Interviu cu Ion Sturza: Piața gazelor: revoluție în relațiile dintre furnizor și consumator. 25.01.2011.

122

Europa Liberă: Știți că au fost de două ori amânate discuțiile despre noile tarife. Știți că Moldova-Gaz, iată, a contestat Metodologia, după care ANRE-ul calculează pierderile și sunt neînțelegeri. Vreau să vă întreb pe Dumneavoastră: de ce tot timpul modificarea tarifelor la gaze provoacă disensiuni aici, la noi?

Ion Sturza: „Prețul la gaze este mai mult decât preț – o noțiune economică. Este și o noțiune politică. Pentru că se răsfrânge în prețul serviciilor comunale, încălzire, alte prețuri. Deci, este foarte sensibil pentru populație. Și de fiecare dată este discuție nu atât economică, sau tehnică, cât mai mult politică. Da, sunt două aspecte: pe de o parte lipsa de transparență totală a companiei Moldova-Gaz. Corupția instituționalizată în această companie, mismanagementul total al companiei. A propos, care este gestionată de reprezentantul Guvernului Republicii Moldova, pentru că conform contractului de privatizare, prioritatea de a numi managementul companiei îi revine Guvernului Republicii Moldova. Și toate aceste lucruri sunt o temă aparte pentru discuție, care oricum se răsfrâng în costul final pentru consumatorul de gaz. Pe de altă parte, este acordul între Republica Moldova și Federația Rusă privitor la prețurile gazului, care a fost semnat acum câțiva ani, și care prevede creștera treptată a prețului gazului. Dar vreau să vă spun că acesta tot este un rudiment al vechiului sistem de relații între furnizor și consumator de gaze. Atunci când se impunea implicarea statului, deși vorbim despre doi agenți economici și Gazprom și Gazprom, sau Moldova-Gaz. Lucru care, din păcate, n-a fost depășit. Și aici are un pic de responsabilitate și Guvernul Republicii Moldova, în această formulă de majorare a prețului gazului.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, așa o să fie de acum încolo? Adică, o să plătim cât cere Gazprom-ul tot timpul?

Ion Sturza: „Nu-nu-nu. Eu vreau să vă spun că între timp a avut loc o revoluție majoră în relațiile dintre furnizor și consumator. Nu mai este piața furnizorului demult. Este piața consumatorului. Și nu mai sunt relațiile celea de long-term, care erau dorite acum trei ani, sau doi ani în urmă, atunci când a fost conflictul între Rusia și Ucraina pe tema gazului. Piața de gaz s-a schimbat fundamental. O revoluție care a avut loc și pe care foarte puțini, și mai ales consumatorii n-au sesizat-o. Dar pentru specialiști nu este o noutate. Astăzi prețurile la gaz spot, nu cele din contractele de long-term, sunt de două-trei ori mai mici decât prețurile în contractele, care au fost în mare măsură impuse acum doi ani, sau trei ani de către Gazprom.

Datorită investițiilor în noile tehnologii, în gazul convențional, așa-numitul shell-gas în Statele Unite ale Americii, Statele Unite în sine a devenit un exportator dintr-un mare importator. Ceea ce a bulversat total piața gazului. Și deci, prețurile au scăzut foarte mult la gaz în piața liberă. În piața cu contractele de long-term au rămas aceleeași. Deci, toți consumatorii, fără excepție și la nivel de țări, și la nivel de companii, care cândva s-au bucurat că au avut contracte pe termen lung și s-au securitizat din partea Federației Ruse, acum au înaintat procesul de revizuire a condițiilor contractuale. Ceea ce inevitabil va duce la reducerea dramatică a prețurilor în majoritatea țărilor, inclusiv cred eu și în Republica Moldova. Că am avut ocazia acum câteva luni să discut la o conferință închisă cu factori decizionali din domeniul energetic, cu mulți șefi de companii internaționale, care conștientizează această situație în piață, că s-a schimbat dramatic această relație între producător și consumator. Este o problemă de logistică. E clar că gazul alternativ, care vine astăzi așa-numitul LNG, din Qatar, din alte piețe, vine în stare lichidă și se transportă după aceea prin conducte prin toată Europa, care este cu mult mai ieftin, decât cel rusesc. Este doar o problemă de logistică. Republica Moldova ar trebui să se gândească foarte rapid și să investească în conexiunile prin intermediul României către alte surse de furnizare de gaz. Oricum, acest lucru se cunoaște foarte bine și în Rusia. Nu se publică, pentru că noi nu vedem la Prime sau la Televiziunea rusească discuții pe tema asta. Se cunoaște foarte bine. Este un șoc și la nivel politic și la nivel tehnic asupra situației respective. Și cred că acum este poziția împreună cu…a propos, Ucraina a inițiat aceste discuții de revizuire a modalității și de calculare a prețului la gaz și prețul gazului în sine. Și eu cred că pe parcursul anului acesta vor fi schimbări spectaculoase. Și noi nu vom avea această dependență totală de moftul unui furnizor. Vom fi mai bine conectați la piața internațională și vor fi alte tarife, cred, cu mult mai mici.”

Europa Liberă: Dumneavoastră dacă ați fi acum prim ministru, ce ar trebui, indiferent de conjunctura internațională, acum Republica Moldova ce trebuie să facă? Ca omul de rând să-și poate planifica cheltuielile. Așa tot timpul este într-un stres, nu se știe cu cât se va scumpi gazul, cu cât se va scumpi căldura.

Ion Sturza: „Nu, lucrul cu scumpirea gazului era cunoscut. Deci, se putea de prognozat că Moldova-Gaz va veni cu această majorare de tarif. Dar vă spun, am să repet ce am spus de la început. Primul lucru, pe care l-aș face și aș schimba managementul la Moldova-Gaz. Și aș impune acest lucru, poate că nu-l dorește Gazprom-ul. Aș impune alt management. Nu pe criterii politice, sau de clientelă. Aș propune un concurs internațional și aș aduce un management profesional, care s-ar ocupa și de dezvoltarea rețelei și de optimizarea pierderilor, și nu ar fi, știți, buzunarul cuiva. Acesta e primul lucru ce aș face. Al doilea lucru ce aș face și m-aș uni într-o discuție mai largă, și cu Ucraina și cu alte țări pentru a schimba modalitatea de calculare a prețului, reieșind din realitățile, care sunt astăzi pe piața gazului. Al treilea lucru și bineînțeles, că acum este inevitabil această creștere, pentru că cresc datoriile și așa mai departe. Oricum, ANRE va fi impusă să reclaculeze. Dar această intervenție cu protecție socială pentru păturile vulnerabile trebuie făcută foarte punctual, nu pentru toți consumatorii. Deși, vă spun sincer, când am văzut birul meu de la Chișinău pe gaz am rămas absolut șocat. Pentru că pentru aceeași unitate de măsură și un metru pătrat de locuință eu plătesc la Chișinău practic, vă spun sincer, dublu decât la București și triplu decât la Viena.”