Victor Osipov: Eliminarea unui apendice istoric. Radio Europa Liberă. 09.02.2011.

153

Victor Osipov: „Acest Amendament Jackson-Vanik este un fel de „apendice” istoric în relațiile bilaterale, moștenit de la fosta Uniune Sovietică pe nedrept de către Republica Moldova. Și eu personal, în timpul vizitei oficiale, pe care am făcut-o pentru consultări bilaterale cu Washingtonul pe problema transnistreană, am avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai Camerei Reprezentanților și ai Senatului de la Washington, inclusiv cu senatorul Lugar, senatorul Delahunt, senatorul Mackey și pot să vă comunic un lucru: toți, de altfel și democrați și republicani, înțeleg foarte bine necesitatea de a ne elibera de acest cum l-am numit „apendice” istoric.

Din punct de vedere al relațiilor comerciale, pe care le viza Amendamentul în relația cu fosta URSS, Republica Moldova astăzi nu are foarte mult de suferit. Nu există reminiscențe în relațiile bilaterale comerciale cu Statele Unite la modul practic. Acest demers este o dovadă a sprijinului din partea Washingtonului pentru Chișinău, pentru reformele și integrarea europeană a Republicii Moldova. Aceasta e în primul rând: un sprijin politic puternic și o dovadă a faptului că Statele Unite ale Americii acordă o atenție mai mare pe direcția relațiilor cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Adică o chestie bună, trecută la CV-ul autorităților de la Chișinău? Cât privește îndemnul, adresat Casei Albe să exercite presiuni asupra Rusiei ca să scoată din punctul mort reglementarea transnistreană și în condițiile pe care probabil și le-ar dori Chișinăul.

Victor Osipov: „Bine, toți partenerii din formatul 5+2 și încă înaintea primei Alianțe pentru Integrare Europeană au subscris în câteva rânduri sub principiul integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova ca un element de fond pentru soluționarea problemei transnistrene. Și aici sper să fie așa întotdeauna și până la soluționarea definitivă. Iarăși, nu aș pune asta doar în CV-ul autorităților actuale, sau în CV-ul precedentului Guvern. Eu cred că acest lucru semnalează mai degrabă sprijinul nu pentru o echipă sau alta de guvernare, ci pentru un curs al reformelor, un curs de democratizare și de integrare europeană, pe care țara îl îmbrățișează în ultimii ani. Atâta timp cât guvernarea, indiferent de ce culoare ar avea…, cum spun chinezii: nu contează culoarea pisicii, important e să prindă șoareci. Eu cred că în Republica Moldova guvernarea a început să prindă câte un șoricel și de aceea primește semnale de sprijin.”

Europa Liberă: Dar în raport se menționează în special aspirația euro-atlantică a Guvernului de la Chișinău.

Victor Osipov: „Este firesc, pentru că raportul vine de dincolo de Atlantic și dimensiunea euro atlantică este acolo cea care prevalează.”

Europa Liberă: Va avea sau nu efecte practice un asemenea raport? Și un asemenea demers?

Victor Osipov: „În primul rând cred că va avea în menținerea Republicii Moldova pe agenda politicii americane, a Administrației de la Washington. Iar în continuare cred că vor fi și alte acțiuni ale administrației americane, care să sprijine cursul actual al Republicii Moldova.”