Interviu cu Eugen Revenco: UE își construiește relațiile cu o țară democratică. Radio Europa Liberă. 09.12.2010.

98

Eugen Revenco (APE): „trebuie mai bine să ne orientăm pe mesajul pozitiv al Uniunii Europene”.

Miniștrii de Externe ai Poloniei și Suediei Radoslaw Sikorski și Carl Bildt au vizitat – și în calitatea lor de trimiși ai Uniunii Europene – Chișinăul, în toiul unor anevoioase negocieri pentru noua formulă de guvernare a Republicii Moldova. Vom discuta în această dimineață despre motivele și eventualul impact al unor asemenea vizite cu dl Eugen Revenco, coordonator de programe la Asociația de Politică Externă.

Europa Liberă: Așadar, dle Revenco, mesageri europeni la Chișinău – miniștrii de Externe de la Varșovia și Stockholm. Sosiți de fapt doar pentru a se documenta sau, credeți dumneavoastră, a intermedia o soluție a puterii în R. Moldova așteptată în cancelariile europene ?

Eugen Revenco: Eu cred că au spus-o și miniștrii deja de externe ai Poloniei și Suediei că misiunea lor este în primul rând de a se documenta la fața locului. Și în al doilea rând nu este în obișnuința UE de a interveni în procesele politice interne din oricare țară, fie din vecinătate sau alte state partenere.

Europa Liberă: Această vizită, se încadrează în practica diplomatică obișnuită sau Republica Moldova și din acest punct de vedere e un caz mai deosebit?

Eugen Revenco: N-aș vrea să credem că R. Moldova este un caz atât de neobișnuit, unic, în lume. Moldova este un stat care a dat mari speranțe UE. Moldova este țara pe care au mizat foarte mult Polonia și Suedia pentru crearea acestei coaliții estice a UE și crearea acestui Parteneriat Estic. De aceea o istorie de succes în Moldova este importantă și pentru aceste țari. Dar prezența acestor miniștri de externe, a acestor doi, este în primul rând de a se documenta, înainte de reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic. Evident că o documentare la fața locului atunci când sunt mai multe informații contradictorii în presă este un lucru benefic, este un lucru binevenit.

Chiar și ministrul Carl Bildt a sublinia acest lucru, că este nevoie ca ei să se documenteze la fața locului cu o situație care pentru noi este mai obișnuită, o cunoaștem mai bine din presă, însă ei nu au acces la această primă sursă de informație cum este accesul la presă.

Europa Liberă: Mulți, dar foarte mulți cetățeni care nu sunt inițiați în bucătăria diplomatică s-ar întreba – dacă se poate pune astfel problema și ce diferență este din punct de vedere diplomatic și politic între vizita la Chișinău a trimisului Kremlinului Serghei Narîșkin și și vizita celor doi miniștri de externe, dnii Sikorski și Bildt?

Eugen Revenco: Noi vorbim despre doi miniștri de externe și dl. Narîșkin care nu are un mandat bine definit în politica externă, nu este un actor clar în politica externă. Este un reprezentant care are mai mult un mandat să spunem așa ascuns , mai bine cunoscut în interiorul țarii. Dar și o vizită, și alta, din câte înțeleg eu, este mai mult o vizită de cunoaștere; eu aș fi vrut să văd mai întîi prezența europenilor în R. Moldova, dar asta este doar un moment de simpatie. Dar însuși faptul că au fost mai întîi și s-au documentat nu este un lucru rău. Este o deosebire că acești miniștri au mers împreună și s-au întâlnit cu fiecare lider în parte, iar Narîșkin s-a întîlnit cu unii lideri numai, iar cu unii dintre ei la reședința ambasadorului Federației Ruse. Deci, în această abordare putem să vedem deosebire, dar ca impact final cred că este echivalent.

Europa Liberă: Ministrul de externe al Poloniei, Radek Sikorski, a declarat la Chișinău că Republica Moldova poate avea o echipă de vis, în cazul în care liderii politici vor putea să-și gestioneze așteptările… În traducere din diplomatică cum ar suna?

Eugen Revenco:Știți, noi cu toții așteptăm să vină mai repede cine și cine visăm. Probabil că dumnealui ar fi vrut să vadă o reeditare a Alianței pentru Integrare Europeană, probabil ar fi vrut să vadă toți liderii trăgând în aceiași direcție. Ăsta probabil este mesajul care vine din partea ministrului de externe polonez.

