Forumul Moldova – UE debutează cu tranziția spre democrație. Radio Europa Liberă. 29.03.2011.

201

În prima zi a reuniunii au conferențiat Emil Constantinescu, Alexander Kwasnievski și Petru Lucinschi.

Premierul polonez este așteptat să participe mâine la o conferință pe tema relației dintre Uniunea Europeană și Moldova organizată la Chișinău de Asociația de Politică Externă și Institutul de Studii Estice din Varșovia. La conferință mai participă între alții foștii președinți ai Poloniei și României.

Forumul economic Moldova-UE, organizat în premieră în Republica Moldova, va dura până joi, 31 martie. Reuniunea a debutat astăzi cu tema „Tranziția spre democrație: 20 de ani de Independență a Republicii Moldova”. Discursuri au ținut trei ex-președinți ai Poloniei, României și Moldovei: Emil Constantinescu, Alexander Kwasnievski și Petru Lucinschi.

În discursul său, fostul președinte al României, Emil Constantinescu a lansat un mesaj de susținere pentru guvernul de coaliție de la Chișinău: „Nu există niciun singur caz în care cei din zona de centru-dreapta care au încercat într-o primă etapă să înlocuiască regimurile comuniste care degradaseră stânga în viziunea ei occidentală, nu există niciun caz în care acestea să fi venit la putere fără coaliție. O coaliție însă, plătește un preț și acest preț este al disputelor inter-coaliție. Sunt inevitabile”.

Continuînd gândul lui Emil Constantinescu, fostul președinte al Poloniei, Alexander Kwasnievski a remarcat că indiferent de natura disputelor între politicienii de la Chișinău acestea trebuie să aibă loc într-o atmosferă democratică.

Alexander Kwasnievski însă a făcut și un anunț mai puțin îmbucurător pentru autoritățile de la Chișinău, lăsând să se înțeleagă că Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova, i se va acorda mai puțină atenție pe fundalul realităților din lumea arabă.

Fostul președinte polonez a îndemnat politicienii de la Chișinău să fie mai fermi în cererile pe care le formulează în fața UE, mai ales în ceea ce privește susținerea politică și cea financiară.

Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi s-a referit în discursul său la diferența de mentalitate a politicienilor de la Chișinău și cei europeni.

Petru Lucinschi: „E clar că spre deosebire de omologii mei, ei au activat având o moștenire anumită și o mentalitate statală în țările în care au activat: și în România și în Polonia. Iată care este problema la noi, că noi mai târziu începem a conștientiza și cu părere de rău nu întotdeauna facem concluziile respective. Este o vorbă: este timpul de aruncat pietrele, este timpul de adunat pietrele, la noi se spune așa: este timpul de aruncat greblele și este timpul de călcat pe greble. Noi suntem într-o perioadă când ne aflăm în cautare”.

Forumul economic Moldova-UE început astăzi la Chișinău promite să abordeze zilele următoare și probleme precum investițiile străine, parcursul european al Republicii Moldova și rezolvarea conflictului transnistrean.