concluziile Consiliului UE cu privire la Republica Moldova din 25 octombrie sunt un succes al diplomației de la Chișinău, succes care nu ar fi fost posibil fără reformele întreprinse în ultimii 5 ani. Declarația a fost făcută, miercuri, de directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE),Victor Chirilă, la o nouă ședință a Clubului de presă al APE, transmite Info-Prim Neo.

În opinia experților APE, UE și-a reconfirmat decizia fermă de a aprofunda relațiile cu Republica Moldova și de a continua să acorde asistență financiară și tehnică pentru implementarea reformelor pe care Chișinăul și le-a asumat în raport cu Uniunea Europeană. Miniștrii de externe ai UE au încercat să transmită Republicii Moldova mesajul că aprofundarea relațiilor dintre cele două părți este direct proporțională cu angajamentul Moldovei de a continua calea reformelor și voința politică de a duce la bun sfârșit reformele asumate pe parcursul acestui an.

,,Comisia Europeană a fost chemată de către miniștrii de externe ai țărilor membre ale UE să creeze directivele pentru începerea negocierilor privind crearea zonei de comerț liber și aprofundat, ca parte integrantă a acordului de asociere cu Republica Moldova. Aceste negocieri vor începe de îndată ce condițiile vor fi satisfăcute. Comisia Europeană nu face trimitere la condițiile de care este vorba. Dar pe lângă condițiile tehnice pe care Chișinăul va trebui să le satisfacă, e vorba și de situația politică din țara noastră”, a subliniat directorul executiv al APE.

Expertul consideră că Republica Moldova ar putea obține planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize doar după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, atunci când va fi clară structura viitorului Guvern, pe când Ucraina l-ar putea obține deja în luna noiembrie.

Victor Chirilă conchide că la 25 octombrie Consiliul UE la nivel de miniștri de externe a trasat 3 obiective de bază în ceea ce privește relațiile UE și Republica Moldova. Primul se referă la asocierea politică și integrarea economică cu UE, iar al doilea și la lansarea etapei operaționale a dialogului privind liberalizarea regimului de vize, care este o perspectivă pe termen lung ce ar putea depăși mandatul celor două președinții a UE din anul 2011, cea a Ungariei și Poloniei. Ultimul obiectiv trasat este începerea negocierilor asupra zonei de comerț liber, aprofundat și comprehensiv ca parte a Acordului de Asociere.

La 25 octombrie curent Consiliul UE la nivel de miniștri de externe a recomandat Comisiei Europene să înceapă elaborarea foii de parcurs pentru Republica Moldova în ceea ce ține de liberalizarea regimului de vize și crearea zonei de comerț liber și aprofundat. La reuniunea grupului de prieteni ai Republicii Moldova din cadrul UE, din 30 septembrie de la Chișinău, ministrul de externe al Italiei franco Frattini declara că cetățenii moldoveni ar putea circula liber în UE în cel mult 18 luni de la data obținerii foii de parcurs pentru regimul de vize.
Acesta a fost al cincilea Club de presă organizat de APE cu susținerea Fundației Friedrich Ebert Stiftung. Proiectul este destinat îmbunătățirii dialogul cu jurnaliștii ce abordează probleme de politică externă.