Interviu cu Igor Corman: Diferendul transnistrean este unul geopolitic. 07.03.2011.

90

Igor Corman: „O relație bună pe axa Washington-Moscova poate fi pozitivă și pentru soluționarea conflictului transnistrean”.

Igor Corman: „Această vizită are o importanță mare. Este prima de un astfel de nivel în istoria relativ scurtă a Republicii Moldova. Va fi, cred, un schimb util de păreri cu oficialitățile de la Chișinău. Va fi o ocazie bună și pentru dumnealui ca să se informeze mai bine despre realitățiile din această zonă.”

Europa Liberă: Statele Unite ale Americii, ca observator, sunt prezente în formatul 5+2 de negocieri în ceea ce privește conflictul transnistrean. Ce rol poate juca Washingtonul în acest proces de soluționare?

Igor Corman: „Statele Unite sunt un jucător foarte important, o putere în plan internațional. Și faptul că ei, alături de Uniunea Europeană, participă în acest format 5+2 încă de pe acele timpuri a fost o realizare, fiindcă s-a reușit internaționalizarea acestui subiect transnistrean. În acest context, eu aș scoate în evidență și importanța relației dintre Washington și Moscova. Și tocmai de aceea este benefic faptul, că domnia sa va avea întrevederi și la Moscova și la Chișinău.”

Europa Liberă: Credeți că diferendul transnistrean este o prioritate în relația Washington-Moscova?

Igor Corman: „Diferendul transnistrean este unul geopolitic, în primul rând. Factorul geopolitic rămâne unul important. Asta înseamnă, că actorii mari care sunt implicați, rolul pe care ei îl joacă, sigur, că este unul foarte important. O relație bună pe axa Washington-Moscova poate fi pozitivă și pentru soluționarea conflictului transnistrean, fiindcă Federația Rusă sigur că este un jucător important. Mai are încă forțe militare în această regiune și este important să înțeleagă și Federația Rusă, că această soluție nu ar fi în detrimentul intereselor ruse din regiune, dar ar fi așa un exemplu de cooperare dintre toți cei implicați. Uniunea Europeană iarăși, care este foarte interesată, fiindcă deja suntem în vecinătatea Uniunii Europene. Prin urmare, Statele Unite cu siguranță joacă un rol important. Și axa Washington-Berlin-Moscova, eu cred, că este una importantă în identificarea unei soluții echitabile.”

Europa Liberă: Domnule Corman, vorbim că este foarte importantă această relație ruso-americană pentru soluționarea conflictului transnistrean. Pot să înțeleg, că la cerințele Chișinăului de a retrage armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova reacția nu e cea pe care o așteaptă Republica Moldova. La solicitarea Washingtonului, Moscova ar putea să aibă o altă reacție pe marginea acestei chestiuni?

Igor Corman: „Este cunoscută abordarea la pachet. Sigur că este vorba despre retragerea forțelor militare din regiunea transnistreană și partea rusă niciodată nu a venit împotriva unei astfel de abordări.”

Europa Liberă: Dar niciodată nu a onorat-o.

Igor Corman: „Dar a legat tot timpul retragerea forțelor militare de identificarea soluției politice. Această abordare la pachet mi se pare și mie una realistă, dacă pot să spun așa. Și în context este vorba nu numai de retragerea acestor trupe militare. Deci, este cunoscut interesul american anume, mai ales pentru acest element.”

Europa Liberă: De ce este cunoscut?

Igor Corman: „Tradițional fiecare țară își are propriile interese. Aici dacă vorbim în plan strategic, la nivel internațional.”

Europa Liberă: Și credeți, că Moscova ar ceda în favoarea Washingtonului?

Igor Corman: „Tocmai spuneam, că acestă abordare mai largă este una favorabilă și eu cred că nu doar despre retragerea forțelor militare, dar în general, de identificarea soluției trebuie să fie vorba. Inclusiv și soluția politică.”

Europa Liberă: În alt context, Washingtonul insistă foarte mult pe promovarea reformelor democratice în tinerele state, apărute după destrămarea Uniunii Sovietice. Aici rolul cum îl vedeți?

Igor Corman: „Tradițional Statele Unite au jucat un rol important în sprijinirea tinerelor democrații. Și noi am avut permanent, pe parcursul celor aproape 20 de ani de independență de aceeași abordare din partea Statelor Unite. Chiar dacă, să spunem, geografic suntem destul de îndepărtați, dar ei au fost un partener fidel pe calea democratizării Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce ar fi ei interesați să avem o democrație puternică în Moldova?

Igor Corman: „Asta este un credo al Statelor Unite, ca o țară care tot timpul s-a făcut cunoscută și a optat pentru valorile democratice, în primul rând. Ne-a sprijint și pe noi, de rând cu alte țări, cu o mulțime de țări din regiune, care s-au bucurat exact de aceeași abordare din partea Statelor Unite. Eu n-aș face din Republica Moldova caz aparte.”

Europa Liberă: Sprijin pentru o integrare europeană, pentru o integrare Euro-Atlantică din partea Washingtonului cum îl vedeți?

Igor Corman: „Este adevărat, că Statele Unite tot timpul au optat și în favoarea integrării europene a Republicii Moldova. Statele Unite au fost tot timpul în favoarea acestui proces, fiindcă valorile europene sunt și valorile democratice. Și aici este o convergență a intereselor europene și americane, ca să ne sprijine. Deși în ultimul timp se mai crează așa, pe alocuri poate impresia, că mai mult suntem lăsați de fapt pe relația cu Bruxelles-ul. Deja se consideră, că noi suntem implicați în niște procese mai strânse pe parcursul european. Negociem acum și acest acord de asociere, dorim integrare economică, asociere politică. Și în aceste condiții poate că americanii deja înțeleg, că și-au făcut datoria în perioada anterioară și acum ei consideră, că suntem capabili poate mai mult să cooperăm cu partenerii europeni.”

Europa Liberă: SUA au un rol foarte important în cadrul NATO.

Igor Corman: „Noi avem planul individual de acțiuni cu Alianța Nord Atlantică și am profitat și aici de sprijin, inclusiv tehnic pentru nimicirea pesticidelor și alte programe benefice. Avem fixat în Constituția noastră statutul neutralității. Considerăm, că acest statut este benefic, inclusiv și prin prisma relațiilor cu Federația Rusă și a încercărilor de a soluționa conflictul transnistrean. Dar asta nu are nimic împotriva unei cooperări strânse cu Alianța Nord Atlantică.

Pe de altă parte, vreau să vă spun că și Alianța Nord Atlantică se schimbă foarte mult în ultima perioadă. Au loc discuții și chiar reforme în cadrul Alianței, prevalează dimensiunea politică și își scade din valoare dimensiunea militară. Respectiv, eu cred, că iarăși este o evoluție benefică și în relația cu Federația Rusă. Fiindcă repet și noi, cei care suntem aici geopolitic între așa o putere cum este Federația Rusă și, pe de altă parte, avem factorul euro-atlantic, sigur, ca să nu ne rupem și să nu avem probleme nici într-o parte, nici în alta, este în interesul nostru ca între aceste două influențe să existe pace și înțelegere, parteneriat. Și atunci vom putea și noi să profităm de ambele influențe și ca să nu fim puși în situația de a ciopli dintr-o parte și a câștiga în altă parte.”