Interviu cu Eugen Carpov: „Putem să intrăm în etapa discuțiilor pe fond”. Radio Europa Liberă. 115.02.2011.

131

Eugen Carpov: „Am pus problema reluării discuțiilor oficiale politice în acest format. Și practic avem înțelegerea tuturor participanților internaționali că toate condițiile necesare pentru reluarea discuțiilor politice există. Urmează să se decidă reprezentanții regiunii transnistrene și sper că vom reuși să purcedem la aceste discuții. Totodată, Președinția lituaniană a propus ca acest subiect, privind reluarea discuțiilor oficiale, să fie inclus și în agenda ședinței următoare, când ne vom strădui să luăm o decizie deja.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, dar care ar fi subiectul, care ar putea să deblocheze negocierile mai întâi între Chișinău și Tiraspol?

Eugen Carpov: „Întrunirea unor condiții.”

Europa Liberă: Care condiții?

Eugen Carpov: „Care să creeze climatul acestor discuții. Noi considerăm că toate aceste condiții există. Avem un proces de practic un an și jumătate de când au loc întâlniri, discuții, consultări. Există suportul și sprijinul din partea atât a mediatorilor, cât și a observatorilor în acest proces. Și există și rezultate practice privind deblocarea pe anumite segmente în relația dintre cele două maluri ale Nistrului. Și astfel, am încercat să convingem pe toată lumea, că putem să intrăm pe o etapă nouă, care se numește discuții deja pe fond.”

Europa Liberă: Mai planează această neîncredere între partenerii de dialog?

Eugen Carpov: „Eu sper că noi i-am convins, că nu există nici un pericol, cel puțin din partea noastră, pentru nimeni din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Există dorința de a relua dialogul politic privind viitorul statut al regiunii transnistrene. Și în acest sens credem că nu trebuie să fie alte obstacole.”

Europa Liberă: Am citit recent o declarație în presă a fostului premier rus, domnul Kasianov, care spunea, că Moscova niciodată până acum nu a vrut să fie soluționat acest conflict. Cum o comentați?

Eugen Carpov: „Eu personal nu am văzut această declarație a domnului Kasianov. Dar pot să vă asigur că Federația Rusă are suficiente posibilități și instrumente pentru a influența pozitiv procesul de negocieri, pentru a veni cu un aport substanțial în vederea apropierii pozițiilor părților, care sunt la masa de negocieri. Și în acest sens încurajăm în permanență mediatorii să depună eforturi cât mai conjugate pentru a ne ajuta.”

Europa Liberă: Bănuiesc că un subiect aparte l-au constituit și recentele cazuri de condamnare a cetățenilor moldoveni de către structurile de la Tiraspol. Mă refer la cazul Cazac, la cazul Vardanean. Ce poate face Chișinăul? Ce poate face comunitatea internațională pentru eliberarea neîntârziată a acestor două persoane?

Eugen Carpov: „Subiectul respectiv a fost abordat, evident, de către partea noastră și am solicitat reprezentanților din regiunea transnistreană să decidă neîntârziat eliberarea acestor doi cetățeni. La fel, ne-am adresat către partenerii noștri internaționali să depună eforturi pentru ca să obținem acest rezultat cât mai curând posibil.”

Europa Liberă: Care e reacția la solicitarea Chișinăului a autorităților de la Tiraspol?

Eugen Carpov: „Autoritățile de la Tiraspol urmează să examineze pe interior, care sunt modalitățile practice, dar eu sper foarte mult, că inclusiv prin poziția instituțiilor internaționale, inclusiv prin poziția mediatorilor, reprezentanții de la Tiraspol au înțeles gravitatea situației și vor proceda corespunzător.”

Europa Liberă: Ce poate face exteriorul pentru eliberarea lor?

Eugen Carpov: „Și partenerii, și noi suntem în dialog permanent cu autoritățile transnistrene asupra acestor cazuri. Ele sunt pe agenda noastră în permanență, indiferent de faptul, că ne-am întâlnit la Viena, sau că suntem la Chișinău. Avem reacții nu doar publice oficiale din partea lor, dar avem și un dialog în regim de lucru. Căutăm orice modalitate ca să reușim.”

Europa Liberă: Credeți că partenerii internaționali pot cere Tiraspolului să-i elibereze?

Eugen Carpov: „Partenerii internaționali se află la masa de negocieri. Este evident, că nu orice soluție poate fi obținută în dialogul 1+1. Și atunci, în cazul în care nu se obține un rezultat imediat și pozitiv, este absolut necesară intervenția mediatorilor. Pentru că statutul de mediator prevede nu doar drepturi de a se afla la masa de negocieri, dar și obligațiuni de a interveni atunci, când o parte nu procedează corespunzător. Așa vedem noi rolul mediatorilor. Respectiv, observatorii au și ei toată capacitatea de a monitoriza procesele și de a interveni la masa de tratative.”

Europa Liberă: Vedeți finalitatea acestor cazuri?

Eugen Carpov: „Eu vreau să rămân optimist și cred că o soluție pozitivă va fi găsită.”