Interviu cu Ion Sturza: Nu se pot sări niște perioade de maturizare politică. Radio Europa Liberă. 16.02.2011.

109

Ion Sturza: „E o abordare simplistă atunci când vorbim despre comuniști care au grijă de proletari, de săraci; ei au grijă de ei ca să revină la putere.

Europa Liberă: Cum poate fi depășit blocajul politic, care s-a creat în Republica Moldova?

Ion Sturza: „Eu nu-mi doresc alegeri anticipate, de aceea singur pentru mine îmi inventez tot felul de scenarii, ca să nu fie alegeri anticipate. Eu cred, că nimeni din politicienii Republicii Moldova nu riscă să meargă încă o dată la alegeri.”

Europa Liberă: Nici chiar comuniștii? Pe fundalul acestor majorări de prețuri, de tarife?

Ion Sturza: „E o abordare simplistă atunci când vorbim despre comuniști care au grijă de proletari, de săraci, de prețuri, ș.a.m.d. Ei au grijă de ei ca să revină la putere într-o formă sau alta. Sau cel puțin, să-și securitizeze pozițiile lor private. De aici e și toată intriga, de fapt. Nu ideologii, sau grija de țară.”

Europa Liberă: Dar cum poate fi depășită această criză politică? Prin crearea unei alte coaliții? Pentru că se vorbește tot mai mult despre o eventuală coaliție între PCRM și PLDM. E posibil?

Ion Sturza: „Vă garantez că nu va fi nicio coaliție între PCRM și PLDM. Cel puțin coaliție bilaterală, în doi. Este posibilă o coaliție largă pe anumite teme specifice.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc o declarație, pe care ați făcut-o Dumneavoastră imediat după scrutinul electoral, spunând că o coaliție largă pentru alegerea șefului statului și o coaliție AIE pentru guvernarea pentru următorii patru ani.

Ion Sturza: „Exact asta rămâne, deocamdată, o ipoteză de lucru.”

Europa Liberă: Și credeți, că PCRM, deputații comuniști vor crea această coaliție largă doar pentru a fi ales șeful statului?

Ion Sturza: „Bine, și pentru alte lucruri. Dar șeful statului e mai mult decât un șef al statului, din păcate, pentru Moldova. Este un simbol al puterii, care râvnesc absolut toți la el. Să nu credeți, că cineva din cei care astăzi o spun cu nonșalanță, că nu vrem să fim președinți, că ne ajunge grămăjoara noastră de nisip. Ei toți se văd președinți. Pentru că la noi s-a creat o impresie extrem de eronată vis-a-vis de funcția supremă în stat. Că prin ea se poate soluționa toate problemele.”

Europa Liberă: Deci, un fel de tătucă al națiunii care rezolvă tot.

Ion Sturza: „Nu, eu aș accepta un tătuc al națiunii. Numai că problema e că tătuca ista tare rapid se transformă într-un arogant, într-un dictator. O persoană, care-și vede de interesele lui proprii și mai puțin de țară. Dacă noi am citi atent și am vedea, care sunt funcțiile reale ale unui președinte și care sunt pârghiile lui real de a influența, constituțional vorbind, legal vorbind.”

Europa Liberă: La noi, totuși, e un regim semiprezidențial.

Ion Sturza: „Cu excepția a două puncte, care sunt în Constituție și președintele numește candidatura primului ministru și că el poate să dizolve Parlamentul. În rest, noi avem republică parlamentară. Știți, sunt câteva lucruri, care, ca de obicei, contează în procesele de soluționare a conflictelor de orice gen, inclusiv a unui politic, constituțional sau de altă natură. Deci, este Constituția, sunt legile. Este cutuma și este bunul simț.

La noi există Constituția, sunt legi și nu există cutumă, și nu există bun simț. Eu am sperat până la ultimul moment, că va fi bunul simț. Dar, totuși, am intrat în acest impas, care se poate soluționa doar prin consensul larg. Nici un as din mîinecă, nici o trișare, nici o interpretare a legilor nu va aduce pacea în țara asta, atâta timp cât nu va fi un consens larg pe problemele, care au adus în blocaj. Și atunci orice mișcare în continuare poate să fie făcută nu brutal, nu prin impunere. Nu se va primi. Sau prin încălcarea legilor, sau tot felul de trișări sau corupție politică. Poate să fie doar printr-o reformă a sistemului politic în Republica Moldova, agreat de toți actorii politici. Ne plac ei, nu ne plac, sunt mai frumoși, mai de stânga.”

