Diferendul transnistrean: iminența unei noi dinamici? Radio Europea Liberă. 20.01.2011.

127

Un nou negociator la Chișinău, un nou mediator în fruntea OSCE, iar la Tiraspol Comisia pentru politică externă va fi condusă de Dmitri Soin care se opune fățiș ministerului de externe al Transnistriei.

Reintegrarea Moldovei este prioritatea numărul doi pentru noul guvern după integrarea europeană și ridicarea bunăstării. Chișinăul are un negociator nou pe tema Transnistriei, vicepremierul Eugen Carpov. Un nou actor a apărut și în tabăra mediatorilor și Lituania și țară care deține anul acesta președinția OSCE. Se pregătesc schimbări și în echipa de negociatori transnistreni, a aflat Radu Benea de la jurnalistul de la Tiraspol Maxim Kuzovlev, pe care l-a întrebat la început ce crede despre schimbările de la Chișinău.

Maxim Kuzovlev: „Mi se pare că pentru Domnul Carpov a fost o surpriză numirea sa în funcția de negociator. El n-a făcut decât să repete, într-un alt mod, mai diplomatic, ceea ce au spus până la el și alte guvernări din Moldova și că Transnistria este o prioritate. El a fost însă inedit prin altceva și anume: a spus foarte clar că accentul va fi pus pe sprijinul Uniunii Europene și altor parteneri occidentali ai Republicii Moldova”.

Europa Liberă: Tiraspolul deocamdată nu a reacționat la numirea unui nou reprezentant politic al Chișinăului. Am punea să ne așteptăm la schimbări în abordarea de până acum a negociatorilor transnistreni?

Maxim Kuzovlev: „În Transnistria situația nu-i la fel de univocă în privința politicii externe. Noul Soviet suprem și-a creat deja structurile de conducere și comisiile parlamentare. Una din ele este comisia pentru politică externă, care va fi condusă de Dmitri Soin, o persoană care se plasează în opoziție fățișă față de ministerul de externe al Transnistriei și pe care-l critică nemilos prin intermediul mass-media ce-i aparține. Externele reacționează la aceste critici și se află într-un fel de polemică cu Dmitri Soin, care nu mai este doar liderul Partidului Prorîv, ci este deputat și președinte al comisiei de politică externă. Eu cred că el se va manifesta foarte activ în procesul de negocieri sau, cel puțin, va interpela destul de des externele referitor la activitatea acestuia și relațiile cu Moldova”.

Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, această „concurență” va ajuta sau va dăuna procesului de negocieri pentru soluționarea conflictului transnistrean?

Maxim Kuzovlev: „Întâi de toate, în Transnistria asta va însemna că plapuma politicii externe va fi trasă dintr-o parte în alta. Și această tragere a plapumei diplomatice se va sfârși, dacă asta n-o să-i placă principalului actor în politica externă a Transnistriei – lui Igor Smirnov. Și dacă el va decide că asta nu încurcă la ceva anume, asta va continua să se întâmple”.