Interviu cu William Hill: Rezultatele alegerilor reflectă fidel predispoziția populației. Radio Europa Liberă. 10.12.2010.

118

Europa Liberă: Cum vedeți situația din Republica Moldova acum, când nu mau sunteți aici.

William Hill: Alegerile au avut mai multe aspecte pozitive. În special, performanța PLDM de a aduna peste jumătate de milion de voturi ne poate face să credem că, probabil, se formează un grup tot mai numeros de alegători pe segmentul de centru, un grup constant care a lipsit în Moldova de după 1991. Alegerile au fost organizate destul de bine. Rezultatele par să reprezinte fidel predispoziția populației moldovene.

Latura proastă este că, deși partide, oricare ar fi acestea, vor putea forma ușor o coaliție de guvernare, le va veni pe de altă parte foarte greu să aleagă președintele. Așa încât Moldova ar putea să aibă alte alegeri în decurs de un an.

Europa Liberă: Dacă nu se alege președintele, nu se depășește criza politică din Republica Moldova…

William Hill: Criza politică, sub acest aspect, încă nu s-a încheiat. Orice țară are de suferit dacă ține alegeri în fiecare an. Se irosesc mulți bani, multă energie, iar cei care guvernează nu pot acorda întreaga atenție programului de guvernare.

Actualul guvern a avut un start foarte bun cu un program de integrarea europeană și reforme interne. Întregul program „Să Regândim Moldova” a fost foarte impresionant. Dar orice guvern are nevoie să se afle la putere timp de câțiva ani pentru a obține rezultate.

Nu știm ce guvern va avea Moldova în urma acestor negocieri, dar îmi este teamă, judecând după toate aparențele, că președintele țării nu va fi ales și nu se va ajunge la un acord de schimbare a procedurii așa încât vor avea loc noi alegeri, ceea ce nu va fi bine.

Europa Liberă. Mulți își pun o întrebare firească: încotro Moldova, spre est sau spre vest, spre Moscova sau spre Uniunea Europeană?

William Hill: Bazându-mă pe experiența mea în Moldova și relațiilor cu moldovenii pe care îi cunosc, cred că, în planul orientării geopolitice, cei mai mulți sunt pentru o relație mai strânsă cu Europa, dar vor, de asemenea, relații bune cu Moscova. Mulți analiști și eu printre aceștia am afirmat mereu că, dacă ai relații bune cu unii, poți avea relații bune și cu ceilalți. Cred însă că a fost o greșeală. Cu alte cuvinte, după părerea mea, această abordare n-ar trebui să fie problematică în sine. Dar devine o problemă atunci când politicienii de pe loc o transformă într-o problemă.

Europa Liberă: De când ați plecat din Republica Moldova, problema transnistreană a rămas practic în aceeași stare, fără vreun pas înainte sau înapoi. Șansele de a fi rezolvat acum acest conflict sunt mai mari acum, odată ce și puterile mari din Occident inclusiv Germania sunt implicate mai mult?

William Hill: Am rămas foarte dezamăgit că, după toate activitățile întreprinse de președinția kazahă a OSCE, nici un mediator nu a putut convinge toate părțile să reînceapă negocierile oficiale în formatul 5+2. Având în vedere efortul intens al președinției OSCE, ar fi trebuit să fi fost posibil.

Cred că actuala guvernare a Moldovei aflată pe punctul de a pleca a urmat o direcție corectă de a se apleca mai mult asupra reformelor pe malul drept al Nistrului, făcând Basarabia mai atractivă, un loc mai bun pentru trai, cu relații mai bune pe plan internațional. Acest lucru ar fi putut crea condiții mai prielnice pentru rezolvarea conflictului, chestiunii transnistrene.

Europa Liberă: Cum vedeți acum poziția Moscovei?

William Hill: Ar trebuie să întrebați Moscova, pentru că eu am fost derutat. Pur și simpli nu înțeleg de ce Moscova nu se poate alătura inițiativelor lansate de Merkel, Uniunea Europeană, inițiativelor americane și să găsească împreună o soluție în beneficiul tuturor. Există destui oameni de afaceri pe malul stâng care își doresc să poarte comerț cu Europa occidentală și cu Rusia. Cunoaștem cu toții că între oameni nu există probleme de comunicare. Ei călătoresc mereu încolo și încoace vizitându-și prietenii și rudele. Deci, soluția ar trebui să fie foarte simplă. Așa că mă nedumerește enorm încăpățânarea Moscovei.

Europa Liberă: S-au auzit voci spunând că problema transnistreană poate fi rezolvată în 24 de ore, dacă Moscova și-ar dori acest lucru. Este adevărat?

William Hill: Nu sunt de acord. Cred că poziția autorităților transnistrene este, de asemenea, importantă. Transnisrenii au prieteni la Moscova. Dacă situația actuală îi satisface, au destule pârghii pentru a îngreuna găsirea unei soluții. Cred de mai multă vreme, încă de pe când lucram aici că trebuie schimbate condițiile în Moldova pentru a-i putea apropia pe transnistreni. Federația rusă, dacă dorește, poate în mod sigur bloca sau preveni o soluție, dar nu cred că poate impune o soluție.

Europa Liberă: În această duminică vor avea loc alegeri pentru legislativul de la Tiraspol. Ce pot aduce aceste alegeri.

William Hill: Relativ puțin. Competiția între Obnovlenie, partidul Sheriff-ului și așa-numitele forțe pro-Smirnov se află într-o fază avansată și mi se pare că va continua. Nu am fost în Transnistria de o vreme și nu vă pot da detalii: cine se descurcă mai bine acum. Dar nu anticipez mari schimbări pe scena politică de acolo, nu văd premize pentru vreo surpriză.

Europa Liberă: V-am mai adresat această întrebare în trecut și vă întrebăm din nou: câți ani trebuie să treacă pentru ca problema transnistreană să fie rezolvată?

William Hill: Ea durează deja de 20 de ani. Primii pași către o soluție pot fi făcuți în decurs de un an, dacă administrația de pe malul stâng este înclinată să coopereze. Cât va dura ca să obții această disponibilitate? Dacă politica pozitivă pe care Moldova a urmărit-o în ultimele 15 luni este menținută în mod consistent, aș putea spera că progrese serioase pot fi obținute în câțiva ani.