Europa Liberă: Toți actorii, dar la noi dacă îl agrează unul, nu-l agrează oponentul. Și invers.

Ion Sturza: „Atunci – cam cu papa de la Roma când se alege.”

Europa Liberă: Până iese fumul.

Ion Sturza: „Până ce iese fumul. Până ce nu va fi un consens larg pe reforma politică. Dacă vreți tătucă a națiunii, republică prezidențială și ok. Facem republică prezidențială. Dacă vreți republică parlamentară, facem republică parlamentară. Dar această discuție este iminentă pentru Republica Moldova. Și în interiorul claselor politice, și în interiorul elitelor mai largi, și în interiorul societății. Până la alegerile locale nu se va întâmpla nimic.”

Europa Liberă: Nu se va alege președintele?

Ion Sturza: „Nu se va alege președintele, asta este un lucru absolut clar pentru mine astăzi. Pentru că nimeni nu-și dorește ca să fie ales președintele, care ar întări o grupare sau alta. Deci, nimeni nu dorește ca să fie ales președinte din cei care s-au autopronunțat. Că știți, s-au autopronunțat nu numai de politicieni. Și unii din societatea civilă au ieșit în flang și au ridicat mîna în sus. Alții au fost propulsați de niște polittehnologi, provocatori versați, „popi Gapon”. Pe care noi îi știm și nu vrem să le dăm numele, care au pus într-o situație foarte jenantă pe unii oameni foarte destoinici, prin Facebook și prin altceva. Dar sursa, noi știm de unde vine ea.

Deci, nu se va alege președintele din foarte multe considerente. Vor trece alegerile locale. Bineînțeles că unele formațiuni politice vor încerca să insiste asupra definitivării termenelor de „rezonabil” și nimeni nu este cointeresat, sau foarte puțini sunt cointeresați ca problema asta să fie suspendată la infinit. Sunt emoții și pe plan extern, și pe plan intern.”

Europa Liberă: Bine, dar șansele domnului Lupu se epuizează.

Ion Sturza: „Asta sunt și zero.”

Europa Liberă: Și mîine ar putea fi tot zero.

Ion Sturza: „Mîine o să fie minus. Dacă el o să insiste în formula care e astăzi. Deși eu vreau să vă spun cu toată sinceritatea, că am optat și mi-l doresc pe domnul Lupu ca președinte al țării, al cărui cetățean sunt eu. Numai că pe domnul Lupu. Nu altceva. Eu chiar zilele astea încerc să-i conving, pe cei care doresc să discute și cu mine, că avem nevoie de o discuție largă asupra unei reforme profunde a sistemului nostru politic. Nu vorbesc despre Constituție.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb și reformă prin adoptarea unei noi Constituții?

Ion Sturza: „Bineînțeles. Dar nu o nouă Constituție.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar comuniștii, unele voci din fracțiunea PCRM, spun că nici nu toți deputații din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană și l-au dorit pe domnul Lupu în fruntea statului.

Ion Sturza: „Mă provocați. Repet: eu mi-aș fi dorit ca șeful statului nostru să fie o persoană ca Marian Lupu. Cu toate plusurile și minusurile lui. Pentru că el și ca șef de Parlament a început-o, făcând un pas concomitent și cu stângul, și cu dreptul. Dar și-a pierdut echilibrul, cel puțin în fața multora. Mai bine o făcea cu stângul și își păstra echilibrul. Din păcate pentru Marian Lupu astăzi el nu este dorit de comuniști. Nu este dorit de o mare parte a Alianțe. Și mai nou și surprinzător pentru Dumneavoastră – de o mare parte a Partidului Democrat. Și mai nou, și mai puțin surprinzător – de către aliații formali din exterior a domnului Lupu.”

Europa Liberă: Fie din Est, fie din Vest?