Europa Liberă: Semnalele dinspre UE au fost destul de clare până acum: este dorită și recomandabilă, dacă nu chiar vital necesară o perpetuare la Chișinău a puterii instalate în vara lui 2009, adică a partidelor liberal-democrate. În acest caz, ce credeți că i se mai poate spune liderului comunist Vladimir Voronin, cu care cei doi miniștri s-au întâlnit și au purtat discuții? E doar vorba de galanterie, curtoazie sau… ?

Eugen Revenco: Eu cred că despre importanța întîlnirii cu liderul Voronin arată și durata, 15 minute nu mai mult. Deși declarațiile lui Voronin au fost lansate după această întîlnire, reproșuri la adresa UE… Nu cred că el va fi un partener bun, credibil, dacă cumva va ajunge din nou la putere. Cu siguranță că va fi nevoie de eforturi mult mai mari pentru a șlefui sau a reda o nouă încredere în guvernul de la Chișinău.

Dar, totuși, eu trebuie să subliniez că UE își construiește relațiile nu cu un partid sau cu două, dar cu o țară, cu guvernul care este instalat în baza principiilor democratice, oricare ar fi decizia internă. Evident există o anumită predispunere spre o alianță de integrare europeană, dar lucrurile nu vor fi catastrofale dacă va fi, din păcate, o alianță de stânga.

Europa Liberă: Între altele, dl. Voronin sau PC în declarația la care făceați dv. referire a pus la îndoială destul de puternic capacitatea structurilor și instituțiilor europene cum s-a exprimat domnia sa de a fi un arbitru obiectiv în R. Moldova.

Eugen Revenco: UE nici nu este un arbitru, în principiu nici nu trebuie să fie perceput ca atare…

Europa Liberă: Este o percepție a partidului comuniștilor și ei au o percepție destul de acută în acest sens, după cum am observat…

Eugen Revenco: Este și acută, este și puțin deformată… Dar orice ar spune ei, că sunt părtinitori, că sunt arbitri, nu este un adevăr și nu este nicidecum acest mesaj. Ca să fie UE un arbitru, trebuie să fie un mandat clar pentru unii reprezentanți ai instituțiilor europene, care să vină și să se implice în acest proces, or acest lucru nu s-a întâmplat. Dar în același timp președintele PCRM uită despre rolul activ pe care și l-a asumat UE în primăvara anului 2009 și cât de susținător era pentru păstrarea liniștei și a unei guvernări în țară în primăvara anului 2009, chiar și atunci când nu le ajungea un mandat pentru alegere. Deci, această schimbare de optică probabil este mai mult un egoism, supărare, decât abordare serioasă a unui lider serios. Probabil că a îmbătrânit deja.

Europa Liberă: Să-i urăm mulți ani înainte… Dl Sikorski a declarat la Chișinău că Republica Moldova se descurcă foarte bine în cadrul Parteneriatului Estic. „Dacă Republica Moldova se va mișca în această direcție, va beneficia din plin de integrare economică și de un regim fără vize”, a subliniat oficialul polonez. Ce se va întâmpla dacă și nu? Sau în diplomație nu se pune astfel o problema?

Eugen Revenco: Eu n-aș vrea să intrăm acum în speculații pe varianta dacă nu. Pentru că relațiile se construiesc totuși cu o țară și dacă vă amintiți catastrofa din aprilie 2009 care a marcat politica externă a R. Moldova și în general sensibilizarea față de țara și guvernarea care era; oricum R. Moldova, cu Voronin în frunte, a fost invitată la Praga pentru crearea Parteneriatului Estic. Adică nici acel dezastru de la guvernare, nici acea decredibilizare a Partidului Comuniștilor nu a împiedicat un dialog.

Ba, dincontra, pe alocuri pentru a angaja mai mult R. Moldova au fost oferite niște perspective mai mari, i s-au deschis puțin ușile pentru a arăta că ușa spre UE nu este închisă cu totul, și că există posibilități pentru a avansa chiar și în aceste situații. Dar cu îndeplinirea anumitor condiții. Deci, nu se închid ușile atât de categoric, Moldova nu va fi exclusă, nu trebuie să dramatizăm. Dar trebuie mai bine să ne orientăm pe mesajul pozitiv, pe perspectivele care sunt și care vor fi mai ușor realizate dacă va fi o guvernare care va avea un angajament intern profund pentru schimbare.

Europa Liberă: Dle Revenco, vă mulțumim mult că ați fost cu noi în această dimineață.