Ion Sturza: „Nu are importanță. Nu arăt cu degetul, pentru că nu facem lecția de geografie astăzi. Dar care au rămas profund dezamăgiți de calitatea politicianului Marian Lupu. Și asta e o problemă a lui. E o tragedie a lui. E o vină a lui, s-o spunem sincer. În mare măsură, mie mi-i indiferent omul Marian Lupu, dar nu mi-i indiferent politicianul, care astăzi ne reprezintă țara pe plan extern. Și anume din aceste considerente eu nu am astăzi nici o speranță în aceea, că Marian Lupu va fi ales președintele Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Mai nou această insistență a PCRM de a identifica o persoană neutră. E posibil pentru actuala conjunctură politică a Republicii Moldova? Pentru că să nu ascundem și domnul Filat a declarat cu text deschis, pe când era referendum, că el se vede în fotoliul prezidențial.

Ion Sturza: „Și n-ar fi un președinte rău într-o republică prezidențială, în care șeful Executivului este președintele. Într-o republică parlamentară Filat ar distorsiona total viața în țara asta. Ar distruge orice guvern, orice ordine și orice regulă în țara asta. Ar fi Voronin 2 la pătrat. De aceea eu îl văd pe Filat în șeful Executivului. Este tânăr, este ambițios, este tot ce trebuie să aibă un politician de succes într-un Executiv. Nu într-o funcție de președinte, care noi ne-o dorim.”

Europa Liberă: Ce președinte și-ar dori comuniștii, totuși? Care să-i slujească pe ei?

Ion Sturza: „Nu, nu. Un președinte, care ar fi altul decât Marian Lupu. Plus, unul… Deci, după umilințele personale, prin care au trecut comuniștii, ca parteneri politici, ca parteneri de afaceri în ultimii doi ani, ei credeau că au nevoie de o răzbunare. Pentru că așa-i viața. Și de o siguranță în viitor. Că cei, care vor veni la butoanele conducerii, nu vor proceda, de fapt, așa cum au procedat ei de multe ori. De aceea ei dacă nu văd în pesoanele „X”, „Y”, „Z” o garanție, poate mai puțin pentru formațiunea politică, cât pentru ei personal, această persoană nu va fi susținută de ei.

Avem, pe de o parte, dorința de răzbunare, care este firească și undeva, omenește, o înțelegem. Pe de altă parte, dorința ca cineva să le garanteze niște lucruri. Lucruri care, în principiu, eu le înțeleg. Pentru că cea mai proastă formulă de a guverna, sau de a conduce, asta e prin răzbunare. Prin a face ceea ce au făcut alții. Și totuși formula asta, că vom găsi din societatea civilă, vom găsi o personalitate și așa mai departe și ea are multe lacune. În primul rând, pentru că ea a fost inventată ca un paravan de fum. Am aflat toate tehnologiile, toate planurile, pe care cineva de la Chișinăul a avut tupeul să le trimită chiar și în exterior. Cu această idee de președinte apolitic.”

Europa Liberă: Persoană neutră.

Ion Sturza: „Persoană neutră. Cum au utilizat tehnologiile informaționale pentru a plasa chiar niște fumigenii de genul ăsta. Și repet, că au făcut un defavor unor oameni de la Chișinău. Deci, atâta timp, cât asta nu va fi o mișcare firească, o noțiune de compromis, care va fi făcută nu din dragul fumigenelor propagandistice, sau de alt gen, – între timp hai să ne soluționăm problemele -ea nu va fi realizată. Știți, ar putea să fie o formulă de președinte, care va ghida societatea în perioada de tranziție.

Este inevitabilă o perioadă de tranziție de la formula aceasta ambiguă a sistemului politic și constituțională, care este, la una nouă, care am spus că va fi. Pentru asta noi avem nevoie de timp. Pentru asta noi avem nevoie de personalități, care vor fi implicate ca mediatori. Care vor garanta perioada de tranziție pașnică, inteligentă, echidistantă, care va garanta lucrurile astea. De aceea nu exclud, că poate să fie un președinte, care va avea un mandat limitat ca să gestioneze perioada de tranziție de la un sistem politic la alt sistem politic. Și care va garanta, că lucrurile în țară vor merge la nivel executiv ok. Da? Dar între timp va găsi acest consens politici, care va stabiliza situația pentru mulți ani înainte.”

Europa Liberă: Eu nu cred, că o asemenea persoană poate fi acceptată fie de liderul PLDM, Vlad Filt, fie de acelaș lider PL și Mihai Ghimpu, sau de acelaș PD, în frunte cu Marian Lupu.

Ion Sturza: „Dar de ce sunteți atât de negativi față de ei? Ei sunt și ei oameni.”

Europa Liberă: Ei zic așa, că ei au mers la cetățean, ei au făcut campanie electorală. Ei și-au asumat responsabilitate și acum vine unul care…

Ion Sturza: „Dar noi nu spunem, că vine unul. Poate să fie oricine din ei președintele acesta tranzitoriu. Cu un mandat foarte clar, prin consens de la toate formațiunile politice. Care nu se va ocupa de redimensionarea pieței de carne, care nu va aproba șoferii la ambasade, care nu va trimite copii nu știu unde la învățătură peste hotare. Care va avea un mandat foarte clar a periaodei de tranziție. Și se va ocupa mai puțin de propagandă și de PR și se va ocupa de această perioadă de tranziție. Este clar, că aceasta trebuie să fie o figură de compromis. Problema fundamentală a coaliției e că nu s-a găsit nici o figură de compromis, care ar fi un lider neformal al lor.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar de ce această lipsă de comunicare și în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană-2?

Ion Sturza: „Deci, noi avem infantilismul la nivelul clasei poltice și avem și la nivelul elitelor politice. Pe de o parte, aroganță totală și, pe de altă parte, depresii și pesimisme peste o zi. Și pe de altă parte, dacă vă întâlniți, și Dumneavoastră vă întâlniți destul de des cu ei, care sunt cuvintele cele mai des rostite? „M-am săturat.”

Europa Liberă: Dă-mi putere, ia-o.

Ion Sturza: „Da, nu vreau ș.a.m.d. Deci, lucruri care se vor depăși și în societate, și la nivelul politic în timp. Nu putem să depășim niște perioade de maturizare.”

Europa Liberă: Dar noi vrem astăzi o depășire a crizei.

Ion Sturza: „Corect. Egoismele liderilor politici au umbrit orice consens, orice cutumă, și orice bun simț, care v-am spus eu.”

Europa Liberă: PCRM, pe de altă parte, nu obosește să spună, că vrea o coaliție largă. Până nu demult vroiau un președinte persoană apolitică. Acuma zice, că nu va merge la dialog și chiar sunt categoric împotriva demarării unui dialog, până nu se stabilește data alegerii președintelui. Și tot așa, apar alte și alte idei.

Ion Sturza: „Credeți-mă, că dialogul merge. La toate nivelele. Și la nivel comercial, și la nivel politic. Eu consider, că ei încă singuri nu știu ce vor. Dacă ei ar cunoaște ce vor.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, eu m-am săturat de acest circ. În fața opiniei publice, ei vin permanent cu aceste supărări, cu aceste neînțelegeri, cu această lipsă de dialog și nu știu ce. Și în culise ei își dau mîna bine-merci. Își fac afacerile mai departe, își rezolvă problemele, dar în societate e criză.

Ion Sturza: „Hai să decuplăm societatea. De ce noi aici la Chișinău suntem atât de cramponați de problemele politice, de alegerea președintelui?”

Europa Liberă: Dar nu vedeți, că mai fiecare trăiește cu această criză politică?

Ion Sturza: „Sunt lucruri, care ne alimentează de dimineață până seara și ne sustrag de la problemele, care sunt reale.”

Europa Liberă: Da poate le e convenabil politicienilor?

Ion Sturza: „Nu le e convenabil. Nu le e convenabil, cel puțin Executivul are un plan ambițios de reforme pe dimesiunea externă, integrarea europeană, mai nou ceva cu Euro-Atlantic. Politicienii și Executivul au cu ce se ocupa. Și sunt teme interesante, pe care am putea să le discutăm. Dar noi discutăm… iarăși ne-au aruncat pisica asta moartă și noi o rugumăm de dimineață până seara, care se numește alegerea președintelui în Republica Moldova. Parcă chiar ar conta acest președinte. Pentru Dumneavoastră ce contează?”

Europa Liberă: Ar putea să nu existe patru ani și nici să nu se facă simțită lipsa acestui șef de stat.

Ion Sturza: „Absolut. Noi trebuie să avem așa un președinte. Că mai nou Executivul e mai mult în delegații, decât în țară. Și alte lucruri de care noi nici să nu știm de el. Nici să nu știm cum îl cheamă pe dânsul. Să nu-l considerăm atotputernic și nu știu ce.”